1 av 2
Dominka blev förföljd under två års tid. Nu berättar hon om hoten och depressionen.
2 av 2
Dominka blev förföljd under två års tid. Nu berättar hon om hoten och depressionen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Dominika: "Han skrev att jag borde gasas"

Dominika Peczynski stalkades i två års tid. Nu berättar hon om helvetet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Stalkning

Stalkning är att tvångsmässigt smyga på eller förfölja en annan person. Det kan handla om en psykiskt störd person som förföljer en känd person eller en person i sin umgängeskrets. Det kan också röra sig om att kontakta en person i sådan omfattning via telefon, brev eller e-post att det uppfattas som jobbigt för den som blir utsatt för behandlingen.

Enligt Brottsförebyggande rådet har mer än en halv miljon människor mellan 18-79 år i Sverige någon gång blivit utsatta för stalking.

Källa: Wikipedia

Kända kändisstalkers

Ibland blir de som utsätter kändisar för förföljelse själva kändisar. Det kan tyckas vara tragiskt, men vissa bygger en hel karriär kring det.

Diana Napolis har förföljt både Steven Spielberg och Jennifer Love Hewitt. Den sistnämnda kände hon sig mordhotad av då hon ansåg att Hewitt försökte kontrollera hennes hjärna.

Zack Sinclair förföljde Mel Gibson. Han skickade hundratals brev och dök till och med upp vid stjärnans hus flera gånger.

Maksim Myaskovskiy förärade Hilary Duff sin närvaro genom att - via Hilarys mamma - köpa vapen och visa upp för att fånga Hilarys intresse.

I "Nyhetsmorgon" i TV4 berättade pr-kvinnan Dominika Peczynski, 41, att hon under två års tid utsattes för stalking.

Personen skrev hundratals kommentarer under dygnets alla timmar i Dominikas blogg. Dominika, som utgår från att personen som stalkade henne är en man, berättar i "Nyhetsmorgon" om kommentarerna han skrev.

– Vissa dagar skrev han över 100 kommentarer på min blogg om olika sexuella saker som han tyckte att min dotter skulle göra med honom. Att jag borde bli gasad för att jag är judinna, om att jag spelade in porrfilm när min dotter var hemma och att jag knarkade.

Dominika kunde vakna på morgonen och ha över 50 nya kommentarer från stalkaren.

– Det var dygnet runt. Jag undrar om den människan någonsin sov. Han drev även en blogg och skrev konstiga saker på Flashback. Innehållet var maniskt, berättar Dominika.

Den här personen höll på i två år och stalkade dig - hur påverkade det dig, ditt liv och din vardag?

– Jag fick en allvarlig depression runt den här tiden. Det var såklart flera faktorer som spelade in men det har var definitivt en av dem. Det insåg jag inte då, men så här i efterhand är det rätt uppenbart, berättar Dominika för Nyheter24.

Vidtog du några försiktighetsåtgärder?

– Nej, jag kände mig aldrig fyskiskt hotad, det var bara extremt mentalt utmattande. Jag vaknade varje morgon och var rädd för att läsa vad han hade skrivit. Det var så otroligt vidriga saker.

När fick du nog och polisanmälde personen?

– Jag fick nog långt innan jag anmälde men det var först när jag fick namnet på killen som stalkade mig genom en person som känner honom som jag tyckte att det var någon poäng med att anmäla. Fast det visade sig vara lönlöst då åklagaren inte ville ta det.

Vad var det som fick personen att sluta?

– Att jag efter flera års tjat äntligen fick en modereringsfunktion på min blogg, alltså att jag kunde förhandsgranska kommentarerna innan jag publicerade dem. Han höll på i ett par veckor efter det men när han insåg att hans kommentater inte publicerades tröttnade han.

Vad har du för råd till människor som blir utsatta för den här typen av stalking?

– Att absolut inte ge sig in en en dialog med personen. Jag var väldigt bloggoerfaren när det här hände och lade mycket energi och tid på att förklara för och argumentera med honom i mitt kommentarfält. Jag trodde att jag skulle kunna övertyga honom om att han hade fel men det jag gjorde var att ge honom bränsle i stället, säger Dominika till Nyheter24.

/