Camilla Henemark pekas ut som kungens älskarinna.
1 av 4
Camilla Henemark pekas ut som kungens älskarinna. - Foto: Roger Vikström/SCANPIX
2 av 4
- Foto: Mats Andersson / SCANPIX
3 av 4
- Foto: Maja Suslin / SCANPIX
4 av 4
- Foto: Lars Pehrson/Svd/SCANPIX

Pretty Woman baklänges

Då: Jetsetliv i kungens närhet och lyxresor. Nu: Hemlös, har sovit i portuppgångar och är dömd för narkotikabrott. Dessutom utpekad som kungens tidigare älskarinna i nya skandalboken.


Fakta

Namn: Camilla Maria Henemark

Ålder: 46

Aktuell: Utpekad som kung Carl XVI Gustafs älskarinna

Camilla Henemarks liv är som filmen Pretty Woman. Fast baklänges.

Hon är dottern till en nigeriansk mångmiljonär som blev popstjärna. Popstjärnan som blev politiker. Politikern som blev kungens älskarinna. Älskarinnan som blev hemlös missbrukare.

Camilla Henemarks föräldrar träffades i London när hennes mamma Gerd var där på en frisörutbildning på 50-talet.

Mannen, som kom att bli Camillas far, tillhörde den nigerianska överklassen och studerade i Storbritannien. När Gerd blev gravid återvände hon till Sverige, ensam. Året var 1964. Efter att hon fött sin dotter i Stockholm flyttade Gerd med Camilla till Morjärv i Norrbotten.

Världsberömd

Karriären tog fart när Camilla Henemark tillsammans med Jean-Pierre Barda och Alexander Bard 1987 bildade Army of Lovers. Bandet skördade stora framgångar i hela Europa och USA.

Efter en tid av interna bråk hoppade Camilla Henemark av gruppen 1991, men sagan om henne hade knappt börjat. Henemark var vid tidpunkten ett självklart och centralt inslag i Stockholms nattliv.

Hon drev bland annat en kontroversiell nattklubb där nakna tjejer uppträdde på scen och åt kött från varandras kroppar och hon umgicks flitigt med 90-talets stora svenska stjärnor: Alice Timander, Mauro Scocco, Stakka Bo, Jonas Åkerlund och Emma Sjöberg.

Och festerna spårade ofta ur. I en intervju med tidningen Rodeo berättar hon:

– Ja, det blev jämt skandal. Alltid.

Samtidigt figurerade hon i TV3:s erotiska program Sjunde himlen.

En sexsymbol

Nu har hon i den nya skandalboken - Den motvillige monarken, om kung Carl XVI Gustaf - pekats ut som statschefens tidigare älskarinna.

Enligt författarnas källor ska Säpo vid ett tillfälle ha smugglat in henne till kungens gemak i en båt förtöjd i Saltsjöbaden.

– Var alla de här detaljerna kommer ifrån vet jag inte, säger Camilla Henemark till Expressen.

Men hon medger att hon ingått i kungens inre krets.

– Ja, med Aje, Noppe... Det har jag. Det är ingen hemlighet.

Och det är inte första gången hon ska ha frotterats intimt i de mäktiga männens sällskap.

Den legendariske, nu avlidne, finansmannen och mediemogulen Jan Stenbeck, som bland annat ägde MTG, som producerade det erotiska TV3-programmet Sjunde himlen, var, enligt flera initerade källor till Nyheter24, hejdlöst förälskad i Camilla i mitten av 90-talet.

En vän till Camilla Henemark berättar varför hon lyckats locka just rika män i maktposition:

– För att hon är så häftig. Då var hon en symbol för sex och självkänsla och även nu när hon är hemlös är hon ju oerhört kaxig och cool.

Henemark nobbade dock Stenbeck.

– Hon har en oerhörd integritet. Hon gav sig aldrig till Jan Stenbeck och det fick honom förstås att bara vilja ha henne ännu mer.

I stället blev hon sparkad från TV3 efter att ha inlett en relation med Mats Örbrink, som då var en högt uppsatt chef inom Kinnevik.

– Jan blev rasande när han bjöd med henne till Italien och hon i stället tog med Mats Örbrink till flygplanstoaletten. Sen blev Mats barnprogramschef på en kanal som inte hade barnprogram, säger en anonym källa, som vid den tiden jobbade inom MTG-koncernen.

Camilla Henemark hamnade också i Jan Stenbecks frysbox. Tills han en dag, enligt boken Den motvillige monarken Carl XVI Gustaf, blev uppmanad av kretsen kring kungen att återigen ge henne jobb.

Nakna politiska poänger

Hennes politiska karriär väckte uppståndelse då hon 1998 vek ut sig i SSU-tidningen Frihet.

– När andra tjejer hade Donny Osmond på väggen hade jag bilder av Palme, berättade hon i en intervju med Aftonbladet 1998.

Det politiska engagemanget blev dock inte särskilt långvarigt. I stället kom hon allt närmare kungens innersta krets och blev medbjuden på middagar och julbord.

Efter några år stöttes hon ut ur kretsen då nya, yngre kvinnor tagits upp i gemenskapen.

2005 dog hennes far och lämnade ett stort arv efter sig. I intervjuer uppgav hon att hon därmed var ekonomiskt oberoende för resten av livet.

Trots det har hon till och från levt som och hemlös och sovit i trappuppgångar. Vart pengarna tagit vägen vet ingen.

Hon har brottats med depressioner och lider av ADHD. För en tid sedan erbjöds hon en plats i det skandalomsusade programmet Celebrity Rehab.

Hon var enda kändis att tacka ja - och fick efter att programmet ratats av samtliga kanaler ändå sin rehabilitering bekostad av Kanal 5.

– Jag är glad över att få hjälp kring rehabiliteringen, sa Camilla Henemark då till Resumé.

Kanske får den omvända askungesagan ett lyckligt slut ändå.

VIDEO: Army of Lovers – Crucified

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

1 timme sedan
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

3 timmar sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

idag 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

idag 14:53
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.