Edward Blom säger sitt om när julpyntet får åka fram och plockas bort.
Edward Blom säger sitt om när julpyntet får åka fram och plockas bort. - Foto: Ola Torkelsson/TT och Stella Pictures

Det får du INTE göra med julpyntet – enligt Edward Blom: "Fruktansvärt brott"

Har du redan börjat gå i tankarna på att plocka fram julpyntet? Då borde du tänka om – åtminstone enligt tv-profilen och gastronomen Edward Blom.


Julen är en dryg månad bort, men dessförinnan infaller första, andra och tredje advent. Men när får man egentligen börja pynta inför högtiden? Där går åsikterna förstås isär.

En som sannerligen inte hymlar med vad han tycker i frågan är tv-profilen tillika gastronomen Edward Blom.

– Adventspynt får man sätta upp vid advent. Då tar man fram stakar och stjärnor. Men julen börjar 24 december, och julpynt sätts upp till jul, säger han till UNT.

Röda dagar julen 2023: Så maxar du ledigheten

Edward Blom om att julpynta för tidigt

Att börja pynta för tidigt kan få riktigt tråkiga konsekvenser, menar Blom.

– Den enorma magin med julen går ju förlorad. Vi kan inte göra så mycket åt julmusik i butikerna i slutet på november. Men det man kan ha kvar är hur ens egna hem förvandlas på julafton. Nu är snarare julafton slutet på något folk redan har tröttnat på, säger han till tidningen.

Så får du adventsstjärnan att hänga rakt

Edward Blom: "Värre än allting annat"

Och den som släpar fram julpyntet redan nu, för att sedan plocka ner gran, julstjärnor och dylikt direkt när julen är över, går också miste om en, enligt Edward Blom, viktig dag och tradition: tjugondag knut.

– Det är ett fruktansvärt brott. Värre än allting annat. Den största faran med allt detta är att man har kortat av julen på andra sidan. Att ta bort julpynt före tjugondag knut är det absolut värsta, säger han till UNT.

Nyårsquiz 2023: Färdiga frågor och svar om året som gått

/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!