Runar Sögaard
Runar Sögaard brände 72 000 kronor på elva dagar. - Foto: Polisens förundersökningsprotokoll, Magnus Lejhall/TT Bild, Jan Collsiöö/TT Bild

Så brände Runar Sögaard 72 000 kronor från bedrägerihärvan – på 11 dagar

Runar Sögaard åtalas efter att en bedrägerihärva har rullats upp. Runar misstänks för att – i maskopi med en 84-årig kvinna – ha lurat pengar av äldre. På 11 dagar brände Runar 72 000 kronor – och nu har Nyheter24 kartlagt vart pengarna tog vägen.


Våren 2023 släpptes Runar Sögaard, 56, fri efter att ha suttit fängslad i ett år och tre månader. Detta då han hade dömts för bokföringsbrott och grovt skattebrott. 

Runars tid i fängelse var stökig, och han tvingades byta anstalt flera gånger. Runar ställde in sig på anstalten Svartsjö, men där blev han inte långvarig. Bland annat ska han ha blivit irriterad på att fängelsechefen inte var kristen. Han försökte även rymma och bråkade med andra intagna om text-tv.

Efter att ha dragit på sig flera varningar så flyttades han till Täby, men på egen begäran hamnade han senare på anstalten Asptuna. Problemen i fängelse fortsatte för Runar som bland annat hungerstrejkade och hamnade i flera bråk med andra intagna.

Sluttampen av sitt straff avtjänade han på Beateberg i Stockholmsförorten Huddinge, men sista anhalten blev anstalten Storboda, som har högre säkerhetsklass än Beateberg. Där sitter bland andra John "Lasermannen" Ausonius och Jackie Arklöv.

Runar Sögaard avtjänade ett långt fängelsestraff för bland annat grovt skattebrott. Bildkälla: Stella Pictures.

Efter att Runar kom ut i samhället igen så har han börjat jobba som krönikör på den kristna högerradikala tidningen Svenska Morgonbladet. Han har även startat talkshowen Free Speech på kanalen Riks där han bjudit in gäster som Magdalena Graaf och Dogge Doggelito.

I en intervju med Aftonbladet berättade Runar i fjol att han lever som hemlös.

– Jag är hemlös, jag sov i bilen härom natten. Jag hade ju en tillfällig bostad, men där har det bara varit kaos, som vilda västern, massa dödshot och polisinsatser så där ville jag inte bo. Man kan ju säga att det händer mer här ute än i isoleringscellen, berättade Runar för Aftonbladet.

Runar Sögaard åtalas i penningtvättshärva

Nu har Runar återigen hamnat i klammeri med rättvisan. Tidningen VLT var först med att rapportera om att den norska predikanten åtalas i en stor penningtvättshärva, där Runar misstänks ha begått brotten tillsammans med en 84-årig kvinna hemmahörande i Västerås.

Det handlar om totalt 250 000 kronor som tre olika personer ska ha blivit lurade att överföra till kvinnans bankkonto.

72 000 kronor ska den 84-åriga kvinnan ha fört över till Runars bankkonto, och övervakningsbilder från en bankomat i Mall of Scandinavia i Solna visar hur Runar tar ut en del av det beloppet.

Runar Sögaard tog ut flera tusen kronor från en bankomat. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll
Runar Sögaard tog ut totalt 10 000 kronor. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Runar och den 84-åriga kvinnan misstänkts ha lurat flera äldre personer på pengar i olika telefonbedrägerier. 

Ett av bedrägerierna gick till på så vis att en man som kallade sig för "Jonas Svensson" ringde en äldre kvinna. Han utgav sig för att ringa från kvinnans vårdcentral, och sa att han ville boka om hennes läkartid till en tidigare tid. Han bad kvinnan legitimera sig med bankdosa – och då ska han ha tillskansat sig 20 000 kronor från kvinnans konto. 

Kvinnan som blev uppringd av "Jonas Svensson" säger att mannen inte pratade på någon dialekt. 

– Han pratade perfekt rikssvenska och bröt inte på något vis, säger kvinnan till polisen.

En man i Dalarna lurades även han på ett liknande sätt – men då handlade det om totalt 130 000 kronor som försvann från hans konto.
 
En tredje person lurades att föra över 185 000 kronor från en förening där hon var kassör.

Det gjorde Runar Sögaard för pengarna 

Innan Runar den 26 juni 2023 fick överföringarna från den 84-åriga kvinnan hade han 19 000 kronor minus på kontot. 

