Gunilla, Iris och dottern Erika är glada i dag - men läget var ett annat i julas.
1 av 2
Gunilla, Iris och dottern Erika är glada i dag - men läget var ett annat i julas. - Foto: THOMAS ENGSTRÖM/TV3
2 av 2
- Foto: THOMAS ENGSTRÖM/TV3

Vill polisanmäla svenska vården för mord

I dag kan Nyheter24 berätta hur "Hollywood-frun" Gunilla Persson upprepade gånger har polisanmält den svenska vården - efter att själv ha räddat livet på sin egen mamma.


Gunilla Persson

Ålder: 51 år.

Från: Född i Norrköping, uppvuxen i Högsjö utanför Vingåker.

Bor: Sedan 1989 i ett tjusigt penthouse, med magnifik utsikt på Upper East Side på Manhattan. För tillfället i Los Angeles.

Familj: Dottern Erika, 8 år, och mamma Iris.

Aktuell: I TV3:s serie Svenska Hollywoodfruar.

Gunilla Persson, 51, kunde inte tro sina ögon när hon besökte mamma Iris, 85, i julas.

– Hon hade svultit ihjäl. Hon hade inte ätit på två månader och tappat 30 kg i vikt. Hon hade svultit i sitt eget hem, säger Gunilla till Nyheter24.

Den 51-åriga "Hollywood-frun" beskyller personalen på Vingåkers kommuns hemtjänst för det tragiska missödet.

– De såg inte till att hon åt. Jag polisanmälde dem och jag tänker fortsätta med det. Det här får absolut inte förekomma. Det är vållande till annans död och det är mycket allvarligt. Det är mord.

När Gunilla Persson besökte Sverige i oktober var mamman i gott skick, åtminstone för att lida av ålderdemens. Men bara två månader senare var allt förändrat.

– Jag är så tacksam över att hon fortfarande lever. Att hon fortfarande kan skratta och att hon kan gå.

Cheferna: "Du är ju där"

Mamma Iris bor nu tillsammans med Gunilla Persson och dottern Erika i Los Angeles i USA.

– Hon behöver mer än någonsin kärlek, och det får hon här, säger Gunilla Persson.

Hemtjänsten höll inte vad de lovade och stannade aldrig hos mamma Iris i mer än tio minuter, enligt Gunilla.

– De som mamma tyckte om och ville skulle stanna lite till och prata, de kunde inte stanna. De hade så bråttom och var bara där i högst sex minuter. Ändå stod det på schemat att de skulle stanna i trettio minuter.

Och bemötandet från talespersoner och chefer var inte det trevligaste.

– Jag ringde cheferna och frågade varför de inte var med min mamma under den avsatta tiden. Då svarade de att det är för att jag ju redan var där.

USA är bättre

Nu vädjar Gunilla Persson om en debatt för att lyfta frågan om vården om äldre i Sverige. Enligt henne är den bättre i USA.

– Där har de så kallade "sitters" som nu sitter och vaktar min mamma. Dygnet runt, det är hur bra som helst. Tror du att det skulle hända i Sverige, någonsin?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

1 timme sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

2 timmar sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

2 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

3 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.