Calle Kristiansson kom tvåa bakom Erik Grönwall år 2009.
1 av 5
Calle Kristiansson kom tvåa bakom Erik Grönwall år 2009. - Foto: MIKAEL ANDERSSON / SCANPIX
Eller blir det Amanda?
2 av 5
Eller blir det Amanda? - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Blir det Robin som står som vinnare den 9 december?
3 av 5
Blir det Robin som står som vinnare den 9 december? - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Sibel var med i "Idol 2005".
4 av 5
Sibel var med i "Idol 2005". - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Calle Kristiansson, Sibel Redzep och Robin Stjernberg har alla gått på C4-skolan. Amanda Fondell går där ännu.
5 av 5
Calle Kristiansson, Sibel Redzep och Robin Stjernberg har alla gått på C4-skolan. Amanda Fondell går där ännu. - Foto: Scanpix/Bertil Ericson/Björn Larsson Rosvall/Fredrik Sandberg

Idolhemligheten: skolan bakom topptalangerna

I den lilla skånska staden Kristianstad finns skolan som varit - och ännu är - hemvist för årets finalidoler, Amanda Fondell och Robin Stjernberg. Tidigare har även "Idol"-finalisterna Calle Kristiansson och Sibel Redzep gått på skolan. Så vad är hemligheten bakom den lyckosamma Idolfabriken?


Låtvalen

Amanda Fondell och Robin Stjernberg gör på fredag upp om "Idol"-vinsten, med låtvalen som de själva, tittarna och - tro det eller ej - Darin har valt.

Robin Stjernberg

Eget val: "In My Head" – Jason Derulo

Tittarnas val:  "Halo" – Beyoncé

Vinnarlåten: "All This Way" - Robin Stjernberg - hör Robins version här.

 

Amanda Fondell

Eget val: "Song 2" – Blur

Tittarnas val: "Made Of" – Nause

Vinnarlåten: "All This Way" - Amanda Fondell - hör Amandas version här.

Skolan som levererar idoler år efter år, den hittas i Skåne. Idolerna Sibel Redzep, Calle Kristiansson och nu årets finalister Robin Stjernberg och Amanda Fondell kommer alla från den lilla gymnasieskolan C4-skolan i Kristianstad. På fredag firar skolans lärare och cirka 700 elever i skolans aula för att stötta sina finalklara elever.

Hanna Sandberg, lärare i sång på C4-skolan, berättar för Nyheter24 att de fyra finalidolerna har läst estetisk klass med musikinriktning på skolan. Hon har haft Sibel som elev, och Calle i körsång. Robin har hon inte haft, men känner honom sedan tidigare. Amanda är däremot hennes elev.

- Det är helt fantastiskt att våra elever ännu en gång har kommit så här långt. Det känns som en trisslott - en på miljonen, säger Hanna Sandberg till Nyheter24.

"Amanda hade inte tänkt söka"

Vad som gör skolan så unik tror sångläraren beror på den gemenskap och trygghet som finns, och att lärarna har förmågan att undervisa på ett givande vis.

– Man pushar dem på ett helt annat plan, vi vill att de ska kunna tro på sig själva och våga utveckla sig. Vi har fina elever och lärarna på skolan är kanon. Vi får fin kontakt med eleverna och gläds för dem.

Men att tipsa de unga talangerna till "Idol" är ingenting som lärarna har gjort. Det är eleverna som överraskar dem varje år med att hamna i toppen av tävlingen.

– Vi peppar verkligen inte dem till att söka. Det är de själva som får en idé om att vilja söka som en kul grej. Amanda hade ju inte ens tänkt söka, hon följde bara med någon dit.

Många duktiga tjejer

Att nu både Robin och Amanda står i final är något överraskande.

– Först blev jag förvånad över att Amanda sökt för att hon är väldigt tillbakadragen, och jag tänkte att hon kanske inte skulle våga hoppa på karusellen. Men jag hoppas att varken hon eller Robin ångrar en enda sekund att de sökte, säger Hanna till Nyheter24, och fortsätter:

- I Amandas fall så har hon utvecklats otroligt mycket, och hennes självkänsla är betydligt större. Det är häftigt vad en scen kan göra med en människa.

Hanna Sandberg tror att fok alltid kommer att fortsätta söka till sådana här typer av tävlingar i jakten på spänning.

– Jag ser framförallt många tjejer på vår skola som är duktiga, så det finns absolut mer potential här, avslutar hon till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!