Men efter insättningen från kvinnan så tog han ut 10 000 kronor och gick sedan och köpte sig en guldkedja för 32 000 kronor. Guldkedjan var av Ankarmodell i 18 karats guld och vägde 48,9 gram.

Runar Sögaard fick in 72 000 kronor på kontot. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll
Runar gjorde flera uttag på bankomaten i Mall of Scandinavia. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll
Runar köpte en guldkedja för 32 000 kronor. Bildkälla: Jan Collsiö/TT Bildö

Nyheter24 har tagit del av förundersökningsprotokollet, och förutom guldkedjan som Runar köpte på en pantbank i Solna så såg Runar till att ha en riktig helkväll i Stockholm. 

Den 26 juni 2023 köpte Runar guldkedjan, och dagen efter så slog han på stora trumman. 

Först gjorde han av med 155 kronor på Systembolaget. Efter att ha handlat på Systembolaget så besökte Runar den exklusiva chokladbutiken Betsy Sandberg på Lidingö. De är specialiserade på praliner och egengjord glass. 

Sedan betalade han 2 865 kronor för en middag på lyxrestaurangen Grill i Stockholm. 

Menyn på lyxrestaurangen Grill i Stockholm. Bildkälla: Grill.se

Där går det bland annat att beställa kött som är strösslat med 24k guld – för 2000 kronor. Restaurangen erbjuder även gästen möjligheten att toppa sitt kött med färskriven tryffel för 200 kronor.

Senare samma kväll gjorde han en betalning på 2 565 kronor till lyxhotellet Haymarket i centrala Stockholm.

Hotellet Haymarket på Hötorget i Stockholm. Bildkälla: Alexandra Bengtsson/SVD/TT Bild

Efter att sedan ha åkt Bolt, tagit ut ett par tusen på bankomaten, betalat en telefonräkning och gjort ett par mindre inköp på Ica Maxi i Nacka och Coop vid Stadion så var pengarna slut.

Den 6 juli drogs 79 kronor för Aftonbladets betaltjänst, och då var Runars saldo 9,42 kronor. På 11 dagar hade Runar Sögaard bränt 72 000 kronor – inräknat de cirka 19 000 kronor som han hade övertrasserat.

På mindre än två veckor hade Runar gjort av med alla pengarna. Den 7 juli 2023 var hans saldo mindre än 10 kronor. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Runar Sögaard om anklagelserna: "Fake news"

Runar Sögaard förnekar brott, och i förhör med polisen menar Runar att han lånat ut 300 000 till en kompis, och när Runar fick in pengar på sitt konto så antog han att pengarna kom från kompisen. 

Men han kontrollerade aldrig var pengarna kom ifrån.

Här diskuterar podden Nyheter24: Sanning & Konsekvens Runars konsumtion:


På Instagram kallar Runar anklagelserna för "fake news". I en story, som han har ljudsatt med låten "Sverige" av Molly Sandén, Viktor Leksell och Joakim Berg, skriver han:

7/8 Jag polisanmäler misstänkt bankbedrägeri mot mig. Under 5 månader ”hittas inte” min polisanmälan hos polisen.

20/2 ÅM åtalar mig för penningtvätt av 72 000 kronor. Den pensionerade åklagaren som väckt åtalet mot mig har ”ingen aning” om att jag gjort en polisanmälan 6 månader tidigare…

20/2 Min advokat mejlat ÅM polisanmälan efter vädjan från pensionerad åklagare. Och mediadrevet börjar. Forza svenska myndigheter!

Runar Sögaard kallar det hela för "fake news" och går till attack mot svenska myndigheter. Bildkälla: Instagram/runarsogaard

I en kommentar till Aftonbladet säger Runars advokat Mark Safaryan följande:

– Min klient nekar till brott och försvaret menar att utredningen inte är fullständig. Det finns mängder av sakförhållanden som inte är klarlagda, därav kommer vi att begära komplettering av förundersökningen.

Mark Safaryan förtydligar för Aftonbladet att Runar bekräftar att han tagit emot pengarna, men att han alltså trott att det varit en del av återbetalningen från kompisens skuld till Runar.

Advokat Mark Safaryan företräder förutom Runar även kändisra som Gunilla Persson och Katrin Zytomierska. Bildkälla: Johan Nilsson/TT Bild

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!