Gina "Ana Gina" Dirawi.
1 av 2
Gina "Ana Gina" Dirawi. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
SVT kallar till krismöte efter Ana Ginas Hitler-attack - och ytterligare inlägg som Nyheter24 kunnat avslöja.
2 av 2
SVT kallar till krismöte efter Ana Ginas Hitler-attack - och ytterligare inlägg som Nyheter24 kunnat avslöja. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

SVT kallar till krismöte efter Ana Ginas Hitler-attack: "Klart olämpligt"

NYHETER24 AVSLÖJAR. Gina ”Ana Gina” Dirawis blogginlägg blev för mycket för SVT. Nu kallas hon till möte av SVT-cheferna där en uppläxning väntar 20-åringen.– Vi skulle agerat mer, säger Thomas Hall, projektledare.


Medieexperten: ”SVT ber om stryk”

Sveriges television får svidande kritik för sin hantering av blåsvädret kring Gina ”Ana Gina” Dirawis påhopp på Israel.

– Man får tänka efter lite före och vara ute i god tid i sin planering, faktiskt, säger Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets f.d. ordförande

Läs hela artikeln här.

Nyheter24 kunde på tisdagen avslöja att Gina ”Ana Gina” Dirawi, ny programledare för Melodifestivalen, jämställt Israels regering med Hitler i ett inlägg på sin blogg.

I inlägget, med rubriken "Israel tar efter Hitler", kritiserade Gina den israeliska regeringens hantering av palestinierna.

– Det är en olycklig rubrik och hon står inte längre för den, sa Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, då.

Men Gina Dirawis Israel-kritiska inlägg är knappast någon engångsföreteelse. I tre inlägg, varav två i efterhand raderats, riktar Gina Dirawi skarp - och kontroversiell - kritik mot Israel.

”Jag förstår inte hur människor som upplevt förintelsen, kan göra samma sak mot andra människor, och att världen bara ser på. Detta är den nya förintelsen!”, skrev hon i ett nu raderat inlägg i januari förra året.

I inlägget hävdar hon också att om man inte säger stopp till Israel, så säger man ja till folkmord.

Under rubriken ”Sluta skäm ut oss!” hävdar Gina Dirawi att landet Israel är terrorister - och drar en parallell till självutnämnda terrororganisationen Hamas.

”Ska man terroriststämpla Hamas, så ska man fan inte glömma de största terroristerna, ISRAEL!”, skriver hon.

"Vi behöver prata"

Efter Nyheter24:s avslöjanden kring Gina Dirawis Israel-kritiska förflutna har SVT bestämt sig: Nu får det vara nog.

– Jag håller med om att det är en klart olämplig formulering, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, när Nyheter24 når honom.

Gina Dirawi befinner sig just nu i Los Angeles, men kommer att kallas in till krismöte där en diskussion kring inläggen kommer att hållas.

– Vi behöver prata mer om det här med henne i lugn och ro. Vi återkommer med mer information om vad de samtalen resulterar i, säger Thomas Hall.

Om hon fortfarande står fast vid vad hon skrivit - vad kommer att hända då?

– Jag är inte beredd att spekulera i det och föregripa vårt samtal.

Skulle agerat mer

Thomas Hall ångrar att man inte gjorde en bättre bakgrundskoll på Gina Dirawis förflutna.

– Vi skulle agerat mer. Vi skulle tagit det här en vända till. Men vi gör det nu i stället, säger han.

Thomas Hall förklarar också att SVT tar tydligt avstånd från hennes värderingar. Efter Nyheter24:s avslöjanden vidtar SVT åtgärder.

– Vi kommer att ta ett större grepp kring det här. Fram tills vi har gjort det och kommit fram till en slutsats finns det ingen poäng i att diskutera det här.

/
/
/
/
/
/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allman Brothers-grundare död

1 timme sedan

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

3 timmar sedan
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

3 timmar sedan
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

idag 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

idag 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

idag 14:56
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?