Måndag 20 Sep
Stockholm

Moas Idol-kontrakt kan vara ogiltigt

Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent, menar dock att det inte finns något att oroa sig över för den unga Idol-deltagaren.
1 av 2
Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent, menar dock att det inte finns något att oroa sig över för den unga Idol-deltagaren. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Det har varit en stormig diskussion kring upphovsrättigheterna för idolen Moa Lignell.
2 av 2
Det har varit en stormig diskussion kring upphovsrättigheterna för idolen Moa Lignell. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Nyheter24 kan i dag berätta att kontraktet mellan Idol-deltagaren Moa Lignell och TV4 kan komma att ogiltigförklaras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kontraktet

Från tidigare år har "Idol"-kontraktet inneburit en överlåtelse av idolernas material till produktionen. Huruvida kontraktet i år har förändrats eller inte är något som TV4 har valt att avböja att kommentera.

Tidigare års kontrakt:

§6. Produktionen har rätt att använda mitt namn och personliga data såsom avbild, röst, självbiografiskt material liksom inspelade händelser som inträffar under Produktionstiden. Jag är även införstådd med att Produktionen innehar upphovsrätten till allt producerat material och, utan begränsning vare sig i tid, till sätt eller till geografiskt område, kan sända, visa, distribuera, ställa ut eller använda allt material som produceras under Produktionstiden.?

Sådant material som jag själv eller tillsammans med andra medverkade under produktionstiden skapar, dvs. text, musik, bilder eller annat, är Produktionens egendom såväl vad avser det fysiska resultatet som därtill hörande immateriella rättigheter, t.ex genom överlåtelse, ändring ellerbearbetning, på sätt som Produktionen önskar.

17-åriga Moa Lignell har gjort succé i TV4:s "Idol" - inte minst med sin egenskrivna låt "When I held ya". Men de senaste veckorna har debatten kring idolens rättigheter gentemot produktionen blossat upp, och Moas "Idol"-kontrakt har nu visat sig kunna vara ogiltigt.

I fjol kritiserades "Idol" för att upprätta orätta kontrakt med deltagarna. I kontrakten framgick det att produktionsbolaget Meter Film & Television nu och i all framtid äger rättigheterna till allt som deltagarna gör under tävlingens gång. Men vad man missade var att kontrakten inte går att kombinera med att vara ansluten till STIM, upphovsmännens rättighetsorganisation. Är man som musiker STIM-ansluten så är Idol-kontraktet alltså ogiltigt.

– Som kontraktet varit utformat så går det inte att medverka i Idol och vara STIM-ansluten samtidigt. Som ansluten kan man inte avsäga sig upphovsrätten till ett tevebolag, förklarar STIM:s jurister.

Nyheter24 kan nu berätta att årets idol Moa Lignell är ansluten till STIM, och att hennes kontrakt med TV4 därför kan vara i farozonen.

– Ja, jag är medlem i STIM och fixade det innan jag gick med i "Idol", berättar hon.

Gömmer sina verk

Idol-kontrakten har under åren slagit fast att upphovsrätten - och därmed den ekonomiska ersättningen - till idolernas egenskrivna låtar tillfaller Meter, som Nöjesbladet tidigare berättat om. Detta trots att de egentligen bör tillhöra idolen.

– Vi har sett Idol-avtalen tidigare, inte årets dock, men det finns skäl att misstänka att Idol-deltagarna tvingas skriva på avtal som berör upphovsrättsliga delar. Det har vi sett exempel på tidigare, förklarar Jan Granvik, ordförande i Musikerförbundet.

Detta innebär att rättighetsfrågan kan komma att leda till en konflikt mellan Moa och produktionen - om båda parter hävdar sin rätt så långt det går.

Under åren har Idol-deltagare därför valt att gömma sina verk och noga vakta produktionstiden för att deras låtar inte ska överlåtas till Meter. Och även Moa håller hårt i sina alster.

– Jag har börjat skriva på nya låtar, men de är inte alls klara. Och kontraktet gäller bara om man är färdig med en låt, berättar hon för Nyheter24.

Moa får pengarna

Men historien kring Alingsås-idolen är inte över där. Moa är nämligen den idol som för första gången i tävlingens historia, världen över, har framfört en egen låt ("When I held ya") i tävlingens fredagsfinaler, vilket återigen har gett liv åt diskussionen om rättigheter.

– Det har spekulerats mycket om "When I held ya" är min, och det är den. Och jag har anmält den till STIM. TV4 äger videoklippen och får visa dem när de vill, men låten är min om jag till exempel släpper den. Det kan ingen annan göra, berättar hon för Nyheter24.

Om allt går rätt och riktigt till ska Moa få ut en ersättning den dagen som TV4 rapporterar in låten till STIM.

– När en låt spelas på teve tjänar man absolut pengar - teveframträdanden är den högsta tariffen och framförhandlas mellan STIM och TV4, som betalar ut ersättningen, förklarar musikerförbundets Jan Granvik.

Den så kallade avräkningen går då alltså till Moas ficka - om allt genomförs som det ska.

– Jag får pengarna för att den var med i sändningen. Jag är upphovsman och spelade min egen låt, förklarar hon.

Även TV4 menar bestämt att rättigheterna tillfaller Moa, och att det därmed inte finns någon substans i ryktena om stulna rättigheter.

– Hon har rättigheterna till sin låt och äger sin låt. Teveprogrammet äger TV4, men om Moa vill ge ut sin låt på en skiva så är det hon som äger den, förklarar Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent på TV4, för Nyheter24.

Domstol kan häva kontraktet

Men mycket är ännu oklart, och exakt hur avtalet är utformat vill TV4 inte gå närmare in på.

För att undvika en ojämn maktbalans mellan idolerna och produktionen kan juridiska åtgärder i värsta fall vidtas.

– Om en part är extra kraftfull och utnyttjar sin position på ett jävligt fult sätt - där de pressar deltagarna till att skriva på ofördelaktiga kontrakt - så kan en domstol häva kontraktet, säger Jan Granvik.

STIM:s chefsjurist Helena Woodcock är dock noga med att poängtera vikten av avtalsfrihet.

– Man måste ge Moa rätt att bestämma. Idolerna kan se det som en fantastisk möjlighet bara att få synas i programmet. Men jag kan stå för att jag tycker att det är lite väl magstarkt att TV4 ska ha rätten till de här låtarna.

 

Moa med sin "When I held ya":

Moa%20Lignell%20-%20When%20I%20held%20ya

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
M(o)akalöst!