1 av 4
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Ulf Lundell.
2 av 4
Ulf Lundell. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Ulf Lundell.
3 av 4
Ulf Lundell. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Ulf Lundell.
4 av 4
Ulf Lundell. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Minns du skandalerna - Ulf Lundell?

Brinnande gitarrer, böghån av kungen, purunga flickvänner, storbråk med feministeliten och målade hakkors – minns du Ulf Lundells skandaler?


Uffes kvinnor

Ulf Lundell har varit gift med Barbro Lundell och varit tillsammans Maria Pia Boethius, skådespelerskan Amanda Ooms, poeten Isabella Nerman, och hade ett förhållande med Mikael Rickfors dotter Ulrika Rickfors.

Varje torsdag friskar Nyheter24:s nöjesredaktion upp ditt minne – minns du våra mest folkkära svenska kändisars skandaler? Nu har turen kommit till Ulf Lundell.

1975

Under en spelning på Mosebacke riktade en redigt berusad Ulf Lundell sitt böghån mot kungen. "Knulla kungen i arschlet, allting annat är bullshit". Ulf Lundell ska i slutet av låten ha vält ett trumset, enligt En Hermeles Dagbok.

1982

Ulf har ett gig i Karlshamn. Efter konserten är det dags för efterfest –som slutar i totalt fylleslag. I poolen på Esso Motohotell kastas möbler, gardiner, kalsonger och 500 ölburkar runt.

Lundell betalade för skadorna och lite mer än så, efter att ha löst upp det med hotelldirektören, minns vakthavande polisbefäl Ingmar Gottfridsson, skriver blt.se.

1984

Ulfs dåvarande hustru Barbro tar en av Ulfs finaste gitarrer och tänder eld på den.

– En hämnd efter att han varit ute och festat, bekräftar skivproducenten Kjell Andersson, skriver Lotidningen.

1985/86

Ulf Lundell spelar vid Borgholms slottsruin. Han är brutalt berusad och spelningen är katastrofalt usel.

1988

Ulf Lundell skiljer sig från sin första fru Barbro Lundell.

1990

Ulf Lundell är för packad för att spela på en Hultsfredsspelning tidigt 90-tal.

1990

Journalisten Mattias Göransson anklagar Ulf Lundell för att ha "stulit hans flickvän", poeten Isabella Nerman. Ulf Lundell nekar till, eh, stölden.

1991

Ulf Lundell genomför en haltande och vinglande sommarturné med öl utportionerad i ”lagom” doser av managern Janne Gröning för att han överhuvudtaget ska vara i stånd att uppträda. 

– En inställd spelning är också en spelning, säger Uffe under den här turnén.

1996

Ramaskri uppstår när Ulf Lundell poserar på omslaget till herrtidningen Slitz. Uffe är klädd i proper kavaj och han flankeras av två storbystade blondiner i enbart underkläder och höga klackar.

1999

Ulf Lundell blir knäckt när hans best of-skiva inte får toppbetyg av journalisten Karolina Ramqvist. Ulf sätter sig ner och skriver ett brev som i dag är lika legendariskt som Oscar Wildes.

"Lilla gumman! Hur är det fatt? Har du alldeles kissat på dig den här gången? Varför denna hysteriska överstyrning av min lilla låtsamling Best Of? Har sommaren inte riktigt börjat för dig ännu eller vad är det? Jag föreslår att du går ut i världen och ger lite kärlek så kanske du får en pyts du också. Saknas pojkvän? Du får ta och lugna ner dej.”

Detta är upprinnelsen till hela Fittstim-gate.

2003

Ulf Lundell blir anfallen av pitbullterrier. ”En pitbull måste man givetvis alltid hålla kopplad, var man än befinner sig”, skriver Lundell i en debattartikel i Ystads Allehanda där han berättar om händelsen.

2006

Barbro Lundell, Ulf Lundells ex-fru, berättar öppet för fanstidningen Backstage om hennes upprördhet över Ulfs unga flickvänner. De var gifta i elva år, och har tre barn tillsammans.

– Jag har ihärdigt försökt att radera ut Ulf och vårt liv, men det går inte, säger hon till Aftonbladet.

– Jag vet inte vad jag skulle prata med en 22-åring om, säger Barbro Lundell.

2008

Ulf Lundell och hans producent Kjell Andersson ryker ihop över albumet Omaha. Ulf tycker att Kjell kör diktaturfasoner.

- Jag skrev till Kjell att det var den värsta skivinspelningen jag varit med om, vi ses om sju år, säger Ulf Lundell till Expressen.

2009

Ulf Lundell, 59 berättar att han efter tre års förhållande med Ulrika Rickfors, 26, nu är singel.

– Det är en stor tillgång att hänga med någon som är jämngammal när man är äldre. Hon står på tröskeln till det hon ska bli, medan jag är på väg att lämna det bakom mig, säger Ulf.

2009

Publiken kastar sten på Ulf Lundell under hans spelning på Scandinavium.

2009

Ulf Lundell ställer till med ett jävla liv – han vill inte ha ett 16 meter långt utsiktstorn precis vid sitt hus.

– Man ser rakt in i mitt sovrum, arbetsrum och min altan. Blir det permanent så flyttar jag, jag kan inte bo granne med ett utkikstorn, säger Ulf. Ulf vinner striden mot Simrishamns kommun.

2009

Det framkommer att Ulf Lundell ville hämnas på Simrishamns kommun – genom att måla ett hakkors på sin husväg, så att de som stod på utsiktstornet skulle mötas av den synen.

2011

Ulf Lundell ställer in hela sin kommande turné. Ingen av de 23 konserter som planerats i Sverige, Norge och Finland under våren blir av.

Bokningsbolaget Live Nation som arrangerar Lundells konserter hänvisar till att rocksångaren har drabbats av sjukdom.

Senaste nytt

Det sa kungen till Felix Herngren under krogkvällen

Marcus & Martinus: Inte bara ute efter revansch

Marcus & Martinus kom tvåa i Melodifestivalen i fjol. Nu är de tillbaka – och är favorittippade. Men vi är inte bara här för att få revansch, vi älskar verkligen Mello, säger Martinus.

Mikael Tornvings söner har vuxit upp – briljerar i annan, tuff bransch

1 timme sedan
Mikael Tornving är en av landets mest uppskattade komiker och programledare. Han har två söner som idag är vuxna men som valt en annan bana som Mikael är familjär med.

Svenska kändisen som Erika Persson festade med under Mello

1 timme sedan
Gunilla Persson befinner sig i Sverige för att tävla i Melodifestivalen 2024, och vid sin sida och som stöd har hon dottern Erika Persson. Och för Nyheter24 har Erika berättat en viss detalj om Mello-efterfesten…

Sverigeaktuellt rockband ger ut sina memoarer

1 timme sedan
För 40 år sedan grundade de skotska bröderna William och Jim Reid rockbandet The Jesus and Mary Chain och jubileet verkar ha fått fart på kreativiteten.

Saramagos glasögon till Nobelprismuseet

1 timme sedan
En sten, ett par glasögon och ett manuskript finns bland de föremål som José Saramagostiftelsen och Nobelpristagarens änka, Pilar del Río, överlämnat till Nobelprismuseet. Stenen, som den portugisiske författaren lär ha hittat på Lanzarote där han bodde under den senare delen av sitt liv, sägs ha betytt mycket för honom.