Torsdag 23 Sep
Stockholm

Lindsay Lohan - uppgång och fall

1 av 27
2 av 27
3 av 27
4 av 27
5 av 27
6 av 27
7 av 27
8 av 27
9 av 27
10 av 27
11 av 27
12 av 27
13 av 27
14 av 27
15 av 27
16 av 27
17 av 27
18 av 27
19 av 27
20 av 27
21 av 27
22 av 27
23 av 27
24 av 27
25 av 27
26 av 27
27 av 27

Barnstjärnan som blev Hollywoods största skandaldrottning - Nyheter24 ger dig hela historien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Lindsay Lohan. Namnet som de flesta har en åsikt om. Namnet på en skådespelerska som tycks skapa rubriker vart hon än går.

Men Lindsay har inte alltid varit borta på droger och festat som om det inte fanns någon morgondag.

Allt tog sin början för 20 år sedan, när Lindsay bara var tre år gammal. Då medverkade hon i massvis med reklamfilmer och modellade även barnkläder.

Vid elva års ålder tog Lindsays karriär fart på riktigt när hon medverkade i Disneys remake av Föräldrafällan. Då var det många som såg stor potential i den unga skådespelerskan, men ingen kunde ana att hennes liv i rampljuset skulle bli början på undergången.

Efter filmen Mean Girls premiär sköt skådespelerskans popularitet i höjden och länge fungerade "girl next door"-framtoningen alldeles utmärkt för Lindsay.

"Folk satte mig ner och sa att jag skulle dö."

Men det dröjde inte länge innan Lindsay hamnade på skvallersidorna - vilket kanske var oundvikligt med tanke på stjärnans nya umgängeskrets.

Hon hittade nya vänner bland Hollywoods så kallade värstingtjejer, bland andra Paris Hilton, Britney Spears och Nicole Richie. Och tillsammans festade tjejerna nästan varje kväll – med eller utan underkläder.

Precis som i Mean Girls längtade Lindsay efter en förändring. I alla fall till det yttre. Snart var den kurviga kroppen och det röda håret ett minne blott och tonåringen förvandlades allt mer till en av stylisten Rachel Zoes små skyltdockor.

År 2005 var skådespelerskans personliga problem ett faktum och i Hollywood skvallrades det flitigt om stjärnans plötsliga viktnedgång.

Det var många som klandrade Zoe för den drastiska förändringen - och oron för stjärnan ökade i takt med att besöken på rehab blev allt mer frekventa.

Medgav bulimi

Att hon samtidigt försökte slå igenom som sångerska utsatte Lohan för ytterligare press.

Till sist talade Lindsay ut. I 2006 års februarinummer av Vanity Fair medgav stjärnan att hon led av bulimi och att hon även hade missbrukat droger.

– Jag var sjuk...folk satte mig ner och sa att jag skulle dö om jag inte började ta hand om mig själv, sa skådespelerskan i intervjun.

Men kort efter att intervjun publicerades dementerade Lindsay att hon skulle ha bulimi och hävdade att Vanity Fairs reporter förvrängt hennes ord. Tidningen har dock alltid stått fast vid vad som skrivits och hävdar att hela intervjun finns inspelad på band.

Dock fanns det mer i Lindsays liv än bara Hollywoodhysterin som fick henne att sjunkare djupare och djupare. Efter uppbrottet med skådespelaren Wilmer Valderrama blev det svårare för Lindsay att klara av ett seriöst förhållande.

Hon avverkade män på löpande band och till sist orkade ingen hålla reda på vem den senaste hunken som gick hand i hand med Lindsay egentligen var - för nästa vecka skulle det vara någon ny som gick vid hennes sida. 

Spekulationerna kring Lindsays relationer har gått varma och många misstänker att hennes tillfälliga kontakter med män har att göra med frånvaron av en riktig fadersfigur i hennes uppväxt.

Samtidigt började Lohans far, Michael Lohan, kräva allt mer uppmärksamhet av media och försöken att rida på sin dotters framgång var uppenbara.

