1 av 8
- Foto: SCANPIX
2 av 8
- Foto: SCANPIX
3 av 8
- Foto: AP PHOTO / SCANPIX
4 av 8
- Foto: SCANPIX SWEDEN
5 av 8
- Foto: SCANPIX
6 av 8
- Foto: SCANPIX
7 av 8
- Foto: SCANPIX
8 av 8
- Foto: SCANPIX

Diana och Charles - kärleken och olyckan

DOKUMENT. För trettio år sedan gifte sig prins Charles med Diana Spencer. Här här historien om deras misslyckade äktenskap.


Diana Spencer

Född den 1 juli 1961. Gifte sig med prins Charles den 29 juli 1981. Mor till prins William och Harry. Dog i en bilolycka i Paris den 31 augusti 1997.

Det är strax efter midnatt den 31 augusti 1997. En svart Mercedes förföljs av nio paparazzifotografer genom tunneln under Place de l’Alme i centrala Paris. Medieuppgifter gör i efterhand gällande att hastigheten ska ha varit svindlande 190 kilometer i timmen. Snart ska vansinnesfärden få ett abrupt slut, då lyxbilen våldsamt frontalkrockar med en betongpelare. Medan livet rinner ur de döende passagerarna smattrar kamerablixtarna frenetiskt, bilderna av det totaldemolerade vraket kablas strax ut över hela världen.

Diana Spencer lyfts ur för att bara timmar senare, klockan fyra på morgonen, avlida till följd av de inre skador hon ådragit sig vid kollisionen. Hennes pojkvän, Dodi Fayed och chauffören Henri Paul mister också livet i den tragiska olyckan.

Hennes kvarlevor återförs till London eskorterade av hennes exman - prins Charles, prinsen av Wales.

Charles – en playboy

Den brittiske tronföljaren Prins Charles beskrevs i slutet av 70-talet av brittisk tabloidpress som en playboy. Bilder på kronprinsen tillsammans med vackra kvinnor avlöste varandra, och det spekulerades vilt i prins Charles kärleksliv. Prinsens vilda leverne och oförmåga att binda sig blev en nationell angelägenhet. Han hade passerat 30, och England ville ha en tronföljare. Hans mor, drottning Elizabeth II, började också bli otålig. Det var dags för den unge prinsen att göra sin plikt gentemot sitt land. Han friade till sin kusin Amanda Knatchbull, men fick nobben.

1980 träffades Diana och Charles på en tillställning anordnad av några gemensamma bekanta ur den brittiska aristokratin. Men de hade träffats tidigare. Charles hade haft en romans med sin blivande svägerska, Sarah Spencer, Dianas äldre syster. Systrarna Spencer var väl bekanta med kungafamiljen. På faderns sida var de besläktade med flertalet engelska kungar, däribland Karl I och Karl II. Fadern var vän och rådgivare åt drottning Elizabeth II. När Diana var sex år hade föräldrarna skilt sig. Skilsmässan tog hårt på Diana som var näst yngst i syskonskaran. Kring hösten 1980 började Charles och Diana umgås flitigt. Men redan ett år tidigare uppges hon ha sagt till sina väninnor:

– Jag ska gifta mig med prins Charles, han är den ende man på jorden som inte får skilja sig från mig.  

Bröllopet

De brittiska tabloiderna började lägga märke till den blonda skönhet som allt som oftast sågs tillsammans med prinsen. Charles började känna sig alltmer pressad att antingen göra slut på romansen eller förlova sig med flickan Spencer. Han valde det sistnämnda. I februari 1981 förkunnade hovet parets förlovning. Några dagar senare flyttade Diana från sitt hem i londonstadsdelen Chelsea till Buckingham Palace. Hon trivdes inte alls i den stela atmosfären i vid hovet. Snart började människor i hennes närhet ana en förändring. Inte minst prins Charles hade svårt att känna igen den tidigare så glada och ständigt leende Diana.

Samtidigt kröp dagen för det stora bröllopet allt närmre.

