1 av 4
2 av 4
- Foto: All Over Press
3 av 4
- Foto: All Over Press
4 av 4
- Foto: All Over Press

Quetzala Blanco: Äckligt hyckleri i Cannes

Nyheter24:s nöjesredaktör Quetzala Blanco om att Lars von Trier är bannlyst i Cannes efter sitt nazistuttalande.


Det här har hänt

Regissören Lars von Trier befinner sig på den årliga filmfestivalen i Cannes. Under en presskonferens för von Triers kommande film Melancholia säger Trier "Jag förstår till viss del Hitler, jag kan sympatisera med honom lite grand". Filmfestivalens ledning bannlyser Trier och ber honom lämna festivalen. Trier ber om ursäkt för sitt uttalande.

Att filmfestivalledningen i Cannes är totalt humorbefriad är förmodligen ingen nyhet. Men att de bannlyser regissören Lars von Trier från Cannes är läskigt på riktigt. Jag brukar kalla det här för Lex Tough Alliance-Erik.

– Jag känner igen mig i Ultima Thules utanförsskap och kompromisslöshet. Dessutom skrev de extremt vackra melodier, sa bandet Tough Alliances sångare Erik i en intervju för flera år sedan.

Vad jag vet befinner sig regissören Woody Allen i Cannes. As we speak. Skrattar, poserar med skådiseliten, snackar med journalister, trampar den röda mattan. Samme Woody Allen som ligger bakom helt fantastiska filmer som Manhattan och Annie Hall. Samma Woody Allen som enligt hans ex-hustru Mia Farrow onanerade över bilder på sin 7-åriga dotter och relativt nyligen gifte sig med sin egen adoptivdotter.

I mars 1977 våldtog filmregissören Roman Polanski en 13-årig flicka vid namn Samantha Jane Gailey. Roman Polanski är inte en sämre regissör för det. Hans filmer är fortfarande briljanta. Polanski har väl gömt sig i någon europeisk håla nu – filmvärldens Usama bin laden typ. Men innan dess var Polanski knappast persona non grata i Cannes. År 2008 kunde vi faktiskt se Polanski i Cannes.

Det finns många svin där ute som är jävligt bra på det de gör. John Galliano gjorde inga fula kläder. Charles Mansons låtar var riktigt bra. Gary Glitter har haft några höjdpunkter. Det får man aldrig glömma, och aldrig någonsin blanda ihop.

Jag har ett förslag till filmledningen i Cannes och nästa års festival. De kan ju vara konsekventa i sin skitnödiga politiska korrekhet. Kanske enbart bjuda in Miley Cyrus och Vanesssa Hudgens.

Eller hihi olycka, det går ju inte. De är ju Disney-stjärnor och vår älskade Walt hade ju lite nazistsympatier så det är väl kört det med.

Men kanske visa lite gamla Richard Hobert-rullar och bjuda in statister från Sagan om Ringen-trilogin? Vilket flott event det skulle bli.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

1 timme sedan
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

2 timmar sedan
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.