Onsdag 28 Jul
Stockholm

Helena Bergström talar ut om sin okände bror

Helena Bergström.
1 av 3
Helena Bergström. Foto: EEROBILD/ALL OVER PRESS
Helena Bergström berättar om sin glömda bror Henrik i Sommar i P1 i dag.
2 av 3
Helena Bergström berättar om sin glömda bror Henrik i Sommar i P1 i dag. Foto: PATRIK ÖSTERBERG/ALL OVER PRESS
"Jag ska prata om mig själv", lovar hon inför programmet.
3 av 3
"Jag ska prata om mig själv", lovar hon inför programmet. Foto: PATRIK ÖSTERBERG/ALL OVER PRESS

I Sommar i P1 berättar skådespelerskan Helena Bergström, 47, om sin jämnårige bror som hon aldrig visste fanns - förrän hon fyllt 16 år.– Du var oansvarig, säger hon till sin nu bortgångne pappa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Helena Bergström

En av Sveriges mest folkkära skådespelare med huvudroller i filmer som ÄnglagårdUnder solenSprängaren och många fler. Började på Dramaten men har den större delen av sin teaterkarriär tillhört Stockholms stadsteater där hon spelat Piaf, Hamlet, Nora i Ett Dockhem och Blanche i Linje Lusta. Vann Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för filmerna Pariserhjulet och Sista dansen. Har regisserat två långfilmer och gestaltat Selma Lagerlöf i SVT:s miniserie.

Sommar i P1 med Helena Bergström sänds lördagen den 30 juli kl. 13:00.

Du kan lyssna på programmet i efterhand på www.sverigesradio.se/sommar.

När Helena Bergström var 16 år gammal träffade hon för första gången sin bror Henrik. En bror som varken hon eller hennes pappa hade träffat.

– Du, pappa, hade en son som jag inte visste fanns förrän jag var 16 år. En son som jag senare introducerade för dig när vi båda var 20. Vi var båda 20, Henrik och jag. Det skilde bara femton dagar mellan oss, säger hon i sitt sommarprogram i dag.

I sitt sommarprogram i P1 berättar hon om den nervkittlande hissfärden när hon följde med brodern Henrik som för första gången skulle möta pappa Hans Gustav Filip Bergström - också han verksam i teaterbranschen.

– Vi ringde på dörrklockan. Hur kommer han att klara av det här tänkte jag? Vad säger man till sin son som man aldrig träffat? Men du slog upp dörren så intensivt att vi fick kasta oss bakåt. Du var klädd i kostym och slips och hade tårar i ögonen. Du slog ut dina armar och utbrast "Min son! Min son!".

"Jag ska prata om mig själv"

Helena Bergström sommarpratade redan 1992, då 29 år gammal. Nu är hon tillbaka, 18 år senare, med en annorlunda strategi.

– När jag gjorde mitt förra sommarprogram, för 18 år sen, var jag rädd för att prata om mig själv. Jag var rädd att det skulle bli för självupptaget och privat. Är det något som är positivt med att åldras så är det att man inte är lika ängslig för vad andra tycker. Därför ska jag, nu när jag är 47 år, prata om mig själv, säger Helena Bergström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela