Flera svenska kändisar har bytt namn genom åren.
Flera svenska kändisar har bytt namn genom åren. - Foto: Fredrik Persson/TT, Jessica Gow/TT och Janerik Henriksson/TT

Svenska kändisarna som bytt namn: "Ingen kunde uttala det"

I kändissverige finns det flera personer som varit så pass missnöjda med sina namn att de faktiskt valt att byta. Nyheter24 listar några av dem nedan.


Via Skatteverket kan vem som helst byta både för- och efternamn och just denna möjlighet har flera av våra svenska kändisar tagit. Nyheter24 listar några välkända profiler som skrotat sina namn och tagit ett nytt. 

Felix Herngren hette Tobias Herngren

Felix Herngren. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skådespelaren och regissören Felix Herngren fick namnet Tobias när han föddes – ett namn han vid sju års ålder insåg betydde "Gud är god" på latin och inte ville kallas eftersom han inte var religiös. 

– Jag var väldigt inbiten ateist som liten och kände att "det här känns inte bra alls", har han tidigare sagt i TV4:s "Renées brygga"

Han tog därför namnet Felix som förnamn och heter numera Tobias i mellannamn.

Mauri Hermundsson hette Victor Hermundsson

En annan kändis som bytte namn redan i tidig ålder var Youtube-stjärnan Mauri Hermundsson. Han hette tidigare Victor i förnamn, men valde att ta förnamnet Mauri när han var sju år gammal.

– Det var en kille i min by som var några år äldre som var så bra på fotboll, han kunde skjuta bollen högt upp i luften. Av någon anledning kände jag att jag ville heta som honom, har han sagt till Aftonbladet.

Mauri Hermundsson till höger. Foto: Pontus Lundahl/TT

Namnbytet togs dock inte väl emot av föräldrarna. 

– De sa ”ursäkta?!”. Sen vägrade jag lyssna när de sa Victor och svarade bara om de använde Mauri. Efter några veckor gav de upp. Min pappa hade dessutom drömt att jag skulle heta Mauritz dagen innan jag föddes. Så de kände väl att det var okej, har han sagt till tidningen.

Svenska kändisarna som varit otrogna: "Var naken i garderoben"

Happy Jankell hette Betty Jankell

Det var inte förrän skådespelaren Happy Jankell var 25 år gammal som hon faktiskt fick namnet Happy på riktigt. Dessförinnan hette hon nämligen Betty i förnamn.

– Min syster heter Félice som betyder lycka på spanska och när jag kom så ville mamma att jag skulle heta Happy men så var det så många som sa att det aldrig skulle funka, att det inte kommer bli godkänt. Dessutom så låg de på för man måste nämligen skriva in ett namn efter ett visst antal veckor och då blev det Betty, har Happy berättat för Hänt.

Happy Jankell. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Och att inte heta Happy i passet var något genant, enligt skådespelaren.

– Mamma har sagt hela min uppväxt att ”jag ska byta så att du får heta Happy på riktigt”. För det känns så töntigt och jag har alltid tyckt att det är så jobbigt att presentera mig så säger folk ”heter du verkligen Happy på riktigt?” och då känns det pinsamt att säga nej. Det är som att jag vill ha ett artistnamn, har hon sagt till Hänt.

Félice Jankells lyxiga liv med H&M-miljardären Nils Tham

Dolph Lundgren hette Hans Lundgren

Dolph Lundgren. Foto: Andy Kropa/AP/TT

Hollywood-skådisen Dolph Lundgren fick namnet Hans när han föddes, men valde senare att ta namnet Dolph som förnamn. Inspirationen till namnet Dolph kommer från en släkting vid namn Rudolph på hans mammas sida, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om. 

Sandra Beijer hette Alexandra Körlof

Samma år som bloggaren och författaren Sandra Beijer skulle fylla 18 år sa hon hejdå till sitt förnamn Alexandra till förmån för namnet Sandra.

"Egentligen skulle jag döpas till Sandra, men min mormor tyckte inte att det var ett 'riktigt' namn. Så då blev det Alexandra. Väldigt onödigt, eftersom ingen någonsin kallade mig det", har hon skrivit i sin blogg tidigare.

Sandra Beijer. Foto: Christine Olsson/TT

Hon passade då på att byta efternamn också och tog sin mammas efternamn.

"Hette Körlof i efternamn tidigare, men ingen kunde uttala det (uttalas Sherlock med F)", har hon skrivit i bloggen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!