Den 29 juli 1981 gifte sig paret. Storbritannien firade och 750 miljoner tevetittare såg då prins Charles fick sin ”Lady Di”, som hon kom att kallas.

Populariteten

Trots svårigheterna i sitt privatliv blev Diana mer och mer populär hos det brittiska folket. Var hon än reste möttes hon av jublande folkmassor. Journalister och pressfolk älskade den leende prinsessan. Få kunde ana hennes problemfyllda privata situation. Diana rasade i vikt och drabbades av bulimi. I juni 1982 föddes parets första son, William. Men äktenskapet verkade, bara ett år efter det ståtliga bröllopet, vara bortom all räddning. Prins Charles umgicks lite med sin familj, medan Diana i pressen beskrevs som en tillgiven och varm moder. Prins William fick följa med på statsbesök både i Australien och på Nya Zeeland, något som på den tiden sågs som en sensation.

Ett år efter att parets andra son, prins Harry, fötts, började en sensationslysten presskår få upp ögonen för sprickan som uppstått mellan makarna. De sågs alltmer sällan tillsammans. Diana var upptagen med välgörenhetsarbete – något som förväntades av ett kungligt gemål. Sättet hon gjorde det på väckte en del uppmärksamhet. I april 1987 blev hon den första ”kändis” att bli fotograferad då hon vidrörde en hiv-positiv man.

– 1987, när så många trodde att AIDS smittade vid hudkontakt, satt prinsessan Diana bredvid en AIDS-sjuk man och höll hans hand. Hon visade världen att människor med AIDS inte förtjänar att bli isolerade, utan förtjänar vänlighet och medkänsla. Det hjälpte att svänga världsopinionen och gav människor med AIDS hopp, sa Bill Clinton i ett tal 2001.

Hennes kamp mot sjukdomen blev hennes kall. Sjuksköterskor vid Mildmay Hospital i London vittnade om att hon ofta dök upp oannonserad, och bad dem hålla tyst för pressen om att hon var där.

Camilla Parker-Bowles

Diana misstänkte under den här tiden, med all rätt, att Charles var otrogen mot henne med sin ungdomskärlek, Camilla Parker-Bowles (född Shand). Prins Charles och Camilla hade haft en romans innan han träffade Diana, men förhållandet avbröts då prinsen ryckte in i flottan. Diana hävdade att prins Charles och Camillas förhållande inleddes samma år som Harry föddes, 1984. Och helt fel ute var hon inte. Prins Charles erkände senare att affären började 1986.

– Vi var tre stycken i förhållandet, så det blev lite trångt, sa prinsessan Diana i en uppmärksammad intervju i ”Panorama” på BBC senare.

Prins Charles och Camilla gifte sig 2005.

Dödskraschen

Diana saknade å sin sida inte älskare. I samma intervju i "Panorama" erkände hon att hon haft en affär med sin ridlärare. Dessutom spekulerades det i andra kärleksaffärer, bland annat med en av hennes livvakter som senare omkom i en motorcykelolycka. Paret separerade officiellt i december 1992. Skilsmässan vann laga kraft 1996 och Diana tilldelades 17 miljoner pund för att aldrig uttala sig offentligt om förhållandet med den brittiske tronföljaren.

Dianas engagemang för välgörenhet tog inte slut vid skilsmässan från Charles. I januari 1997 kablades bilder av Diana ut från Angola. Klädd i en skyddshjälm vandrade den före detta prinsessan i ett minfält för att uppmärksamma kampen mot användandet av landminor.  

Sex månader senare, den 31 augusti 1997, fick hennes liv ett abrupt slut då hon, pojkvännen Dodi Fayed och parets chaufför Henri Paul, omkom i den uppmärksammade olyckan i Paris.

Utanför Kensington Palace, hennes bostad, placerade tusentals människor blommor för att visa sin respekt för Lady Diana Spencer. En hel värld sörjde den mytomspunna prinsessan.

/
/
/
/
/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

1 timme sedan
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

idag 14:52
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.