1 av 7
- Foto: All over press
2 av 7
- Foto: All over press
3 av 7
- Foto: All over press
4 av 7
- Foto: All over press
5 av 7
- Foto: All over press
6 av 7
- Foto: All over press
7 av 7
- Foto: All over press

Sju sjuka stalkers

På Nyheter24 gillar vi kändisar – men inte lika mycket som de här individerna gör. Här är stjärnornas sjukaste stalkers.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Vanligare än man tror

Även om kändisarnas stalkers uppmärksammas oftare är det betydligt vanligare att okända människor förföljs. Enligt Brottsförebygganderådet, BRÅ, har 600 000 svenskar i åldrarna 18-79 varit utsatta för stalkning. Vanligast är att förövaren är man och offret kvinna.

Förra veckan sedan belades Lindsay Lohans smått galne beundrare, David Cocordan, med besöksförbud efter att ha trakasserat stjärnan under två års tid. Hemma i sin lägenhet satt charmören Cocordan och redigerade tidningsartiklar för att det skulle se ut som om han hade ett förhållande med skådespelerskan.

Däremellan skickade charmknutten sms där han i detalj beskrev hur han skulle utnyttja Lohan sexuellt.

Skandalprinsessan Lindsay Lohan är knappast ensam om att ha galna fans. Världen kryllar av människor som inte nöjer sig med signerade affischer. Redan 1969 drabbades Sverige av sitt första uppmärksammade fall då nationalskalden Ewert Taubes sommarstuga, vida omsjungna Sjösala, brändes ned av en psykiskt störd kvinna. Mona Wallén-Hjärpe, som hon hette, dömdes hon till sluten psykiatrisk vård. Några år senare skrev hon en öppenhjärtig bok om sina bravader.

Det främsta och kanske mest tragiska historiska exemplet är ikonen och poplegendaren John Lennon som mördades av Marc Champman i New York 1980. Den forne Beatles-medlemmens mördare missbrukade periodvis droger och led av allvarliga psykiska störningar.

Även om alla fall av stalkning inte slutar lika tragiskt som i fallet Lennon-Chapman kan de vara nog så skrämmande. Fråga bara Steven Spielberg.

1998 greps 31-årige Jonathan Norman beväpnad med rakblad, handklovar, maskeringstejp och kniv utanför regissörens hem. Till en början misstänkte polisen att Norman var ute efter att kidnappa ett av demonregissörens barn, men vid förhör framkom det att han var sexuellt besatt av Spielberg. Han var övertygad om att Spielberg i hemlighet drömde om att bli våldtagen av honom och planerade att genomföra akten framför Spielbergs familj.

Bläddra i bildspelet för att stifta bekantskap med fler virrpannor.

/
/
/