Stockholm

Py Bäckmans familj: Hennes "största fan" visade sig vara okänd syster

Här kan du läsa mer om sångerskan och textförfattaren Py Bäckman
Här kan du läsa mer om sångerskan och textförfattaren Py Bäckman. Foto: Bertil Ericson/Henrik Montgomery/TT

Py Bäckman är låtskrivaren bakom många av Nordmans mest kända låtar, och hjärnan bakom den omåttligt populära Tommy Körberg-klassikern "Stad i ljus". Läs mer om Py Bäckman, hennes barn, barnbarn och partner här.


Läs mer

I förra veckans avsnitt av Så mycket bättre 2022 flimrade låtskrivaren och artisten Py Bäckman, 74, förbi i i ett inslag om Nordman. För många är hon ett välkänt namn sedan många år tillbaka, men för den något yngre tittarskaran kanske hon inte är riktigt lika väletablerad.

Vill du läsa mer om Py Bäckman, hennes största hits, familj och kärleksliv? Nyheter24 har samlat svaren på de frågor flest googlar om sångerskan.

Py Bäckmans föräldrar - växte upp utan pappa

Den 5 juli 1948 föddes Py Bäckman på Karlbergs slott i Stockholm. Hon växte upp i Hälsingland och började sjunga tidigt. Redan vid nio års ålder fick hon sitt stora genombrott i ett radioprogram, och kort senare tv-debuterade hon i Lennart Hylands program "Stora famnen".

Py Bäckman växte upp med sin mamma och två närvarande morföräldrar, men sin pappa träffade hon aldrig.

– Varje gång jag frågade om mitt ursprung, gled mamma liksom undan: ”Du behöver väl ingen pappa, du har ju mig!” Och så var det kanske också. Med hjälp av mormor och morfar klarade hon rätt bra att uppfostra mig på egen hand, har hon berättat i en intervju med Hemtrevligt.

Fick två nya syskon efter dna-testet

Långt efter sin mammas död bestämde sig Py Bäckman för att skicka in sitt dna till en tjänst för släktforskning – och fick träff. 

Vid 72 års ålder fick hon inte bara veta vem hennes dittills okända pappa var, hon fick även reda på att hon har två halvsyskon i livet.

– Som 17-åring ska han ha rymt med ett tivoli och blivit ihop med en mycket äldre kvinna. Drog sedan till sjöss och jobbade ett tag som korrekturläsare på ett tryckeri. Jag fick veta att han var duktig på att skriva, konstnärlig, charmig, äventyrlig och snäll, säger Py Bäckman till Hemtrevligt.

Pappan dog år 1999, men Py tog upp kontakten med bägge sina syskon. Hennes nyfunne syster visade sig till och med vara ett fan.

– Tydligen träffades vi i samband med en konsert i Falkenberg för fyra år sedan. Hon stod i kön när jag kom ut från toa. Hennes kille sa: ”Här Py har du ditt största fan", säger Py Bäckman till Hemtrevligt

Har Py Bäckman barn?

Ja, det har hon – en dotter vid namn Helena Äwe Bäckman, 54. Py Bäckmans dotter jobbar som dockmakare och dockspelare. Helena har två söner vid namn Otto och Harry, som Py är mormor till.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.