Föräldrarnas relation till varandra och till dottern utvecklades snabbt till ett drama som hela världen kunde följa - men som Lindsay verkligen inte ville ta del av.

År 2005 åkte hennes pappa åter in i fängelse, denna gång för olovlig körning och ett överfallsförsök. Han hade tidigare suttit fängslad för bedrägeri. Lindsays föräldrar beslutade sig kort efteråt för att skiljas.

Dolde problem med sprit och kokain

Mellan 2005-2007 var Lindsay inblandad i tre bilolyckor och i ett av fallen körde hon rattfull. Polis hittade även kokain i fordonet. Bara några dagar senare skrev Lohan in sig på rehabilitering - igen.

Den 24 augusti samma år dömdes Lindsay till en dags fängelse, tio dagars samhällstjänst och tre års villkorlig dom. Hon skulle även genomgå ett program för alkoholmissbruk och drogavvänjning.

Samma år - vid 20 års ålder - vaknade Lindsay upp på ett badrumsgolv som höll på att översvämmas av vatten. Då hade hon precis svalt så många sömntabletter att hon förlorat medvetandet.

– Jag använde mig av sprit och kokain för att dölja mina problem. Om jag inte hade slutat hade jag varit död nu, säger Lindsay Lohan i en exklusiv intervju med The Sun.

Lindsay började få allt färre filmroller och regissörerna ville inte ha med henne att göra. Hennes dåliga rykte hade spridit sig som en löpeld och många hade fått nog av en bakfull och försenad Lindsay under filminspelningarna.

Men ännu hade de största rubrikerna om Lindsays vilda liv inte skrivits. Under 2008 blev skådespelerskan nämligen ett par med DJ:n Samantha Ronson - ett katastrofalt förhållande som skakades av våldsamma bråk och skandaler.

Att detta var Lohans första förhållande med en kvinna skapade ytterligare stoff för skvallerblaskorna och hela världen vältrade sig i skådespelerskans personliga problem som staplades på varandra - ett groteskt frosseri i form av feta rubriker och genanta fotografier.

Och under nyårsnatten 2008 var parets instabila relation mer än uppenbar - den var dödsdömd.

– De slog varandra med nävarna, det var illa. Och de gjorde det framför oss alla. Det var läskigt, säger en källa enligt Perez Hilton.

Kort efteråt tog parets förhållande slut.

Utbuad på modeveckan i Paris

Lindsay, som länge varit en stilikon för unga kvinnor världen över, verkade på ytan vara den perfekta samarbetspartner när det anrika modehuset Ungaro skulle locka en yngre publik. Lindsay Lohan hade handplockats för att ta fram en kollektion. Slutbetyget var långt under godkänt. Det slutade i katastrof.

Den rosa visningen på Paris modevecka har kritiserats hårt och även Emanuel Ungaro själv var "ursinnig" över slutresultatet.

– Samarbetet med Lindsay Lohan är en katastrof. Jag är ursinnig, men jag kan inte göra något åt det, sade Emanuel Ungaro under filmfestivalen i Estoril, enligt The Independent.

Lindsays dödsruna redan skriven

Stjärnans destruktiva spiral har fortsatt neråt i en rasande fart. Hon slåss med säkerhetsvakter och paparazzifotografer, nekas inträde på de hetaste festerna och ses ofta ute i Hollywood med ostadiga fötter.

För bara några dagar sedan vägrade vakten på klubben Trousdale att släppa in Lindsay. Underklädeskedjan Victorias Secret hade arrangerat en fest på nattklubben - men 23-åringen fick stå kvar utanför.

Vissa skvallertidningar har redan skrivit Lindsays dödsruna - så att artikeln snabbt kan tryckas om stjärnan plötsligt skulle gå bort. Världen håller andan. Nöjesreportrarna är beredda.

Men är detta verkligen början på slutet för Lindsay? Finns det hopp för stjärnan?

Lindsay är bara en av många forna barnstjärnor vars uppväxt i rampljuset tagit ut sin rätt i form av en kaotisk livsstil. I morgon kan du läsa allt om skådespelerskan Mischa Bartons uppgång och fall – på Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela