Torsdag 26 Maj
Stockholm

Kanal 5:s miljonär häktades för inblandning i Malexandermorden

1 av 2
2 av 2

Nyheter24 kan i dag berätta att Anders Sydborg, känd från Kanal 5:s "Svenska miljonärer", satt häktad i samband med Malexandermorden år 1999.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Får tiggarbrev

Efter sin medverkan i Svenska miljonärer kan Anders Sydborg vittna om en stor uppmärksamhet och en utbredd fanskara.

Jag får flera hundra mail varje dag, och folk har ringt mycket. Några har åsikter och tycker att det är pinsamt, medan andra skickar tiggarbrev och frågar om jag inte kan ge eller låna ut pengar.

Människor säger att jag är deras största idol, och frågar om jag inte kan komma till skolor och föreläsa, säger han till Nyheter24.
 

Malexandermorden

Malexandermorden var ett av 1999 års mest omskrivna brott i Sverige. Under jakten på bankrånarna Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv den 28 maj 1999 sköts polismännen Olle Borén, 42, och Robert Karlström, 30, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Morden i Malexander begicks sedan de två polismännen följt efter trion, som kort dessförinnan rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa.

(Källa: Wikipedia)

Nyheter24 kan i dag avslöja att Anders Sydborg - en av huvudkaraktärerna i Kanal 5:s storsatsning Svenska miljonärer - satt häktad för misstanke om inblandning i de brutala Malexandermorden år 1999.

Vid det skoningslösa dådet mördades två poliser och ett stort bankrån genomfördes. Bakgrunden till Anders Sydborgs (f.d. Svärdvik) 16 dagar långa häktning var hans diskutabla umgänge.

– Jag umgicks lite med Mats Nilsson, som senare var med i Lars Norén-pjäsen "Sju tre". Vi träffades och han såg upp till mig. Jag hjälpte honom att hyra ett hus och köpa en bil, men det var allt, berättar Anders för Nyheter24.

– Enligt polisen skulle Mats ha haft hand om rånarnas pengar. Han dömdes till 18 månader för häleri. Men jag har själv aldrig träffat mördaren, fortsätter han.

Jagades av SÄPO

I samma veva jagades Anders av SÄPO, och efterlystes under sin semester i Polen.

– När jag häktades sa polisen att "om du inte säger som vi vill så häktar vi dig". Jag vägrade ljuga och blev därför häktad. Efteråt fick jag ett brev där de bad om ursäkt.

Kontakten med kriminella upprättade Anders då han hamnade i personlig konkurs för cirka tio år sedan, efter vad han själv menar var en stor felaktighet och medveten terror från Skatteverkets sida.

"Hade inget val"

Med skulder på 10 miljoner kronor och vänner som vände honom ryggen upplevde Anders livet som fruktansvärt - tills han fann trygghet i sitt nyfunna nätverk.

– Jag kom i kontakt med människor som gillade mig, och jag levde upp. Det smugglades guld och handlades med skattebefriad diesel. Det var mycket droger och en massa, massa skit, förklarar han för Nyheter24.

– Men jag hade inget val - jag hade inte en spänn och mina föräldrar satt i skiten.

Idag har Anders förlåtit de som svikit honom och säger sig tacka Gud för livsvändningen.

– Jag fick en fruktansvärd revanschlusta, avslutar han till Nyheter24.
 

Anders Sydborg i Svenska miljonärer:

Kommentera
Kopiera länk
Dela