Quetzala Blanco: Tevetrenden som skrämmer mig

- 30/03/2011, 12:00 -

Nyheter24:s Quetzala Blanco om en löjlig tevetrend.

I går eftermiddag satt jag och suckade i vanlig ordning. "Vad fan ska jag skriva krönika om?". Alla tittade ner i bordet och såg upptagna förutom redaktionens idéspruta Eric Rosén som bombade mig med förslag. Kanske om Kanye Wests nya flickvän? Hm nej trist och svårt att relatera till.

Så började vi prata om den ofarliga teven. Hur det kommer sig att alla sjuttiotalister som nu har chefspositioner på produktionsbolagen vill återuppliva alla gamla löjliga program från förr.

Allt är lekteve och frågesporter och spel och mys. Nostalgiskt och trevligt, sånt vi känner igen så att vi kan tro att vi är trygga när allt annat bara är Big Brother och barbiedroger.

Jag berättade att jag brukade titta mycket på Den röda tråden – jag bröt ihop i en psykos totalt när mamma glömde väcka mig en kväll, vilket resulterade i att jag missade Pekka Heino och signaturmelodin. Det var dödsstöten för ett vetgirigt barn. Med betoning på barn.

Och "det där med Johannes Brost, vad hette det nu igen?", varpå Eric svarar "Du menar Gäster med gester!".

Ja, fan vad kul det var. När man var ett litet, litet barn.

– Jag sätter tusen spänn på att Gäster med gester kommer tillbaka inom ett halvår, sa Eric.

Och mycket riktigt. Nöjesvärldens Nostradamus – som Eric själv utnämnde sig själv till imorse – eller popkulturens Saida, verklighetens Uri Geller, hade rätt.

I dag kan vi läsa att Gäster med gester kommer tillbaka. Alla som är rädda för nya saker kan andas ut. Efter en tuff arbetsvecka kan vuxna och barn andas ut till typ kändisar av Anna Book-kaliber som gör charader.

Nu är det förmodligen bara en tidsfråga innan Sagostunden krängs in på bästa sändningstid.