Margret Atladottir, chefredaktör på Nöjesguiden har "samma låga förtroende för polisen" som hon haft hela livet.
1 av 3
Margret Atladottir, chefredaktör på Nöjesguiden har "samma låga förtroende för polisen" som hon haft hela livet. - Foto: Johannes Helje
Isabella "Blondinbella" Löwengrip är en av de som drabbats av hoten.
2 av 3
Isabella "Blondinbella" Löwengrip är en av de som drabbats av hoten. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Polisen kan inte hjälpa Blondinbella eller Gina Dirawi.
3 av 3
Polisen kan inte hjälpa Blondinbella eller Gina Dirawi. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX/Erik Mårtensson

Polisen maktlös när bloggarna mordhotas

Mordhot har blivit vardag för flera av vårt lands mest offentliga personer - bloggarna. Trots det kan polisen inte hjälpa till.– Det här måste tas på största möjliga allvar, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på Kvinnofridslinjen.


Ny lag ska hjälpa

Den 1 oktober trädde en ny lag i kraft i Sverige. Lagen gjorde det brottsligt att systematiskt förfölja, kartlägga eller smyga sig på en person. Den innefattar även att gärningsmän tar upprepade kontakter med sitt offer som är oönskade och uppfattas som störande, kränkande eller skrämmande.

Syftet är att ta ett större grepp kring företeelsen.

– Idag kan gärningsmannen endast dömas till var och ett av de lagöverträdelser som sker, såsom hot, misshandel eller överträdelse av besöksförbud. Med stalkning som begrepp kan större hänsyn tas till helheten, säger Inka Wennerberg, handläggare för brottsofferfrågor, på Polisens hemsida.

I augusti kontaktades Isabella "Blondinbella" Löwengrip av en okänd man som hotade att stympa henne om hon inte gick med på hans sexuella fantasier.

"Då kommer jag steka brösten dina i smör å vad gott i sådana fall. Står helt och hållet bakom detta brev och är inte ett dugg rädd för rättsväsendet. Har nämligen talets gåva långt ut i fingerspetsarna", skrev mannen i sitt brev.

På lördagen fick Isabella Löwengrip beskedet att hennes anmälan lagts ner på grund av bristande bevis. Detta trots att flera andra bloggare kontaktats med samma brev och gjort anmälan till polisen.

– Det är tråkigt att det inte går att bevisa. Det här måste tas på största möjliga allvar även fast det inte finns något blod eller några blåmärken att visa upp, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på Kvinnofridslinjen, till Nyheter24.

I somras förklarade Kjell Lindgren, presstalesman för polismyndigheten i Stockholms län, att man som bloggare bör akta sig för hur man exponerar sig i sociala medier. Uttalandet väckte en kritikstorm riktad mot en polismyndighet utan redskap att skydda unga kvinnor från hot.

"Samma låga förtroende för polisen"

– Det händer absolut ingenting. De jobbar inte med det över huvud taget, utan det bara ligger på deras skrivbord och väntar, har Isabella Löwengrip tidigare sagt till Nyheter24.

Gina "Ana Gina" Dirawi, aktuell som programledare för Melodifestivalen, ser inte lika allvarligt på saken.

– Jag får mordhot och kallas slampa och hora. Men det är som det är. Jag är inte rädd. Dör man så dör man, har Gina tidigare sagt till tidningen Aftonbladet.

Margret Atladottir, chefredaktör på Nöjesguiden, är en av de kvinnor som kontaktats av mannen. Hon vill inte ge några ytterligare kommentarer om det som hänt men på Twitter skriver hon att hon har "samma låga förtroende för polisen" som hon haft i hela sitt liv.

Atladottir menar också att hoten är något som speglar samhället i stort.

"Att kvinnor som syns i media får sexhot beror på det kvinnohat och förtryck som ligger i alla skikt i hela samhället. kvinna = allmän egendom", skriver hon.

"Man känner sig hotad i vardagen"

På Kvinnofridslinjen menar man att konsekvenserna av polisens maktlöshet blir allvarliga för samhället i stort.

– Det är oftast de som utsatts för sådan här typ av psykiskt våld som behöver mest hjälp. Man känner sig hotad även i vardagen, säger Åsa Witkowski.

/
Hot
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!