Stockholm

REPORTAGE: Bakom kulisserna med Lazee

1 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
2 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
3 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
4 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
5 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
6 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
7 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
8 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
9 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
10 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
11 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
12 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
13 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
14 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
15 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
16 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
17 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
18 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
19 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
20 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24
21 av 21
. Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24

I onsdags släppte Lazee det nya albumet "Supposed to happen" efter att ha skrotat en hel skiva och börjat om. Nyheter24:s Emma Malmlöf har exklusivt följt Sveriges nya hiphop-elit under ett dygn.


Läs mer
Lazee på Myspace

Kolla in LazeeMyspace.com.

– Det här är jobbigare än att klä på sig, säger Sonny Fahlberg, en av två komponenter i duon Norlie&KKV, när han sätter på sig skärpet efter säkerhetskontrollen på Arlanda. Det är en vardagsförmiddag och lugnt på flygplatsen.

Gruppen, som även består av Kim Vadenhag, ska upp fem i morgon bitti för att flyga hem igen. Klockan 08:00 ska de spela in en musikvideo till sin senaste hitlåt ”När jag går ner”.

– Det blir jävligt tight och vi funderade på om vi verkligen skulle åka eller inte, men självklart ville vi ju vara med på det här, säger Sonny som jobbat natt och knappt sovit något.

Malmö flygplats badar i förmiddagsljuset från höstsolen när ett helt gäng artister landar med planet från Stockholm en timme senare. Det är tunga namn inom svensk hiphop, Adam Tensta, J-son, Crossfire och nykomlingarna Norlie&KKV är alla här för att vara med på Lazees releasefest på klubben Slakthuset i kväll, tidigare Skandinaviens största nattklubb. De har alla jobbat med eller är nära vänner till allt mer framgångsrika Mawule ”Lazee” Kwabla Kulego. De är här för hans skull, de vet att han gör skillnad för, som de säger ”kidsen” i Malmö.

– Många unga i Malmö kommer inte härifrån, och det är inte så att det bara är deras som föräldrar som kommit hit. De har kommit hit till Sverige sent i livet. De kan vara åtta, de kan vara 17 när de kommer. Man måste ha en förebild, vi har Zlatan här men du vet, alla kan inte spela fotboll. Lazee blir en förebild för alla kreativa också, konstaterar Qhris Magsino, barndsomsvän och kreativt stöd till Lazee.

Lazee, i sina mörka Ray Ban wayfarers, möter en armada av taggade artister i entrén till Skurup och tar ett stadigt grepp om ryggar för att hälsa och kramas hårt. Han ler med hela ansiktet när han återser sina vänner som tagit planet ner för att stötta honom.

Den förhyrda bussen som ska ta oss till hotellet i västra hamnen passerar öppna fält. Någon spelar brusig hip hop från en mobiltelefons högtalare långt bak i bussen. Adam Tensta, helt klädd i svart, knappar på sin mobil och ser ut att spela Wordfeud under tystnad. Lazee greppar mikrofonen längst fram i bussen, tackar och välkomnar alla som tagit sig tiden att komma hit. Han möts av applåder och superlativer. Kvällen närmar sig för varje kilometer bussen rullar.

"Suppose to happen"

Det har tagit ungefär sju månader att planera releasefesten och konserten för Lazees andra album ”Supposed to happen”. Ett album som var så gott som helt klart när artisten valde att totalskrota allt och börja om på nytt.

– Det kändes inte rätt, det kvittar vad man gör, det kommer alltid att vara där, kommer alltid att finnas kvar. Jag ville att det skulle kännas hundra procent rätt, berättar han.

Nu är skivan äntligen helt klar och i kväll ger han tillbaka till fansen och ungdomarna när festen med gratis inträde, alkoholförbud och 15-års gräns slår upp dörrarna redan tidigt på kvällen. I kväll ska han betala tillbaka för all kärlek han fått från staden, och det är ingen slump att den hålls i Malmö utan ett medvetet val från Lazee som själv är uppvuxen här.

Soundcheck

Efter lunchen på hotellet väntar en dag av intervjuer och en lång kväll av hårt arbete, men hela tiden ler han, Lazee. Enligt schemat som delats ut är bandet Spiderdogs med Lazee i spetsen mer än sena till soundcheck senare på eftermiddagen. Han är populär och intervjuer och radioprat har dragit ut på tiden.

Slakthuset med sina flera meter i tak ekar av röster, Lazee och bandet står på scenen. Några har samlats framför för att peppa, titta eller hjälpa till. Det byggs kravallstaket kring scen och ljudbås, det dras sladdar, flyttas stolar och barbord. Flera små lampor som bildar en vägg bakom scenen blinkar hypnotiskt och två stora skärmar hänger på varsin sida av scenen och visar artistens logga för kvällen. ”Comviq hjärta Lazee”.

