Colin Nutley och Helena Bergström är gifta sedan 1990-talet.
Colin Nutley och Helena Bergström är gifta sedan 1990-talet. - Foto: Anders Wiklund/TT och Bertil Ericson/TT

Allt om Colin Nutley: Barn, filmer och frun Helena Bergström

Colin Nutley har kommit att bli en av Sveriges främsta regissörer och ligger bakom flera hyllade storfilmer. Men vad vet du egentligen om regissörens privatliv? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor som svenskarna googlar om Nutley.


Colin Nutley ålder – hur gammal är han?

Colin Nutley föddes den 28 februari 1944, vilket innebär att han fyller 81 år under 2025.

Var i Storbritannien växte Colin Nutley upp?

Colin Nutley kommer utsprungligen från Storbritannien och då mer specifikt i Portsmouth, där han alltså växte upp bara ett år efter att andra världskriget tog slut.

– Staden var sönderbombad, man såg folk med ett ben eller inga ben alls eller barn som stod med gyttja upp till knäna och tiggde pengar, har han berättat för Aftonbladet tidigare. 

Colin Nutley. Foto: Anders Wiklund/TT

Var Colin Nutley ung när han slog igenom som regissör?

Colin Nutley inledde sin karriär som grafisk designer i brittisk tv och jobbade senare med dokumentärer hos bland andra BBC och ITV. 

Karriären i Sverige inleddes år 1984 då Nutley regisserade tv-serien "Annika" och tre år senare gjorde han sin långfilmsdebut med "Nionde kompaniet", enligt Svenska filminstitutet

Colin Nutley filmer – vad har han regisserat?

Colin Nutley har i dag många filmtitlar på sitt cv. Här är ett urval av filmerna han regisserat som finns listade hos IMDb:

  • "Black Jack" (1990)
  • "Änglagård" (1992)
  • "Sprängaren" (2001)
  • "Heartbreak Hotel" (2006)
  • "Medicinen" (2014)
  • "Bröllop, begravning och dop – filmen" (2021)

Edward af Sillén i chock efter premiären av musikalen "Änglagård"

Colin Nutley har regisserat flera svenska storfilmer. Foto: Claudio Bresciani/TT

Har Colin Nutley fru eller flickvän?

Colin Nutley är gift med skådespelerskan Helena Bergström. Paret har vid flera tillfällen jobbat ihop, bland annat i "Änglagård", "Heartbreak Hotel" och "Sprängaren". 

– Jag älskar Helena och älskar att jobba med henne för att hon är en av de bästa i Sverige, har Nutley tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet

Helena Bergström och Colin Nutley har hållit kärleken vid liv i över 30 år

När träffade Colin Nutley Helena Bergström?

Colin Bergström träffade Helena Bergström under inspelningen av "Black Jack", som alltså hade premiär 1990. 

– Allt började med att jag pratade jättemycket om Colin med en kompis som till slut sa att jag var kär i honom. Vilket skitsnack, det är klart jag inte var det! Herregud, han var ju också så mycket äldre. Sedan insåg jag att hon kanske hade rätt. Under en nattinspelning stod vi i en hiss och då sa jag till Colin att jag var kär i honom. Han såg jättekonfunderad ut. Sedan kysste jag honom och han gick ut ur hissen, har Bergström berättat för Aftonbladet.

Helena Bergström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vid tiden var dock Nutley gift och hade barn, vilket gjorde det hela till vad Bergström beskriver som "en väldigt komplicerad situation".

– Man kanske kan tycka att vi var elaka människor, men nu har det gått 30 år, har hon sagt till Aftonbladet.

Helena Bergström talar ut om sin okände bror

Vad är det för åldersskillnad mellan Colin Nutley och Helena Bergström?

Helena Bergström är född 1964, medan Colin Nutley alltså är född 1944. Det skiljer därmed 20 år mellan makarna. 

Har Colin Nutley och Helena Bergström barn?

Ja, Colin Nutley och Helena Bergström har två barn: dottern Molly Nutley, född 1995, och sonen Tim Nutley, född 1997. 

Molly Nutley avslöjar hur hon träffade sin pojkvän André Sund

Molly Nutley. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vem är Colin Nutleys första fru Gunilla?

Colin Nutley har varit gift en gång tidigare, då med en kvinna vid namn Gunilla. Via henne och hennes släkt kom han i kontakt med byn Liared i Västergötland och det var de boende där som kom att inspirera honom till filmen "Änglagård".

–  Alla karaktärer i "Änglagård" fanns där i byn. Jag kan säga precis vem som är Axel och Rut Flogfält, vem som är advokaten och så vidare, har Nutley sagt till tidningen Vi

Hur länge har Colin Nutley bott i Sverige?

Colin Nutley kom till Sverige under tidigt 1970-tal. För Aftonbladet har regissören berättat om hur han hamnade just här:

– Jag var regiassistent till Buzz Kulik, amerikansk regissör som gjorde en tv-film i London med legenden Orson Welles. Så jag fick jobba med honom i fem, sex månader. Ett tv-team skulle åka till Stockholm och rekognoscera inför en kommande samproduktion med SVT. Han som skulle åkt blev full och gjorde bort sig, då fick jag plötsligt uppdraget. En kul grej: han som visade oss runt i Sverige var Arne Weise, då ansvarig för viss dramaproduktion, förutom sitt vanliga jobb. När vi träffades under senare år sa han alltid: Det var jag som tog dig till Sverige, Colin.

I en intervju med samma tidning har Nutley berättat om varför han, trots flera decennier i Sverige, alltid pratar engelska. 

– När jag kom till Sverige första gångerna umgicks min dåvarande fru Gunilla mycket i samma kretsar som Rolf (Sohlman, reds anm.). Båda är ungefär tio år yngre. Rolf var liksom ledaren för det gänget och sa att alla tyckte det var så kul att prata engelska, så då blev det så.

– Jag förstår svenska bra, men pratar uselt. När jag gjort några radiointervjuer på svenska, har det inte låtit klokt. Och som regissör, när man ska leda ett stort filmteam, har jag ju inte kunnat göra det på stapplande svenska.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!