Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Daniel Paris röst förfalskad: "Jag är besviken"

Daniel Paris Afshinnejad.
1 av 2

Daniel Paris Afshinnejad.

Pascal Engman

2 av 2

Privat.

Nöje | 14/02/2011 13:08

Ung och bortskämd-vinnaren Daniel "Paris" Afshinnejad rekommenderar ungdomar att söka till Älvsbyns gymnasium. Men det är inte den populäre bloggarens röst.– Det är förkastligt. Varför gå bakom min rygg på det här sättet, säger han till Nyheter24.

Det är i en reklamsnutt på musiktjänsten Spotify som Ung och Bortskämd-vinnaren och bloggaren Daniel "Paris" Afshinnejad rekommenderar ungdomar att söka till Älvsbyns gymnasium i Älvsbyn. Enda problemet: det är inte Daniel Afshinnejads röst. Rösten tillhör en imitatör.

– Nej nej, det är inte han som talar, det är bara som en lek, säger Peter Nilsson, reklamproducent på Molly.se som producerat reklamen.

Och Daniel Afshinnejad är besviken.

– Jag tycker det är synd att marknadsföra någonting med mitt namn som jag inte har någon del i. Utbildning är ett ämne jag verkligen brinner för. Hade någon bett mig ställa upp och hjälpa dem hade jag kunna tänka mig att ställa mig bakom det, eftersom det är viktigt ungdomar gör rätt val när de väljer gymnasium. Däremot tycker jag att det är fel att att gå bakom min rygg, det är helt onödigt. Jag är besviken, säger han till Nyheter24.

Rektorn på Älvsbyns Gymnasium, Olof Johansson, har hört reklamen men är fåordig.

– Vart vill du komma, vad är steg två på din fråga? Jag kan inte uttala mig om det, och nu lägger jag på, säger han när Nyheter24 ringer.

När Nyheter24 ringer upp igen hänvisar han till produktionsbolaget, Molly.se.

Borde ni kollat med Daniel. Han kan ju inte rekommendera något han inte vet vad det är?

– Visst kunde vi gjort det. Jag vet inte, säger Peter Nilsson på Molly.se.

Är det lagligt att göra så?

– Det vet jag inte. Det är ingen som ifrågasatt det.

Nu gör jag det. Enligt vad jag förstår kan det röra sig om lagbrott.

– Då måste vi nog ändra.

Vem är det egentligen som talar i inslaget?

– Det är en vanlig kille som låtsas vara Daniel Paris.

Liknande fall från USA har slutat i dyra uppgörelser. Ett uppmärksammat fall var då den amerikanske sångaren och kompositören, Tom Waits, stämde företagen Frito Lay för att ha använt en imitatör. Frito Lay dömdes att betala över två miljoner dollar i kompensation till sångaren.