Tisdag 30 Nov
Stockholm

Dokument: Thorsten Flinck

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Följ Thorsten Flincks resa från firad skådespelare och regissör på Dramaten via skandaler, drogproblem och hemlöshet till hans comeback i Melodifestivalen 2012. Läs Quetzala Blancos dokument om skådespelaren Thorsten Flinck.   

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Thorsten Flinck

Namn: Thorsten Flinck
Född:
17 april 1961 i Solna församling, Stockholms län.
Ålder:
50
Aktuell:
Thorsten Flinck
gjorde debut i årets Melodifestival, tillsammans med sitt band Revolutionsorkestern, som han släppte ett album med i fjol.

Där tolkade han klassiska singer songwriter-sånger av Townes van Zandt och Nick Cave, men albumet fick ett ljummet mottagande. Journalisten Elin Unnes i Svenska Dagbladet gav skivan betyget fem av sex och kallade skivan ”en postmodern parodi”. Albumet hamnade på fjärde plats på försäljningslistan.

 

Quetzala möter Flinck

Missa inte Quetzala Blancos intervju med Thorsten Flinck, där han berättar om 50-årskrisen, självhatets kyrkogård, skuld, Christer Sjögren och dödsdrogerna.

Läs intervjun här.

Året är 1998. Två poliser hittar skådespelaren och regissören Thorsten Flinck livlös i en blomrabatt efter en knarköverdos. Ett år senare var det dags igen. Men då dog de facto Thorsten Flinck av en överdos morfin. Hans hjärta stannade. I sex minuter var Thorsten Flinck död.

Hans kamp mot dödsdrogerna, som han själv kallar det, var ett krig som sträckte sig över decennier. Löpsedlarna lyser kanariegula och Flinck utgör tillsammans med bland annat Mikael Persbrandt och Örjan Ramberg det så kallade värstinggänget från Dramaten. På dagarna är de den svenska teaterns ljusa framtid. Räddningen och hoppet och hela baletten. Och efter mörkrets inbrott så härjar de och regerar – till kvällspressens stora glädje – över Stockholms nattliv.

Uppgång och fall

Thorsten Flinck, som gick ut Teaterhögskolan i Stockholm år 1984, gjorde en kometkarriär på Dramaten. Som både regissör och skådespelare fick han många stora prestigeuppdrag. Flincks cv innehåller uppsättningar som Herr Puntila och hans dräng, Lång dags färd mot natt, Den goda människan i Sezuan, Misantropen och den riktiga fjädern i hatten – Romeo och Julia.

Men år 2002 får Thorsten sparken från Dramaten där han verkat som skådespelare och regissör sedan 1986.
Teatersminket är borttorkat och av glamourens skimmer återstår inte ens längre en suddig minnesbild.
Flincks drogmissbruk har vid den här tidpunkten blivit omöjligt att hantera. Han hamnar i bråk – ofta, mycket och våldsamt.  

Vid ett tillfälle blir Thorsten misshandlad av tre män beväpnade med träplankor. Misshandeln pågår i 40 minuter.

Kring honom och hans person uppstår ofta kaos. Han hotar en 20-årig kvinna med bordskniv, han förs till anstalten Österåker efter klammeri med rättvisan och en obetald hotellräkning.

Thorsten Flinck gör under 2004 en omtalad roll i Lukas Moodyssons mörka och ångestladdade film Ett hål i mitt hjärta.

Coctail Flinck och hemlöshet

År 2005 går Thorstens ex-kärlek Annika Jankell, som Thorsten även har två döttrar med, ut i tidningen Leva och berättar om sitt långa förhållande med Thorsten.

– Vi upplevde stark och passionerad kärlek, Thorsten var och är en väldigt snäll och känslig man. Men en människa som dricker, tar droger eller tabletter blir personlighetsförändrad, säger Annika till Leva, skriver Aftonbladet då.

Uttrycket Cocktail Flinck myntas – en mix av amfetamin, metamfetamin, kokain och benzodiazepiner – ämnen Flinck ska haft i blodet vid en provtagning.

– Jag hade dödsdroger. Morfin. Morfin och heroin. Det kan du bara ta i väldigt, väldigt små doser. Och då blir du inte påtänd. Så då kan du lika gärna strunta i det. Jag har gjort så mycket så jag vill använda det här uttrycket – ibland måste man gå den långa vägen för att komma rätt, sa Thorsten Flinck i en intervju jag gjorde med honom tidigare i år.

Våren 2008 berättar Thorsten Flinck för tidningen Expressen att han är hemlös. Trots att han vid den här tidpunkten gjorde comeback på scen och på film så lyser hemmets trygghet med sin närvaro.

Vägen upp

Efter att ha kämpat i flera år med sitt missbruk så har Thorsten Flinck under de senare åren både lugnat ner sig och börjat ta sig upp från avgrundsdjupet.
Han har hunnit fylla 50 år och gör sakta återtåg i rampljuset. I december visas Thorsten Flincks teveserie Fadren på Tv4, och i rollerna ser vi både Christer Sjögren och Marie Bonnevie.
Och nästa år gör Thorsten Flinck det folkligaste du kan göra i Sverige 2011– ställer sig på scenen i Melodifestivalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela