Även 21-åriga Amir Akrouti är öppen med sin använding.
1 av 7
Även 21-åriga Amir Akrouti är öppen med sin använding. - Foto: LINN STÅLBERG/Nyheter24
Reductil (ej på bilden) är egentligen till för grovt överviktiga personer...
2 av 7
Reductil (ej på bilden) är egentligen till för grovt överviktiga personer... - Foto: All Over Press
...för att minska mättnadskänslan. (Ej Reductil på bilden).
3 av 7
...för att minska mättnadskänslan. (Ej Reductil på bilden). - Foto: All Over Press
Bloggosfärens nya, ivsfarliga trend är att svälta sig genom en pillerdiet.
4 av 7
Bloggosfärens nya, ivsfarliga trend är att svälta sig genom en pillerdiet. - Foto: All Over Press
Piller beställs över nätet - utan hänsyn till riskerna. (Ej Reductil på bilden).
5 av 7
Piller beställs över nätet - utan hänsyn till riskerna. (Ej Reductil på bilden). - Foto: All Over Press
Carolina Gynning har bland annat skrivit om det i sin bok Ego Woman.
6 av 7
Carolina Gynning har bland annat skrivit om det i sin bok Ego Woman.
Pillret som knapras av Sveriges storbloggare heter Reductil.
7 av 7
Pillret som knapras av Sveriges storbloggare heter Reductil.

Bloggarnas mardrömsdiet - lever på piller

Nyheter24 har tittare närmare på den livsfarliga trenden som blir allt vanligare i bloggvärlden - att svälta sig med bantningspiller.


Så fungerar det

Reductil ökar mättnadskänslan och innan det drogs tillbaka var preparatet receptbelagt. Kraven för att få medicinen utskriven var att ha ett BMI på över 30, eller 27 om patienten hade typ 2-diabtes.

Biverkningar är hjärtklappning, yrsel, håravfall och problem med njurarna.

Några tar det farliga bantingspillret i hemlighet, andra rasar i vikt utan att förklara varför - men många bloggar öppet om det. Den nya mardrömstrenden bland flera av Sveriges största unga bloggare stavas Reductil - ett livsfarligt bantningspreparat som med hjälp av marknadsföring via storbloggare blir allt mer populärt.

Reductil påverkar hungerkänslan, och man känner en mättnad långt tidigare än vad man annars skulle ha gjort. Redan i slutet av förra året drogs läkemedlet - som används för att få kraftigt överviktiga att minska i vikt - in tills vidare av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Det för att riskerna ansågs vara större än vad preparatet gjorde nytta. Resultatet av den undersökning som låg till grund för beslutet var glasklart - Reductil ökar risken för stroke och hjärtinfarkt.

Hyllar det

Trots det verkar bloggarna ta lätt på de allvarliga biverkningarna. Carolina Gynning skrev om tabletterna i sin bok Ego Woman - och hyllade dem. Tipsade om det preparat som är till för väldigt överviktiga människor.

"Det var rena magin! Reductil gör att man varken blir hungrig eller sugen på att äta, man bryr sig varken om mat eller godis. Man går omkring och känner sig glad och mätt hela dagarna och kilona bara rasar av en. Jag var tvungen att påminna mig själv om att äta åtminstone en gång om dagen", skrev hon i den bok som mestadels förmodligen såldes till unga tjejer.

Och hon är inte ensam.

– Alla stora bloggare tar det - det är ingen hemlighet, säger en källa med stor insyn till Nyheter24.

"Som ni ser så både köper och lagar jag mat, saken är bara den att jag inte kan få i mig den. Aptiten är helt borta och jag blir nästan lite smått äcklad när jag ser mat. Helt sjukt. bara för en vecka sen hade jag kunnat offra min högra arm för en cheeseburgare liksom haha", skriver storbloggaren Amir i ett inlägg med rubriken "Reductil rockar fett".

Bör kontrollera blodtryck

Det är inte svårt att få tag på det numera indragna och tidigare receptbelagda tabletterna. Via hemsidor klickar bloggarna hem de livsfarliga pillren som om det vore fraktfria tubtoppar.

Enligt FASS bör den som använder sig av preparatet kontunerligt kontrollera sitt blodtryck, under den första perioden så ofta som varannan vecka, sedan följer nedtrappning i kontroller. Men ändå regelbundet, med högst tre månaders intervall. Något som bloggarna högst troligt inte gör. Över huvud taget.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.