Gina Dirawi slog igenom som bloggare, men har i dag en karriär som heter duga.
1 av 3
Gina Dirawi slog igenom som bloggare, men har i dag en karriär som heter duga. - Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX
Thomas Hall är projektledare för bland annat Melodifestivalen på SVT.
2 av 3
Thomas Hall är projektledare för bland annat Melodifestivalen på SVT. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Gina "Ana Gina" Dirawi är en av årets programledare i Melodifestivalen. Men vägen dit var inte helt smärtfri.
3 av 3
Gina "Ana Gina" Dirawi är en av årets programledare i Melodifestivalen. Men vägen dit var inte helt smärtfri. - Foto: Leif R Jansson/Claudio Bresciani/SCANPIX/MONTAGE

SVT:s hemliga krav på Ana Gina efter Hitler-inlägget

Gina "Ana Gina" Dirawi jämställde Israels regering med Hitler. Men för att få programledarjobbet på SVT var hon tvungen att backa.– Våra programledare ska inte ta ställning och vara opolitiska, säger Thomas Hall, projektledare.


Ana Ginas väg till framgång

Vill du veta mer om Gina "Ana Gina" Dirawi? Nyheter24:s Quetzala Blanco har kartlagt Gina Dirawis väg till framgång.

Läs "Dokument: Gina Dirawi" här.

Redan i söndags släpptes nyheten. 20-åriga Gina "Ana Gina" Dirawi tar över stafettpinnen och blir programledare för Melodifestivalen.

Men det var inte helt utan bekymmer som rekryteringen gick till. Nyheter24 kan nu avslöja att det i september förekom diskussioner bland personal på Sveriges television som ifrågasatte lämpligheten hos 20-åringen.

– Det var något blogginlägg som togs upp bland några medarbetare där man ifrågasatte hur stor bakgrundskoll man egentligen hade gjort på henne, säger en källa med stor insyn på SVT.

Blogginlägget, med rubriken "Israel tar efter Hitler", ifrågasattes av flera på tevekanalen och berörde den israeliska regeringens hantering av palestinierna.

"Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde mot deras folk fast med andra medel. De är rasister, de förtrycker, och de mördar folk som inte är som dem", skrev Gina Dirawi.

"Olycklig rubrik"

Det var i samband med rekryteringen av Gina Dirawi till Musikhjälpen som frågan lyftes.

– Det är en olycklig rubrik och hon står inte längre för den, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen.

Men fortfarande står hon för innehållet i texten och formuleringen som väckt reaktioner både på SVT och nu också bland läsarna på hennes egen blogg.

– Jag har förstått det som att den texten ska tolkas som att hon är emot att använda våld för att lösa konflikter, säger Thomas Hall till Nyheter24.

SVT-toppen: "Ska inte ta ställning"

Enligt Thomas Hall finns det ett regelverk som alla programledare förväntas följa. Där står det bland annat att de inte ska göra uttalanden som kan påverka den värdegrund som SVT står för.

– Våra programledare ska inte ta ställning och vara opolitiska.

Tycker du att Gina Dirawi följt regelverket?

– Min uppfattning är att hon levt och verkat efter det ända sedan hon fick jobbet som programledare för sin egen show på SVT Play.

Nyheter24 har sökt Gina Dirawi utan framgång.

/
/
/
SVT
Senaste nytt

”Sex and the city”-skådisen död – hittades i sitt hem

igår 21:52

Zara Larsson säger ifrån efter ryktet om rumpförstoring: “Varit lite på gymmet”

igår 21:29
Flera följare misstänker att artisten Zara Larsson gjort en BBL, alltså en rumpförstoring. Nu säger Zara Larsson ifrån på sitt TikTok-konto och menar att hon bara varit lite på gymmet.

Vi måste prata om Jens kladdkaka i Bonde söker fru

igår 21:00
I kvällens Bonde söker fru fikar Jens Lundin och brevskrivaren Ida. Och självfallet som den fikatok man är så reagerade man snabbt på en LITEN detalj....

Shannen Doherty: Cancern har spridit sig

igår 17:10
Skådespelaren Shannen Doherty, 52, kommer med ett nytt tungt sjukdomsbesked. Den cancer som hon behandlats för under året har nu spridit sig till skelettet.

Krisande Viaplay säljer tv-serie till konkurrent

igår 15:30
För ett år sedan presenterade Viaplay planerna på en ny kriminalserie med Alexandra Rapaport i huvudrollen. Nu dyker serien upp – hos rivalen SkyShowtime, som köper serien av den krisande strömningstjänsten. Tydligen ska de det, jag har själv fått veta det i dag, säger Alexandra Rapaport till TT.

Efter Niclas Wahlgrens resa – nu flyttar Hans Wahlgren hem till Pernilla

igår 14:56
Pernilla Wahlgren och Christian Bauer är minst sagt gästvänliga – nu har de öppnat upp dörrarna till sitt megahus på Lidingö, där Pernillas pappa Hans Wahlgren gjort sig hemmastadd.