Fredrik Robertsson dök upp på röda mattan på Met-galan 2022
Fredrik Robertsson dök upp på röda mattan på Met-galan 2022 - Foto: Stella Pictures/Instagram/fredrikrobertsson

Fredrik Robertssons succé på Met-galan – misstogs för att vara världsstjärna

Inatt gick Met-galan av stapeln, och bland kändiseliten spatserade svenske Fredrik Robertsson. Vem är han – och hur kommer det sig att alla trodde att han var Jared Leto?


Natten till tisdag, svensk tid, gick den exklusiva Met-galan av stapeln. Temat för årets gala för "Gilded glamour" och tar avstamp i "the gilded age" som ägde rum mellan 1870-1890. 

Och kändisarna bjöd sannerligen på glitter och glamour på röda mattan – inte minst realitystjärnan Kim Kardashian, 41. Hon bar en klänning som tidigare burits av ikonen Marilyn Monroe, värd svindlande 48 miljoner kronor. 

Foto: Stella Pictures

Här kan du läsa mer om Kim Kardashians klänning på Met-galan.

Vem är Fredrik Robertsson som gjorde succé på Met-galan 2022?

Att självaste Kim K dök upp på Met-galan, det var nog ändå rätt väntat. Men en desto mer oväntad gäst, det var svenske Fredrik Robertsson. 

Vem är han, och hur lyckades han ta sig in på den exklusiva gästlistan, strikt övervakad av Vogue-modulen Anna Wintour? 

Fredrik Robertsson på Met-galan 2022. Foto: Stella Pictures

Fredrik Robertsson, 41, har en lång karriär inom mode och pr i ryggen. Han har drivit egen pr-byrå, grundat tidningen Boy Magazine och arbetat som modeexpert i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Stilikonen är gift med Drottning Silvias tidigare hovfrisör Björn Hellström, 55. 

Så hamnade Fredrik Robertsson på Met-galan

Till QX berättar Fredrik Robertsson att han är creative director på sin makes företag Björn Axén, som under ett par års tid samarbetat med designern Iris van Herpen. Det var på den vägen han landade en inbjudan på Met-galan.

– Hon (Iris van Herpen, reds anm.) kontaktade mig för att fråga om Björn Axén ville göra hår till några av de gäster hon skulle klä på galan, vilket vi såklart ville. Sen undrade hon om inte vi skulle skapa en look tillsammans, där vi kombinerade hår, smink och kläder. Och hon ville klä mig. 

Så fort han godkänts som gäst av Anna Wintour kunde skapandet av hans första Met-outfit börja. 

Misstogs för att vara Jared Leto

Men när Fredrik Robertsson spatserade längs röda mattan inatt skedde ett stort missförstånd. Han var nämligen slående lik skådespelaren och producenten Jared Leto, och på internet överöstes (den man trodde var) Leto med komplimanger för sin nytänkande, silvriga klädsel.

Det var nog många som fick sig en chock när den riktige Jared Leto, i sällskap med ännu en look-alike, dök upp på Met-mattan.

Fredrik Robertsson blev hela världens "Mystery man" 2019

Det här är inte första gången som Fredrik Robertsson skapat förvirring på röda mattan. I januari 2019 dök han upp på en Valentino-visning iklädd en svart, självlysande klänning. 

Ingen förstod vem han var – en skådespelare, influenser eller avlägsen kunglighet? Robertsson gick under benämningen "Mystery man" tills hans identitet kunde fastställas dagen därpå. 

"Jag vill att den här killen ska bli känd, om han inte redan är en känd person, för röda mattan-säsongen behöver honom", skrev Janelle Okwodu, modejournalist på Vogue, i samband med händelsen.

"Ni vet verkligen hur man får en kille i klänning att känna sig speciell", skrev Fredrik Robertsson på sin Instagram kort efter uppståndelsen. 

MET
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!