Onsdag 28 Sep
Stockholm

"Jag skulle ha ångest om jag slutade som Hefner"

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Bingo Rimér har fyllt 35 och summerar sitt liv i den själbiografiska boken ”En flickfotografs bekännelser”. Nyheter24 har träffat honom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta

Namn: Bingo Rimér

Ålder: 35

Yrke: Entreprenör och fotograf

Familj: Flickvännen Katrin Zytomierska, dottern Nova och sonen Ringo

Aktuell: Med boken En flickfotografs bekännelser.

Ett vägskäl i Bingo Rimérs liv var när han för tolv år sedan träffade entreprenören Svante Tegnér på en nattklubb. En relation som satte spår: både på den svenska tidningsmarknaden, i form av herrmagasinet Moore, och i Bingo Rimérs person. Nu ser han sig mer som entreprenör än fotograf.

- Det var ett livsavgörande ögonblick. Innan dess var jag bara en kreativ människa, han införde ett affärstänk i min verksamhet. Fick mig att kapitalisera på mina bilder genom att sälja dem som mobilapplikationer. Där var vi pionjärer. När vi skulle starta Moore sålde han sin bil för att vi skulle ha startkapital, det är sån inställning jag älskar.

Den ostrukturerade men kreative fotografen Bingo Rimér hade under det tidiga 1994 brutit upp från hemmet i Karlshamn och sökt lyckan i Stockholm. Med hjälp av social talang och hårt arbete gjorde han sig snart ett namn, både framför och bakom kameran.

- När jag jobbade på TV4 och delade ut geléråttor iförd rymddräkt barnprogrammet Blixten & Dunder tog jag taxi från Spy Bar till TV4, körde min grej, stank alkohol och gick in och la mig i Bengt Magnussons loge och sov ruset av mig. Han brukade komma och kasta ut mig. Han tyckte väl att jag var en liten respektlös skitunge, och det var jag väl.

Planerna på att göra en bok av sitt liv och dubiösa leverne uppkom redan då han var tjugo.

- Jag jobbade som fotoassistent. Reste runt i världen, fotograferade och festade. Sen började jag jobba på Slitz, och efter en månad där hade jag upptäckt systrarna Graaf och Victoria Silvstedt. Fotograferade Ulf Lundell med två minderåriga på Grand Hotel och det var löpsedlar på Expressen. Ändå var jag knappt tjugo år fyllda. Så det fanns en bra historia att berätta.

Osviklig förmåga att upptäcka storbystade blivande stjärnor gjorde honom till en måltavla för unga feminister.

- Tidsandan var spännande. Jag blev som i viss mån personifierade killtidningskulturen i egenskap av Sveriges kändaste flickfotograf. Idag har vi ju mötts mer på mitten: Linda Skugge, Jenny Östergren, Belinda Olsson och jag.

Bilden av honom, som en livsnjutande festprisse, en slags svensk motsvarighet till Hugh Hefner, menar han är medvetet självförvållad.  

- Mitt personliga varumärke är byggt efter en förutbestämd strategi och jag har profilerat mig som Sveriges svar på Hugh Hefner, ständigt omgiven av tjejer. Det ligger liksom i linje med bilden jag velat förmedla.

Kan du ångra det idag när du släpper en bok och försöker bli mer ”rumsren”?

- Nej, så länge det inte stör mig i mitt arbete med mina företag så kan jag inte se några problem. Sen tycker jag att det är en sorts intellektuell rasism då någon pretentiös journalist tycker att jag är ett kommersiellt svin, eller stör sig på att min bok är underhållande och lättläst. Men jag är inte ute efter Nobelpriset i litteratur.

Är könsneutrala dagis någonting för din son Ringo när han ska börja på dagis?

- Nej. Det har gjorts en vetenskaplig undersökning för att reda ut huruvida barn är könsneutrala från födseln. Man lät barn, som inte blivit utsatta för några yttre påtryckningar om könsroller och liknande, välja vilka leksaker de föredrog. Och det visade sig att pojkarna valde traditionella killeksaker och flickorna traditionella tjejleksaker.

Vad tycker du om Hugh Hefner idag?

- Jag skulle ha ångest om jag slutade som han. Han spenderar hellre tid med tre platinablonda plastikbrudar än med sin familj. Han skiter i sina barn, trots att han är en gammal gubbe som tappat hörseln och måste vila varannan timme.

Varför faller kvinnor för dig?

- Kvinnor har i alla tider attraherats av framgångsrika män. För en kvinna är det viktigare att en man är säker på sig själv än att han har ett sexpack på magen. Det är andra mekanismer som styr än när vi män letar partner.

Fast han lagt karriären som flickfotograf bakom sig får han fortfarande mejl från unga lycksökerskor som vill vika ut sig och fotograferade av honom. Svaret han brukar ge dem är att de ska utbilda sig istället.

- Jag kommer ha örnkoll på min dotter Nova, hon kommer inte sitta och mejla runt till fotografer när hon är femton. Det är inte Absolut Vodkas fel att unga super ner sig, det är inte McDonald’s fel att människor blir överviktiga. Det är föräldrarna som ska se till att barnen äter sunt, inte dricker för mycket sprit, inte försöker vika ut sig, att de sköter sitt skolarbete.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.