R Kelly döms
Artisten R Kelly döms till 30 års fängelse. - Foto: Frank Micelotta/TT och E. Jason Wambsgans/TT

R Kelly döms till 30 års fängelse för sexbrott

Artisten R Kelly döms för sexbrott och människohandel. Åklagarsidan yrkade på minst 25 år i den fem veckor långa rättegången, men världsstjärnan döms till 30 års fängelse.


Robert Kelly, som artisten R Kelly egentligen heter, var en av 90- och 00-talets största artister. Under sin karriär har han upprepade gånger anklagats för sexuella övergrepp, men åtalen ledde till friande dom eller förlikning. 

2019 släpptes dokumentären "Vi överlevde R.Kelly", och det var först då som anklagelserna om sexuella övergrepp återigen fick fart, skriver SVT

Det var i september förra året som R Kelly dömdes för sexuella övergrepp, utpressning och mutbrott. Men först på onsdagen den 30 juni 2022 kom beslutet om strafflängden. 

R Kelly döms till 30 års fängelse

Efter den fem veckor lång rättegången i New York dömdes artisten till 30 års fängelse, vilket överstiger det 25 år långa straffet som åklagarsidan yrkade på, rapporterar amerikanska medier. 

Enligt åtalet har världsstjärnan i ett kvarts sekel utnyttjat sitt kändisskap för att förgripa sig på kvinnor och minderåriga flickor. 

Senaste nytt

Därför känner du igen Mello-aktuella Annika Wickihalder

Det gjorde Lucas när han tvingades lämna Sveriges mästerkock 2024

1 timme sedan
Till många tittares stora besvikelse var det Lucas Eriksson, 25, som fick lämna Sveriges mästerkock 2024 under onsdagen. Men vad gjorde han egentligen efter elimineringen?

Därför stoppas Mästarnas mästare 2024 i helgen

1 timme sedan
Mästarnas mästare 2024 är i full gång på SVT och det har bjudits på en hel rad rafflande tävlingar hittills. Men på söndag blir det inget program.

Tommy Myllymäki saknades i Sveriges mästerkock – det hade hänt

2 timmar sedan
Det var under onsdagen avsnitt av Sveriges mästerkock som tittarna undrade var Tommy Myllymäki höll hus. Nu har kanalen svarat vad som hade hänt.

Det jobbar Filippa Toremos pojkvän Kit Gabriel med – egentligen

2 timmar sedan
I SVT Edits dokumentär Gravid utan att veta fick tittarna följa Filippa Toremos gravidresa. Nu får vi även bekanta oss med "baby daddyn" Kit Gabriel, som ger sin version av det hela i SVT:s uppföljning Pappa utan att veta.

Konstråd straffar inte politisk konst

3 timmar sedan
Brittiska konståret – Arts Council England – som beviljar statligt kulturstöd, kommer inte att straffa organisationer som jobbar med konstnärer eller artister som gör politiska ställningstaganden. Det står klart i de nya riktlinjer som rådet publicerat, skriver The Guardian.