Loreen
Loreen gjorde succé under Melodifestivalen. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Loreen anklagas för plagiat – lyssna och avgör själv

Det var under lördagskvällen som Loreen vann Melodifestivalen 2023. Men nu är det folk som anklagar artisten för plagiat.


Loreen vinner Melodifestivalen för andra gången med låten Tattoo och får återigen representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Hon har varit favorit ända sedan deltävlingen i Malmö. Där stormade en klimataktivist scenen, Loreen fick avbryta sitt nummer och ta om det igen inför tv-tittarna och livepubliken.

Loreen. Bildkälla:Christine Olsson/TT

Men under finalen som gick av stapeln i lördags var det inga yttre störningsmoment som kunde störa hennes framträdande. Och man kan gott säga att det blev succé. 

I slutet av kvällen stod det klart att hon fått flest röster och därmed vann Melodifestivalen 2023. Många tror nu att hon kommer att ha stor chans att vinna hela Eurovision som går av stapeln i maj. 

Men inte långt efter megasuccén så har Loreen nu anklagats för plagiat. 

Det är den spanska dagstidningen ABC som skrivit om likheten mellan Pont Aeris ”Flying free” från 1999, och Tattoo. 

Lyssna och avgör själv. 

Så blev resultatet i Melodifestivalen 2023: 

1. Loreen: "Tattoo", 177 poäng

2. Marcus & Martinus: "Air", 138

3. Smash Into Pieces: "Six feet under", 112

4. Jon Henrik Fjällgren, Arc North featuring Adam Woods: "Where you are (Sávezan)", 81

5. Theoz: "Mer av dig", 78

6. Kiana: "Where did you go", 76

7. Paul Rey: "Royals", 57

8. Mariette: "One day", 51

9. Maria Sur: "Never give up", 47

10. Panetoz: "On my way", 47

11. Nordman: "Släpp alla sorger", 44

12. Tone Sekelius: "Rhythm of my show", 20

Här är Sveriges motstånd i Eurovision

Snart ett år har gått sedan Ukraina mer eller mindre krossade allt motstånd i Eurovision Song Contest tack vare tv-tittarnas röster.

På grund av kriget kan tävlingen som bekant inte arrangeras i Ukraina i år och den 9 maj hålls den första semifinalen i Liverpool. Då tävlar Sverige mot bland andra Finland och Norge som på förhand är två kandidater som ser ut att kunna utmana i toppstriden.

Norska Alessandra är en av de starka konkurrenter som Loreen möter i Eurovision. Arkivbild.

Finland skickar i år artisten Käärijä med bidraget "Cha cha cha". Ett bidrag som skriker Eurovision. I första delen av låten känns det som att tonerna från Islands bidrag "Hatrid mun sigra" från 2018 blandas med tonerna från Ukrainas bidrag "Shum" från 2021. Båda bidragen blev topp tio respektive år så kanske är det här ett genialt drag från Finlands sida.

Ett viralt fenomen

Norge däremot ställer upp med något helt annat. De skickar 20-åriga Alessandra med låten "Queen of kings". Redan innan hon vann "Melodi Grand Prix" hade låten blivit ett viralt fenomen på Tiktok och tagit sig till toppen av Spotifys "virala topplista". Tyckte man att Klara Hammarströms bidrag "Run to the hills" från förra årets Melodifestival var bra är chansen stor att den här också går hem.

I samma semifinal tävlar Kroatien. Landet ställer upp med gruppen Let 3 som är kända för sina provokativa framträdanden där de inte drar sig för att uppträda nakna. Om det blir nakenchock när den något udda låten "Mama SC" ska framföras på Eurovisionscenen återstår att se.

I den andra semifinalen tävlar bland annat Reiley för Danmark. Den 25-årige artisten från Färöarna, med över tio miljoner följare på Tiktok, ställer upp i Eurovision med låten "Breaking my heart".

Till semifinal två kommer även det land som har deltagit i Eurovision flest gånger utan att vinna – Cypern. 2018 kom de nära när det blev silver för Eleni Foureiras "Fuego". I år ställer landet upp med Andrew Lambrou som framför den pampiga powerballaden "Break a broken heart".


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!