Per Gessle drar in stora pengar.
Per Gessle drar in stora pengar. - Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT och Johan Nilsson/TT

Per Gessles miljonimperium – så mycket pengar håvar han in

Per Gessle har, under åren i Roxette och Gyllene Tider, byggt upp en smärre förmögenhet. Nyheter24 har kikat närmare på Gessles inkomst och bolag.


Det var under 1970-talet som Gyllene Tider, med Per Gessle i spetsen, bildades och tog Sverige med storm. I februari 1980 släpptes gruppens första LP och kort därpå letade sig "Flickorna på TV2" upp på förstaplatsen på försäljningslistan.

Därefter följde år då Gyllene Tider splittrades och återförenades, samtidigt som Gessle hann med både solokarriär och ett internationellt break med Marie Fredriksson, som en del av duon Roxette.

Det råder, med andra ord, inga tvivel om att Gessle haft en karriär av rang.

Allt om Per Gessle: Barn, hus och frun Åsa

Per Gessle. Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Per Gessle köper Formel 1-Ferrari – kördes av Kimi Räikkönen

Per Gessle är aktiv i flera miljonbolag

Förutom att vara en av Sveriges främsta och mest folkkära artister är Per Gessle också en riktig entreprenör. Halmstadsonen är nämligen en av ägarna bakom Hotel Tylösand och har dessutom en hel drös bolagengagemang. 

Tylösands Kompaniet Aktiebolag, som är moderbolaget i en koncern där Aktiebolaget Tylösands Havsbad ingår, redovisade man en omsättning på 265,3 miljoner kronor och en vinst på 43,5 miljoner kronor i december 2022. Tillgångarna i bolaget uppmättes då till 331,1 miljoner kronor.

Så bor Per Gessle på Strandvägen: "Försöker ha ett vackert hem"

Foto: Jessica Gow/TT

Gessle sitter också som ordförande i Jimmy Fun Aktiebolag, som bland annat är en producerande och konsulterande verksamhet, som i augusti 2023 redovisade en omsättning på 19,9 miljoner kronor. Vinsten landade då på 14,4 miljoner kronor, samtidigt som tillgångarna beräknades uppgå till 194,3 miljoner kronor.

Gessle sitter också som ordförande i Elevator Entertainment Aktiebolag, där man bland annat ska idka artist- och förlagsverksamhet. I augusti 2023 redovisade man där en omsättning och vinst på 7,9 respektive 15,5 miljoner kronor. Tillgångarna? De summerades till 205,9 miljoner kronor.

Roxette Recordings Aktiebolag, där Gessle återigen sitter på ordförandeposten, finns det också pengar att tillgå. I april 2023 redovisade man tillgångar på 26,5 miljoner kronor, medan omsättningen och vinsten var mer blygsam: 765 000 respektive 32 000 kronor. 

Per Gessles har köpt exklusiv superbil – för 22 miljoner kronor

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Per Gessles lön – så mycket pengar tjänar han

Att företagen går som tåget märks även på Per Gessles egna inkomst. Artisten hade nämligen, enligt handlingar från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 15 910 300 kronor under 2022, vilket är de senaste uppgifterna som finns att tillgå.

Men det slutar faktiskt inte där. Samma år hade Gessle ett överskott av kapital som landade på nästan lika mycket: 15 273 542 kronor. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!