Svenska kändisar som utsatts för stalkers
9 kända svenskar som har utsatts för stalkers. - Foto: TT Bild, Stella Pictures.

9 kända svenskar som utsatts för stalkers: "Brände ner huset"

Nedbrända hus, kidnappningshot och ovälkomna besök mitt i natten. Agnetha Fältskog, Isabella Löwengrip, Sofi Fahrman, Plura Jonsson, Gert Fylking och Magdalena Graaf är bara några av de svenska kändisar som har blivit stalkade.


Tidigare har Nyheter24 rapporterat om hur dokusåpaprofilen Amelia Silowá, 25, är utsatt för en stalker. Flera nätter i rad så står mannen utanför Amelias fönster och stirrar rakt in.

Amelia har polisanmält, och hoppas på att polisen snart ska kunna gripa mannen.
 
 – Jag är så äcklad och skakig i hela kroppen, berättade hon.

Amelia Silowá delade en bild på sin Instagram Story som visade hur stalkern står utanför hennes fönster och tittar in. Bildkälla: Instagram/ameliasilowa_

Men Amelia är tyvärr inte ensam om att ha drabbats av stalkers. Flera kända svenska kvinnor och män har genom åren blivit utsatta för en fruktansvärd terror av sina förföljare. 

Nyheter24 har kartlagt de svenska kändisarna som har drabbats av stalkers.

Isabella Löwengrip: "Tre polisbilar utanför"

Isabella Löwengrip har genom sin långa karriär som bloggare blivit utsatt för flera obehagliga stalkers. En man åkte hem till hennes hus på Lidingö. Där satte han sig på hennes farstukvist och stirrade. Han sökte även upp Löwengrip på hennes kontor inne i stan.
 
"Tuff kväll med polispådrag här hemma. Stalkern kom hit till mitt nya hus och gav sig inte. Jag fick ringa min livvakt och 112, Magnus (Isabellas tidigare livvakt, reds. anm) var på plats först. Han fick jaga honom en lång stund men fick tillslut fast honom och sedan kom polisen och grep honom. Tre polisbilar utanför, oroliga barn och personal hemma som mådde dåligt", skrev Isabella i sin blogg då.

Mannen fick kontaktförbud. 

Isabella Löwengrips stalker satt utanför hennes dörr och stirrade. Bildkälla: Isabella Löwengrip

Kort efter så blev Isabella utsatt för en ny galning. Denna man skrev 40-50 meddelanden om dagen till Isabella. Hon svarade aldrig. 

Mannen, som är från Kongo och bor i Frankrike, tog ett flyg till Sverige och åkte ut till Isabellas hus på Lidingö. Polisen grep mannen på plats. I förhör sa mannen att han trodde att Isabellas bilder och videos på sociala medier var riktade direkt till honom.

Isabella Löwengrips tidigare stalker var även han väldigt aktiv på sociala medier. Bildkälla: Instagram

Magdalena Graaf: "Jäkla gubbäckel"

"Jag är inte nervös längre, jag känner mig mer förbannad! Jäkla gubbäckel, fruktansvärt egentligen att såna här jäklar ska kosta staten en massa pengar". Så skrev Magdalena Graaf i sin blogg inför rättegången mot den man som stalkat henne.

I fyra års tid så terroriserade den 50-åriga mannen henne genom att skicka vidriga meddelanden och nakenbilder till henne. Han visste även vart Magdalena hade befunnit sig trots att hon inte skrivit om det i sociala medier. Mannen dömdes för sexuellt ofredande. Straffet blev böter, skrev Aftonbladet.

Magdalena Graafs stalker kunde slutligen dömas. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

Familjen Taube: "Gör mitt bästa för att skydda mig"

1963 hörde en psykiskt sjuk kvinna Evert Taube på radion. Det räckte för att göra kvinnan besatt av både Evert och hela släkten Taube. 1969 brände kvinnan ner familjens hus i Sjösala. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård, men när hon blev utsläppt gav hon sig på Everts son Sven-Bertil Taube. 

Hon började trakassera honom och sökte upp Sven-Bertil i hans hem – både i Stockholm och i London. I slutet av 90-talet greps kvinnan i Sven-Bertils lägenhet.

– Jag tycker synd om henne eftersom hon är gravt psykiskt sjuk. Men det är ingenting jag kan göra någonting åt – jag får göra mitt bästa för att skydda mig och min familj, sa Sven-Bertil till Aftonbladet.

Sven-Bertil Taube. Bildkälla: Staffan Löwstedt/SvD/TT Bild

Agnetha Fältskog blev ihop med stalkern

År 1974 såg den holländska mannen Gert van der Graaf ABBA uppträda i "Melodifestivalen". Gert, som då var 8 år gammal, blev besatt av ABBA i allmänhet och Agnetha Fältskog i synnerhet. 

I början av 90-talet flyttade Gert till Sverige för att komma närmare Agnetha. Efter ett ihärdigt brevskrivande till Agnetha så möttes de och blev under 1997 ett par. 

Agnetha dumpade holländaren 1999 – och då började han terrorisera henne. Han dömdes till besöksförbud och utvisning, något som Expressen då rapporterade om.

Gert van der Graaf år 2006. Bildkälla: Suvad Mrkonjic/Expressen/TT Bild

Gert Fylking: "Min son var rädd"

Radioprofilen Gert Fylking trakasserades i flera år av en man som hotade att döda Fylking. Mannen har dömts till fängelse vid två tillfällen efter hoten mot Fylking.

– Med tanke på att vi har en bebis hemma och att min son var rädd att gå i huset själv så är det klart att det har påverkat oss, sa Fylking till Expressen då.

Gert Fylking. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

Sofi Fahrman: "Han skulle kidnappa mig"

Entreprenören Sofi Fahrman förföljdes av en stalker och levde en tid med ett överhängande kidnappningshot.

– Det var grova hot och tidningen tog det på största allvar. Hoten kom på många olika sätt, telefonsamtal och mejl. Främst handlade det om att kidnappa mig, har Sofi berättat för Expressen.

Sofi Fahrman. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Bild

Jessica Almenäs: "Hoppade på mig"

Under 2003 blev Jessica Almenäs, som då ledde det populära programmet "Let's Dance", trakasserad av en man som följde henne vart hon än gick.

– En stalker följde mig överallt och hoppade på mig så fort jag pratade med någon annan kille, berättade Jessica Almenäs för Plaza Kvinna, som Aftonbladet skrev om då.

Jessica Almenäs. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT Bild

Carolina Häggkvist stalker tog sig in på fest

Samtidigt som Carola Häggkvist deltog i Melodifestivalen år 2008 förföljdes hon av en 40-årig kvinna. Kvinnan försökte ta sig in på en fest där Carola närvarade. 

Kvinnan lyckades ta sig in på festen. Där stod hon och stirrade på Carola, något som Aftonbladet då rapporterade om.

Carola Häggkvist drabbades av en stalker år 2008. Bildkälla: Stella Pictures.

Plura Jonsson förföljdes av kyrkoanställd

Eldkvarns frontfigur Plura Jonsson förföljdes i mer än ett halvår av en kyrkoanställd kvinna som var övertygad om att hon hade en passionerad kärleksrelation med sångaren. Plura försökte att på egen hand få kvinnan att sluta. Kvinnan stängdes av från sin tjänst på en kyrka i Enköping, något som Uppsala Nya Tidning då skrev om.

Plura Jonsson. Bildkälla: Stella Pictures.
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!