1 av 15
- Foto: All over press
2 av 15
- Foto: All over press
3 av 15
- Foto: All over press
4 av 15
- Foto: All over press
5 av 15
- Foto: All over press
6 av 15
7 av 15
- Foto: All over press
8 av 15
- Foto: All over press
9 av 15
- Foto: All over press
10 av 15
- Foto: All over press
11 av 15
- Foto: All over press
12 av 15
- Foto: All over press
13 av 15
- Foto: All over press
14 av 15
- Foto: All over press
15 av 15
- Foto: All over press

DOKUMENT: Madonna - från då till nu

Nakenbilder, provokativa scenkläder och musik som inspirerat - Madonna är orginalet alla tar efter.


Madonna har inspirerat några av vår tids största artister och har själv varit den starkast lysande stjärnan, inte minst på 80- och 90-talet.

Hon började som dansös, men när hon inte kunde försörja sig enbart på sina stipendiebelönade danssteg bestämde hon sig för att utvecklas till något mer. Hon sökte sig vidare till olika musikaler och via kontakterna i branschen fick man upp ögonen för den unga stjärnan. Det bar av till Paris - och Madonna skulle bli popstjärna.

Men Madonna återvände till New York där hon tidigare dansat och blev istället en av medlemmarna i gruppen The Breakfast Club, där hon spelade trummor och sjöng under 70-talet.

– Jag står för frihet och att man ska få säga vad man vill, att göra vad man tror på och jaga sina drömmar, har Madonna tidigare sagt, och det var precis vad hon gjorde.

Skivkontrakt

Det tog ett par år innan det gick vägen för Madonna - musikbrancshen var tuff och konkurrensen hård. Efter ihärdiga försök fick hon ändå en DJ att spela hennes inspelade demo på en klubb i New York och efter det lyckades hon få ett skivkontrakt. Därefter släppte hon flera låtar som Holiday och Borderline.

Nakenbilder

På sin födelsedag 1985 gifte hon sig med skådespelaren Sean Penn, något som blev mycket större än hon trodde.

– Hela den där tiden blev nästan lite för mycket. Jag menar, jag trodde inte att jag skulle gifta mig med 13 helikoptrar flygandes över mig. Det blev en cirkus, berättade hon för Smash Hits 1988.

Men det var inte bara bröllopet som blev hårdbevakat. I samband med hennes bröllop publicerade herrtidningen Playboy nakenbilder på Madonna tagna 1978 eftersom hon då var i stort behov av pengar.

– Först kände jag mig väldigt sårad över bilderna i Playboy. Jag visste helt enkelt inte hur jag kände gällande dem. Nu ser jag tillbaka och känner mig löjlig över att jag skämdes över dem men jag ville helt enkelt hålla vissa saker privat, fortsätter hon att berätta.

Världsturné

Fyra år efter att hon gift sig släpper Madonna succéalbumet Like a Prayer och ungefär samtidigt skiljer hon sig. Därefter drar hon sedan ut på en enorm turné världen över. Karriären ångar på och 1998 släpper hon ytterligare ett hyllat album - Ray of Light.

Musiken är mer personlig än vad många vet. Hon har skrivit många av sina låtar själv, något som hon sällan skyltar med.

– Jag kommer inte sätta ett klistermärke på skivans omslag som säger "Lyssna - jag har skrivit de här låtarna!" Du vet, man får uppmärksamma det som man vill uppmärksamma, sa hon i Songtalk Magazine 1989.

Kopior

Madonna har alltid använt sig av provokativa scenkläder och legat steget före gällande mode. Känd för sin innovativa stil har världsstjärnan givetvis inspirerat andra stora artister. Inte minst Lady Gaga har blivit kritiserad för att både kopiera Madonnas musik och kläder. Kelly Osbourne började sin musikkarriär med att göra en cover på Madonnas Papa Don't Preach. Även Rihanna har använt sig av den konliknande BH:n som Madonna är känd för.

Madonna har dock aldrig själv sagt något om hurvida någon kopierar henne. Och trots att hon inte skryter med sina framgångar när det gäller egenskriven musik är hon ändå en riktig superstjärna. Och hon vet om det.

– Jag har alltid tyckt att jag borde behandlas som en stjärna, säger Madonna, drottningen av musik och mode.

/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!