Peter Wahlbeck: Klart Persbrandt köper min konst

- 25/04/2011, 09:31 -
1 av 3

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX

2 av 3

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX

3 av 3

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX

Komikern och konstnären Peter Wahlbeck berättar om kritiken mot svensk teve, vad han kallar för "inavlad bondfångeri" och om hur han valde att göra upp med Persbrandt efter deras slagsmål på Spy Bar.

Komikern, konstnären och fskådespelaren Peter Wahlbeck gästar under måndagskvällen Filip & Fredriks NittiLeaks för att diskutera 90-talet och hans tid som programledare på det beryktade men nu nedlagda ZTV.

– På ZTV var det fritt fram. Vi var som ett svenskt MTV, som blandade musik med egenproducerat material. Det hände mycket kreativt, och det var minst sagt fina fisken att jobba där, berättar Wahlbeck för Nyheter24.

– SVT däremot är ingen tevekanal, det är en statlig myndighet där mellancheferna inte vågar göra något eftersom de är rädda att förlora sin sommarstuga.

Även tidigare har Wahlbeck riktat skarp kritik mot svensk television, som han menar är slätstruket och välanpassat.

– Svensk teve är som inavlad bondfångeri, och en skyddad verkstad för Bror Duktig. Det är max 25 kändisar som vallfärdar in och ut ur programmen - som blir förpassade till gäster, gästkockar eller gästsångare.

– Sedan visar det sig att allt bara är som en reklamvideo för att de ska ut på sommarturné, där man kan se exakt samma kändisar live.

 

"Bara skandaler och äckelpäckel"

Även de svenska realitysåporna får ta emot en känga av Wahlbeck - trots att de inte benämns varken slätstrukna eller välanpassade.

– Program som Kungarna av Tylösand och Big Brother har gått överstyr. Idén och konceptet tar över innehållet, och det finns ingen som helst intellektuell substans.

– Man måste ändå tänka på att programmet ska ta tid i tevetablån, och att folk får lön för att producera det. Då borde man kunna kräva lite mer än skandaler och äckelpäckel. Man måste betrakta det som vansinnigt. 

Vad han vill se mer av i tablån är program med intellektualitet och diskussioner av aktuella samhällsfenomen.

– Det som saknas är ett program med mig - en medelålders intellektuell kulturarbetare. Jag skulle ge mycket innehåll och intressanta ämnen till medborgarna.

– Vi hade kunnat diskutera konst, humor eller fenomen som den nya buskiskulturen. Den där vi tittar på realitysåpor om Ullared, där sverigedemokraterna klär ut sig i folkdräkt och Tomas DiLeva åker ut på Diggiloo-turné.

 

"Persbrandt har äkta Wahlbeck på väggarna"

Under NittiLeaks diskuteras det - förutom Wahlbecks tid i rutan - även skandaler och uppmärksammade händelser från hans tid i rampljuset. Bland dessa kan en mycket omtalad kväll på klubben Spy Bar vid Stureplan år 2002 nämnas.

Där träffade Wahlbeck skådespelarna Thorsten Flinck och Mikael Persbrandt - ett möte som slutade med slagsmål. Wahlbeck skulle demonstrera ett av sina konstverk genom att bita Persbrandt i armen, något som uppenbarligen inte uppskattades.

Enligt Wahlbeck själv var händelsen dock ingen misshandel, utan enbart ett misstag. Som plåster på såren lovade Perbrandt dock att köpa en tavla ur Wahlbecks kollektion, vilket är ett löfte han bevisligen har hållit.

– Herregud, ja. Han är ju kung och en av Sveriges absolut största. Självklart har han äkta Wahlbeck hängandes på väggarna. Han har köpt flera stycken.