Mannen dömdes till fängelse i november 2021
Mannen dömdes till fängelse i november 2021 - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Polisen

TV4-profil fängslad för grovt brott – visas på bästa sändningstid

Nyheter24 kan idag avslöja att en deltagare som medverkar i ett underhållningsprogram på TV4 dömdes för narkotikabrott i november. Påföljden blev fängelse i åtta månader.


Uppgifter från tingsrättshandlingar som Nyheter24 tagit del av visar att en man som medverkar i ett stort underhållningsprogram på TV4 dömdes för narkotikabrott i vintras. 

Han dömdes då till att avtjäna ett åtta månader långt fängelsestraff.

Polisen som grep mannen: "Verkade ganska nervös"

Domen mot mannen föll den 16 november 2021, och han dömdes för att ha transporterat 1,5 kilo cannabis mellan Stockholm och en större svensk stad i december 2020.

Enligt förundersökningsprotokollet framgår det att en polispatrull gjort en nattlig rutinkontroll på ett SJ-nattåg och noterat en skarp lukt av cannabis utanför en av kupéerna. De två poliserna beslutade om att göra en husrannsakan i kupén, i vilken man fann tv-profilen och en svart dykarväska som luktade starkt av marijuana.

"Jag tar med mig X (den misstänkte, reds anm.) ut ur kupén, han börjar nu verka ganska nervös", skriver en av poliserna som var med vid gripandet i avrapporteringen som finns bifogad i förundersökningsprotokollet.

Mannen, som är i 40-års åldern, greps på platsen och frihetsberövades. Det skulle senare visa sig att han  bokat tågbiljetten i falskt namn. 

Fyndet: Ett och ett halvt kilo cannabis

I väskan som beslagtogs på tåget kunde polisen lokalisera fem genomskinliga plastpåsar innehållande totalt 1 503 gram cannabis. 

Under polisförhören erkände mannen sig skyldig till narkotikabrott, men under huvudförhandlingarna i rätten hävdade han istället att han inte visste att det var narkotika han transporterade. Då hävdade han att han trott att det rört sig om så kallad "industrihampa". 

Han har under hela rättsprocessen vidhållit att han transporterat narkotikan åt en, eller flera personer han inte uppgett vid namn.

Dykarväskan som polisen beslogtog i tågkupén. Foto: Polisen
Foto: Polisen
Tre av fem påsar med cannabis som återfanns i dykarväskan. Foto: Polisen
Foto: Polisen

Mannen är dömd sedan tidigare

Mannen i 40-års åldern är sedan tidigare dömd för både skadegörelse och ringa narkotikabrott. Den domen föll i mars 2020. 

En personutredning från Kriminalvården från september 2021 konstaterar att han uteblivit från två kallelser till frivården, och att hans bostadsadress vid tidpunkten varit oklar. Anledningen till det är att adressen han uppgivit sig bo på tillhörde en person som registrerades som avliden 2017.

"Utifrån aktuell och tidigare brottslighet så kan en narkotikaproblematik samt kriminella kontakter inte uteslutas", skriver Kriminalvården i sitt utlåtande som Nyheter24 tagit del av.

Nu medverkar mannen i stort TV4-program

Under våren 2022 medverkar mannen i ett av TV4:s största underhållningsprogram.

Datum för polisförhör, inkommen stämningsansökan och förundersökning ligger i nära anslutning till inspelningens början.

Vad tycker en medtävlande deltagare?

Nyheter24 har varit i kontakt med en annan deltagare som medverkade i programmet samtidigt som mannen, som säger sig ha haft en god relation till honom under inspelningen.

– Han var en fantastisk kille. Jag hade jättebra kontakt med honom och det tror jag att de flesta hade, säger deltagaren till Nyheter24.

Enligt deltagaren, som vi valt att anonymisera, lämnade alla uttagna deltagare in utdrag ur sina belastningsregister innan inspelningens början.

– Alla som deltar begär ut ett registerutdrag som man lämnar in. Det lämnade vi in innan den slutliga uttagningsprocessen, säger deltagaren till Nyheter24.

Deltagarens tankar om domen: "Så länge man inte..."

Att en medtävlande var i en pågående rättsprocess vid tidpunkten för inspelningen, samt var dömd för brott sedan tidigare är inget som deltagaren har några problem med.

– Nej, det har jag inte alls. Så här ser jag det, för min egen del, och jag tror för de övriga deltagarna också. Det primära som TV4 behöver göra är att säkerställa vår säkerhet. Jag tror inte att TV4 i det perspektivet tar något moraliskt ansvar för vilka vi tävlar mot, så länge man inte är under utredning för ett våldsbrott, eller är dömd för ett våldsbrott, säger deltagaren till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt mannens offentliga försvarare, som avböjer kommentar. Vi har även sökt TV4, som ännu inte har återkommit med någon kommentar. 

/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!