Telefonbolaget Comviq är kvällens huvudsponsorer och kommer att följa med artisten på hela turnén för skivan. Precis som de tidigare gjort med Veronica Maggio innan hon slog igenom stort.

– Vi har en stor målgrupp i förorten och unga och därför har vi valt att samarbeta med Lazee. Han är en otroligt rolig och jordnära artist som är väldigt öppen för att samarbeta och det är roligt, det blir inte bara åt ett håll då, berättar en representant för Comviq som är på plats.

Medan dimman från en rökmaskin lägger sig som en slöja över rummet skapar basen vibration i hela rummet. Lazee klappar igång en takt, stampar rytmiskt med foten där han står i baggy jeans och vit slimmas skjorta. Det delas ut papper som infomerar om i vilken ordning artisterna ska gå upp på scen i kväll, många av de som flugit ner ska även uppträda, något som gör releasekonserten relativt unik.

– Är ni klara? Ropar Lazee över rummet bort till ljudbåset. Allt är uppenbarligen inte klart och det dröjer ännu ett tag innan något ordentligt soundcheck drar igång.

– Are you ready, are you ready? Skojar han med en av de som står framför scenen. Någon drar igång på gitarr och Lazee nynnar, sjunger lite lätt på sin skånska. Prövar ljudet. Trummor slår rytmiskt.

"Inte mycket som kan stoppa honom"


Bakom scenen råder det organiserat kaos där de sista detaljerna inför kvällen är i full gång att avslutas. De andra som ska uppträda strosar runt, några sitter i soffor och väntar på att få soundchecka. J-Son som nått stora framgångar med bland annat Eric Saade och senaste låten Put your hearts in the air sitter i en av de vita skinnsofforna och twittrar. Han har känt Lazee i över tio år och tillsammans har de bland annat jobbat på låten The Wall.

– Lazee som artist, det finns inte mycket som kan stoppa honom, hans vilja och kreativitet. Hans sinne för kreativitet, säger han. Det här kommer att bli poppi'n.

Efter soundcheck gäller det att snabbt hinna hem till hotellet, slänga i sig lite mat och ladda batterierna.

Konserten

Två timmar senare är vi tillbaka. Den stora lokalen har börjat fyllas och längst fram vid den ännu tomma scenen står 15-åringar uppradade, en fotograf tar mingelbilder och det strömmar hela tiden in fler som fyller ut tomrummen. Några av dem har stått utanför i oktoberkylan redan en timme innan dörrarna öppnades klockan 20.00.

När unga Chris Mhina, född 1992, öppnar showen i ett tajt vitt linne, med rullande höfter och synkade danssteg skriker alla sig hesa och hoppar i takt med musiken, sedan avlöser de varandra. Artisterna som energifyllda Crossfire får alla att sjunga med i ”On fire”, passionerade Norlie & KKV, Albin Gromer, Rigo och J-Son som går ut näst sist. Publiken får sedan en paus från dansande och skrikande när bandet Spiderdogs installeras sig på den varma scenen.

– Give it up for Lazeee, hörs plötsligt en röst och in på scen studsar Lazee. Och publiken skriker hysteriskt.

– Jag har bott på många ställen, ni vet jag har bott i London och allt men inget, och då menar jag inget slår Malmö. Nu visar vi Stockholm och Göteborg att det är här festen är, skriker han och publiken instämmer med ungdomsvrål, blixtrande kameror och filmande mobiltelefoner.

Lazee drar igång med vad som förmodligen blir Malmös nya anhem med refrängen ”Välkommen till Malmö”, givtvis på bred skånska. Han spelar flera nya låtar från skivan men även de med högre igenkänningsfaktor som ”Calling out” och så klart, Rock Away som gör publiken till ett enda stort hav av hoppande människor.

”Yes I'm the takeover! Sit back, relax, Let the pro do the job as I break down the FACTS!” Ekar det ackompanjerat av de som sjunger med. Och visst är han ett proffs, när sedan Adam Tensta gör honom sällskap på scen går publiken i taket och en av vakterna får hålla för öronen för att undivka att bli hörselskadad av alla dessa unga entusiaster. Lazee och Adam Tensta, tillsammans utgör de kvällens klimax.

– Det kändes kul, det var kul att det var för ungdomar för en gångs skull, säger Adam Tensta om konserten.

Klockan är strax före 23 när de sista tonerna från den tre timmar långa konserten ebbar ut i de stora lokalerna. På golvet ligger sönderrivna Comviq-kort och i ett hörn står några ungdomar kvar och bläddrar i sina kameror.

– Det är dags att gå hem nu, festen är slut ropar en ordningsvakt myndigt till ungdomarna.

– Du, Lazee tar aldrig slut! Ropar en tjej tillbaka medan de tar på sig sina jackor och börjar röra sig mot dörrarna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.