Gina "Ana Gina" Dirawi.
1 av 2
Gina "Ana Gina" Dirawi. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
SVT kallar till krismöte efter Ana Ginas Hitler-attack - och ytterligare inlägg som Nyheter24 kunnat avslöja.
2 av 2
SVT kallar till krismöte efter Ana Ginas Hitler-attack - och ytterligare inlägg som Nyheter24 kunnat avslöja. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

SVT kallar till krismöte efter Ana Ginas Hitler-attack: "Klart olämpligt"

NYHETER24 AVSLÖJAR. Gina ”Ana Gina” Dirawis blogginlägg blev för mycket för SVT. Nu kallas hon till möte av SVT-cheferna där en uppläxning väntar 20-åringen.– Vi skulle agerat mer, säger Thomas Hall, projektledare.


Medieexperten: ”SVT ber om stryk”

Sveriges television får svidande kritik för sin hantering av blåsvädret kring Gina ”Ana Gina” Dirawis påhopp på Israel.

– Man får tänka efter lite före och vara ute i god tid i sin planering, faktiskt, säger Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets f.d. ordförande

Läs hela artikeln här.

Nyheter24 kunde på tisdagen avslöja att Gina ”Ana Gina” Dirawi, ny programledare för Melodifestivalen, jämställt Israels regering med Hitler i ett inlägg på sin blogg.

I inlägget, med rubriken "Israel tar efter Hitler", kritiserade Gina den israeliska regeringens hantering av palestinierna.

– Det är en olycklig rubrik och hon står inte längre för den, sa Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, då.

Men Gina Dirawis Israel-kritiska inlägg är knappast någon engångsföreteelse. I tre inlägg, varav två i efterhand raderats, riktar Gina Dirawi skarp - och kontroversiell - kritik mot Israel.

”Jag förstår inte hur människor som upplevt förintelsen, kan göra samma sak mot andra människor, och att världen bara ser på. Detta är den nya förintelsen!”, skrev hon i ett nu raderat inlägg i januari förra året.

I inlägget hävdar hon också att om man inte säger stopp till Israel, så säger man ja till folkmord.

Under rubriken ”Sluta skäm ut oss!” hävdar Gina Dirawi att landet Israel är terrorister - och drar en parallell till självutnämnda terrororganisationen Hamas.

”Ska man terroriststämpla Hamas, så ska man fan inte glömma de största terroristerna, ISRAEL!”, skriver hon.

"Vi behöver prata"

Efter Nyheter24:s avslöjanden kring Gina Dirawis Israel-kritiska förflutna har SVT bestämt sig: Nu får det vara nog.

– Jag håller med om att det är en klart olämplig formulering, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, när Nyheter24 når honom.

Gina Dirawi befinner sig just nu i Los Angeles, men kommer att kallas in till krismöte där en diskussion kring inläggen kommer att hållas.

– Vi behöver prata mer om det här med henne i lugn och ro. Vi återkommer med mer information om vad de samtalen resulterar i, säger Thomas Hall.

Om hon fortfarande står fast vid vad hon skrivit - vad kommer att hända då?

– Jag är inte beredd att spekulera i det och föregripa vårt samtal.

Skulle agerat mer

Thomas Hall ångrar att man inte gjorde en bättre bakgrundskoll på Gina Dirawis förflutna.

– Vi skulle agerat mer. Vi skulle tagit det här en vända till. Men vi gör det nu i stället, säger han.

Thomas Hall förklarar också att SVT tar tydligt avstånd från hennes värderingar. Efter Nyheter24:s avslöjanden vidtar SVT åtgärder.

– Vi kommer att ta ett större grepp kring det här. Fram tills vi har gjort det och kommit fram till en slutsats finns det ingen poäng i att diskutera det här.

/
/
/
/
/
/
/
/
SVT
/
Senaste nytt

Richards tolkar Lou Reed på hyllningsalbum

Favoriter med blandade känslor

2 timmar sedan
Blir det en skånsk dragdrottning, norska tvillingar eller norrländsk gospel i finalen i Friends Arena? I kväll avgörs sista deltävlingen i Melodifestivalen.

Så ofta nämner Bianca Ingrosso Caia – utan att märka det som reklam

3 timmar sedan
Influencers är dåliga på att reklammärka sina kommersiella inlägg i sociala medier, visar en ny EU-granskning. Syns samma tendenser på Bianca Ingrossos Youtube, och i utsträckningen hon pratar om Caia Cosmetics utan att märka det som reklam? Vi lät AI undersöka saken – det här kom vi fram till.

Designern och modeikonen Iris Apfel är död

idag 06:18
Den excentriska textilexperten, designern och modeikonen Iris Apfel är död.

Nobelpristippad författare stämplas som "agent"

igår 21:14
Den ryska exilförfattaren Ljudmila Ulitskaja stämplas som "utländsk agent". Som skäl anger Rysslands justitiedepartement att Ulitskaja har motsatt sig kriget i Ukraina och propagerat för hbtq-relationer.

Springsteen släpper nytt samlingsalbum

igår 18:06
Amerikanen som var "född att springa" sammanfattar sin 50 år långa succékarriär genom samlingsalbumet "Best of Bruce Springsteen" som släpps 19 april, skriver Sony Music i ett pressmeddelande.