Paulina "Paow" Danielsson skriver i sin blogg om hur hon tagit efedrin.
1 av 7
Paulina "Paow" Danielsson skriver i sin blogg om hur hon tagit efedrin. - Foto: Privat
Alexandra "Kissie" Nilsson.
2 av 7
Alexandra "Kissie" Nilsson. - Foto: Nyheter24
Alexandra "Kissie" Nilsson har tidigare ätit den receptfria bantningstabletten Alli, men hon slutade efter en kort period eftersom hon blev deprimerad.
3 av 7
Alexandra "Kissie" Nilsson har tidigare ätit den receptfria bantningstabletten Alli, men hon slutade efter en kort period eftersom hon blev deprimerad. - Foto: Nyheter24
Jackie Ferm har ätit den så kallade "barbiedrogen".
4 av 7
Jackie Ferm har ätit den så kallade "barbiedrogen". - Foto: All over press
Carolina Gynning åt bantningstabletten Reductil 2007.
5 av 7
Carolina Gynning åt bantningstabletten Reductil 2007. - Foto: Patrik Österberg/ALL OVER PRESS
6 av 7
- Foto: LINN STÅLBERG/Nyheter24
7 av 7

Paow tog efedrin i tre veckor - fick ont i hjärtat

Stjärnbloggaren Paow berättar i sin blogg att hon alltid varit "glad i piller" och att hon tog efedrin i flera veckor.


Är efedrin olagligt?

– Efedrin är inte olagligt. Det är ett läkemedelsklassat preparat. Man brukar kalla det för amfetamin light och det är vanligt att folk som vanligtvis tar amfetamin i stället tar efedrin till exempel om polisen är i närheten, säger Nina Garevik till Nyheter24.
Vad kan effekten bli av ett långvarigt missbruk?
– Det är överhuvudtaget inte bra att banta med efedrin, att rekommendera det är som att rekommendera någon att missbruka amfetamin. Man kan inte må bra överhuvudtaget om man använder sig av det, säger Nina Garevik.

I ett inlägg daterat 16 mars 2012 berättar bloggerskan Paulina "Paow" Danielsson, 18 år, om hur hon tagit olika tabletter och preparat för att försöka dämpa sin ångest.

– Jag har jämt vart rätt glad i piller. Har käkat, vitaminer, fettförbrännande. Och lugnande, Atarax mot ångest och sömn. Allergimedicin för att bli lugn. Är jämt stressad och kopplar aldrig av. Käkar även Lergigan mot illamående. Har en tendens att bli illamående av allt. Till exempel när jag byter kattlådan, skriver Paow i sin blogg.

"Skakade som ett epilepsianfall"

Nu oroar sig bloggstjärnans läsare för Paows hälsa. I samma inlägg berättar nämligen Paow om hur hon dagligen i flera veckors tid tagit Efedrin – en tablett på morgonen och tre tabletter om hon var ute och festade och drack alkohol.
Till slut sa Paows kropp ifrån. I sin blogg skriver hon själv vad som hände:

– De fyra senaste dagarna så har jag mått skumt. Vet inte vad det beror på riktigt, men har haft ett konstant illamående, ont i magen, svettats, frusit och skakat. Igår så fick jag något form av anfall. Har aldrig känt en så äcklig känsla i hela mitt liv. Behövde spy, fick yrsel och mitt hjärta gick i 180, skakade som om jag nästan fick ett epilepsianfall, började även frysa väldigt mycket. Fick också väldigt ont i hjärtat, skriver Paow.

"Kan ge motsatt effekt med ökad ångest"

Nina Garevik är sjuksköterska och doktorand på Dopingjouren som är en departementsstödd verksamhet i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset och Stockholms läns landsting.
Nyheter24:s reporter Julia Flodström har pratat med Nina Garevik för att reda ut begreppen och vad som egentligen händer i kroppen av preparat som efedrin. 

Vad händer med hjärtat och kroppen när man blandar efedrin och alkohol?
– Efedrin utöver alkohol ger bara än mer belastning på hjärt- och kärlsystemet. Man avråder folk att ta efedrin över huvudtaget eftersom det inte är bra, bland annat är det vätskedrivande och kan ge uttorkning.

Är det farligt att blanda efedrin med Atarax?
– Atarax i sig är inte beroendeframkallande, men efedrin är det. Att kombinera Atarax med efedrin och dessutom alkohol kan såklart orsaka ett beroende som blir svårt att vara utan. Alla tre samverkar och kan få en att må bra för stunden, men det kan ge motsatt effekt med ökad ångest dagen efter, en mycket värre bakfylla kan man säga. Om man har ångest ska man hålla sig till Atarax utskrivet av läkare, säger Nina Garevik.

Symptomen hon beskriver - är det en avtändning?
– Det kan vara antingen en effekt eller en avtändning. Skakningarna hon beskriver kallas tremor, de beror förmodligen på efedrinet. Hade hon bara haft Atarax hade hon säkerligen inte mått som hon beskriver, avslutar Nina Garevik för Nyheter24.

Barbiedroger, bantingspiller och dagens outfit

Bloggerskan Paow har tidigare berättat om hur hon tidigare hade problem med kokain, något som hon nu har lagt på hyllan. Men Paow är inte den enda bloggaren som öppet har berättat om hur hon självmedicinerat sig med olika preparat – både legala eller illegala.

Kokain, bantningstabletter och de så kallade barbiedrogerna har de senaste åren blivit en lika självklar del i många bloggares vardag som dagens outfit-bilder, lunchsallader och festnätter på Stureplan.
Både skandaldrottningen Jackie Ferm och gaybloggen Amir använde sig av den så kallade "barbiedrogen" melanotan.

"Mår inte bra när magen väller ut och röven hänger"

År 2007 gick Carolina Gynning ut och berättade att hon tidigare använt sig av den receptbelagda och nu förbjudna medicinen Reductil.

– Jag tänker inte hymla. Att vara smal är viktigt för mig. Under månaderna som jag testade tabletterna rasade jag i vikt. Som modell måste du vara smal och jag gillar att vara tajt i kroppen. Jag mår inte bra när magen väller ut och röven hänger, sade Carolina enligt Aftonbladet då.

I december 2011 synade Nyheter24:s reporter Emma Malmlöf bloggarnas livsfarliga pillertrillande i sömmarna.

– Alla stora bloggare tar det - det är ingen hemlighet, sade en källa med stor insyn till Nyheter24 då.

"Som ni ser så både köper och lagar jag mat, saken är bara den att jag inte kan få i mig den. Aptiten är helt borta och jag blir nästan lite smått äcklad när jag ser mat. Helt sjukt. bara för en vecka sen hade jag kunnat offra min högra arm för en cheeseburgare liksom haha", skriver storbloggaren Amir i ett inlägg med rubriken "Reductil rockar fett".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!