Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sveriges största bloggerska riskerar fängelse

- 12/04/2011, 21:51 -
Superbloggerskan riskerar fängelse.
1 av 2

Superbloggerskan riskerar fängelse.

EEROBILD/All Over Press Sweden

Inlägget, som nu redigerats.
2 av 2

Inlägget, som nu redigerats.

Faksimil

Sveriges största bloggerska, Kenza Zouiten, är i blåsväder. Nu riskerar hon rättsliga påföljder.

I söndags publicerade Kenza Zouiten ett inlägg där hon kritiserade en läsare som vid upprepade tillfällen skrivit elaka kommentarer i hennes blogg.

– Hur orkar man? Snacka om ett tydligt tecken på att man inte har något liv, skriver Kenza och bifogar en skärmdump där samtliga av läsarens kommentarer syns.

Det fanns bara ett problem. Kenza hade glömt att censurera IP-adressen, som räknas som en personuppgift.

Enligt Personuppgiftslagen (PUL) är "all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet" en personuppgift. Dessa är också olagliga att sprida, något som Kenza Zouiten gjorde.

Men efter att upprörda läsare stormat mot storbloggerskan tog hon bort IP-adressen. Skadan är dock fortfarande skedd, menar Jennie, som står bakom kommentarerna.

– Det är inte okej att lägga ut mejl eller IP-adress… ska se om det går att anmäla dig för det där, skriver hon i en kommentar.

Om Jennie, eller någon annan, gör en anmälan och åtal väcks kan brottet resultera i böter eller fängelse i uppemot två år för Kenza.

Nyheter24 har inte kunnat nå Kenza Zouiten.