Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kenny Bräck: "Jag borde ha varit död"

- 24/04/2011, 09:14 -
1 av 2

Roger Turesson / Hand-Out / SCANPIX

2 av 2

Magnus Neideman / SvD / SCANPIX

I SVT:s succéprogram Mästarnas mästare kämpar Kenny Bräck inte bara mot Ingemar Stenmark och de andra mästarna. Även sina egna svårigheter tampas han ständigt med. – Det är ett mirakel att jag lever, säger Kenny till Nyheter24.

I oktober 2003 skakades motortävlingen IndyCar av en av historiens värsta krascher. Svenska Kenny Bräck - nu aktuell i SVT:s Mästarnas mästare - slungades rakt in i betongväggen i en hastighet av 350 kilometer i timmen.

Resultatet av kraschen var ett brutet bröstben, krossad ryggkota, brutet lårben och två krossade fotleder, nervskador och inre blödningar.

Olyckan var extrem. Otroliga 214 G uppmättes i kraschen, vilket är det högsta värdet som någonsin uppmätts i en bilkrasch.

– Innan kraschen kom hann jag sätta mig tillrätta och tänka på min fru som var gravid i sjunde månaden, berättar Kenny.

Under de närmsta tre månaderna pendlade Kenny flera gånger mellan liv och död. Men bara sex månader efter att Kenny kom ut från sjukhuset, alltså nio månader efter olyckan, testkörde han.

– Jag ville inte sluta på någon annans villkor än mina egna. Jag ville inte avsluta min karriär på en bår.
 

"Det är Guds försyn"

Av förklarliga skäl är Kenny i dagsläget inte på toppen av sin fysiska styrka, och ett antal deltävlingar under Mästarnas mästare har han tvingats bryta på grund av sina fysiska begränsningar.

– Vissa grenar var inte anpassade för mig, eftersom det är rätt svårt att exempelvis springa med en krossad fotled, säger Kenny till Nyheter24.

– Men även olyckan är ju en del av min karriär, vilken består av både de högsta höjdpunkterna och de lägsta nivåerna. I mitt fall innebär lågpunkten att jag fick kämpa länge för mitt liv. Nu har jag fått lära mig att hantera skadorna rätt.

Olyckans extrema omfattning kunde ha lett till en långt mycket mer tragisk utgång - ett faktum som bevisligen har förändrat Kennys syn på livet.

– Jag skulle egentligen inte ha överlevt en sådan krasch, så det får man absolut säga var ett mirakel. Samtidigt är det ett kvitto på bilarnas säkerhet och flera andra faktorer också. Eller så var det Guds försyn.

– Före olyckan trodde jag själv att jag var som en katt med nio liv. Att jag skulle överleva och landa på fötterna hur jag än föll. Idag ser jag på saker lite annorlunda, och förstår vad jag inte klarar av.