Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker du antagligen inte visste om Dolph Lundgren

- 14/10/2018, 17:03

Dolph Lundgren är ju ett namn och ansikte som de flesta någon gång i sitt liv hört talas om. Men vem är han? Nyheter24 grävt fram lite extra smått och gott om den legendariska mannen, som man kanske inte hade den blekaste om.​

Jo, det var ju i Spånga, Stockholm den 3 november 1957 som 196 centimeter långa Hans Dolph Lundgren tog sitt första andetag. Men det visade sig att just Spånga var lite för litet för Lundgren. Nu är han nämligen bosatt i Hollywood sysslar med flera saker, som skådespelare, manusförfattare och regissör, allt inom genre action. Coolt! 

Men vad finns det mer att veta om den legendariska Dolph?

Civilingenjör

Men något man kanske inte trodde om herr Lundgren är att han är utbildad civilingenjör, jo det är sant. Han läste kemiteknik av alla ämnen, på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och det var inte heller med låga betyg. Snittet låg på 4.2 och gav honom ett flertal stipendier, vilket förde honom utomlands.

Bondfilm

Man skulle nog kunna säga att Dolph är mest känd för sin roll som den sovjetiske boxaren Ivan Drago i filmen Rocky IV, vilket Svenska magasinet också konstaterar i en intervju med Dolph, att han blev känd över en natt. 

Men det många kanske inte vet är att han gjorde debut som skådis innan, nämligen i Bondfilmen "Levande måltavla". Båda filmerna är från 1985, och man kan ju lätt dra slutsatsen om vilken som gav honom mest uppmärksamhet?

Artistnamn

Just namnet Dolph är faktiskt inte hans "riktiga namn". Dolph föddes nämligen som Hans. Och det var 1985 som han tog Dolph som sitt artistnamn. Vart han fick det ifrån? Från en släkting på hans mammas sida.

Kampsport

Lundgren har tredje gradens svart bälte i karatestilen kyokushinkais och har tävlat i sporten. Som man nog får säga gick ganska bra, då han faktiskt både blivit svensk och europamästare. 

Men varför började han med karate? Dolph menar att en av anledningarna till att han sökte sig till kampsport var för att han blev misshandlad som barn av sin far. Hans pappa heter Karl Johan Hugo Lundgren, men Dolph kallar honom för "tyrann", skriver Svenska magasinet.

Stipendium

Innan ingenjörsutbildningen på KTH så gick Dolph i Ådalsskolan i Kramfors. Något som skrevs in i historieböckerna var när han gick ut skolan. Han var nämligen den första eleven någonsin som gått ut med högsta möjliga betyg.

Sedan 2009 finns ett stipendium på just den skolan som är på 25 000 kronor. Det heter Dolph Lundgren-stipendiet och delas ut till den elev som har de absolut bästa betygen, skiver Allehanda. Ett stipendium i sitt eget namn alltså, riktigt häftigt!

Dolph Lundgren är även en av gästerna söndagens program Hellenius hörna på TV4 klockan 21.00.

Nyheter24 har tidigare skrivit om saker du antagligen inte visste om Sanna Nielsen, det kan du läsa mer om här.

Har du sett någon av Rocky-filmerna?