Tisdag 3 Aug
Stockholm

Johan Hermansson: Fast i Big Brother

GÄSTKRÖNIKA. Om att lära sig älska Big Brother.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vem är Johan Hermansson?

Johan Hermansson driver den populära bloggen Garbomannen. Besök den här.

Antingen är du emot eller så älskar du det. Big Brother skapar ständigt diskussioner om vad som är etiskt och inte. Vad som är rätt respektive fel och hur långt en människa faktiskt är villig att gå för att få synas i teve. För det är väl vad det handlar om? I vilket fall har jag nu sett några avsnitt av denna hypade produktion och är förvånad. Positivt förvånad, till och med.

Kalla mig efterbliven, men i förra veckan skrev jag en krönika utan att publicera om just Big Brother – utan att jag sett något av den här säsongen eller satt mig in allt för mycket i de föregående. För på något sätt har jag haft något emot programmet, tycker det känns som något personer söker till enbart för att få synas och göra bort sig i teve. Det var ungefär min bild av Big Brother.

Valde att se negativt på den här produktionen och utan att hitta några vidare hållbara argument för varför man skulle följa något som Big Brother på teve. För vad speglar väl en serie med ett gäng personer instängda tillsammans med varandra under ett tiotal veckor mer än pinsamhet?

En hel del visade det sig.

Trots mina förutfattade meningar och knappa underlag av det jag sett från föregående säsonger valde jag att ge serien ett försök i fredags. Fick en länk skickad till mig med texten ”Johan, du kommer att fastna”. Och det gjorde jag. Väldigt omgående satt jag som klistrad framför dataskärmen. Efter fem minuter var jag fast i full entusiasm över de här personerna som helt väljer att lämna ut sig till det svenska folket. Några hämningar finns bara inte - oavsett om det gäller när de gör sina dagliga behov så som att ha sex framför kamerorna. Kamerorna är alltid på och man får ta del av diskussioner, fylla och en massa intriger.

Jag ser det här som underhållning. Och trots att jag inte skulle vilja säga att jag på något sätt tycker personerna är värda att beundras av det jag sett hittills eller se upp till för att de söker till Big Brother är det ändå något som fascinerar mig. De är modiga som ens ställer upp och levererar - och de skapar underhållning där de till och med får mig som varit väldigt negativ gällande detta att fastna i det jag ser. Att fastna för underhållningen några utvalda personer väljer att skapa – medvetet eller inte – genom att lämna ut sig själva på det här sättet.
 

Jag älskar det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela