Blondinbella ska enligt designern ha använt en klänning som hon ännu inte betalat för - fem månader senare.
1 av 4
Blondinbella ska enligt designern ha använt en klänning som hon ännu inte betalat för - fem månader senare. - Foto: All Over Press/Eero Hannukainen
Isabella säger till Nyheter24 på onsdagen att hon ska kolla upp ärendet på en gång.
2 av 4
Isabella säger till Nyheter24 på onsdagen att hon ska kolla upp ärendet på en gång. - Foto: All over press
Designern berättar att hon sydde upp klänningen till Blondinbellas 21-års dag, något som Blondinbella själv skrivit om i bloggen.
3 av 4
Designern berättar att hon sydde upp klänningen till Blondinbellas 21-års dag, något som Blondinbella själv skrivit om i bloggen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Här bär Isabella klänningen som designern sytt upp åt henne. Något hon bloggat om.
4 av 4
Här bär Isabella klänningen som designern sytt upp åt henne. Något hon bloggat om. - Foto: Faksimil Blondinbella.se /OBS bilden är ett montage

Designer anklagar Blondinbella för klänningsstöld

Isabella Löwengrip bad designer skräddarsy födelsedagsklänning – vägrade betala.


Nyheter24 granskar bloggosfären:

Den svenska bloggvärlden har snabbt utvecklats till en mångmiljonindustri. Isabella "Blondinbella" Löwengrip byggde sitt nu blomstrande företag med bloggen som grund. Kenza visar fakturabelopp på 100 000-tals kronor på sin blogg. Allt fler bloggare närmar sig miljoninkomster varje år.

Men bloggosfären är också strulig. Skatter undanhålls, smygreklam förekommer varje dag, utan insyn från myndigheterna. Företag och bloggare jobbar hand i hand - och blåser läsare och skatteverket. Nyheter24 vill nu visa den dolda sidan av bloggosfären med en reportageserie i tre delar. Har du tips på nyheter eller vet du mer? Mejla då tips@nyheter24.se

Ehsan Fadakar
Chefredaktör
ehsan@nyheter24.se

DEL 1
Stort skattefusk bland svenska bloggare - nu jagas de av Skatteverket

DEL 2
Onepiece lurade bloggarna - sparade hundratusentals kronor

DEL 3
Storbloggarnas tävlingar är olagliga

Gåva? Knappast!

I ett gemensamt debattinlägg på sajten Newzglobe gick Alexandra ”Kissie” Nilsson, Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och Katrin Zytomierska - alla tre framgångsrika bloggare - ut och ifrågasatte Skatteverkets krav på bloggarna.

”År 2005 togs skatteplikten bort från gåvor. Det finns ingen lag som säger att vi ska betala skatt för gåvorna som vi får”, var avslutningsfrasen som la locket på för diskussionen.

Men är det verkligen gåvor som landets bloggare tar emot? Inte enligt Skatteverket. I ett styrdokument kring gratisprodukter till bloggare finns tre krav på vad som kännetecknar en gåva - ur juridiskt perspektiv.   

- Förmögenhetsöverföring

- Frivillighet

- Gåvoavsikt

Enligt Skatteverket uppfyller de flesta gratisprodukterna inte det tredje kravet, ”gåvoavsikt”.

”Det är knappast sannolikt att de givande företagen har en vilja att berika bloggaren av ren givmildhet, utan att det ligger rent kommersiella skäl bakom detta = reklam.”

Därför ska de prylar som bloggare får skickat till sig visst beskattas.

Det senaste året har Isabella "Blondinbella" Löwengrip, 21, lyft fram sig själv som en pengamaskin vars företag gör storvinster. Bland annat är hon chefredaktör för tidningen Egoboost, föreläser i hela Sverige och driver fem aktiebolag.

När bloggdrottningen i höstas skulle fira sin 21-årsdag var det med pompa och ståt på en lyxig restaurang i centrala Stockholm. Kvällen till ära skulle födelsedagsbarnet matcha det glamourösa temat på sin egen fest.

– Hon la en beställning i oktober på en handsydd måttanpassad guldpaljetterad wrapklänning till sin födelsedagsfest med Bondtema som hon fick till ett superrabbaterat pris på omkring 70%, som nätt och jämt täcker materialkostnaden på klänningen. Tanken var att hon skulle göra reklam på sin blogg för mitt varumärke och att man kunde beställa handsydda plagg från mig, berättar designern, som vill vara anonym, för Nyheter24.

Men designern menar att reklamen uteblev - och att klänningen fortfarande, fem månader senare, inte är betald.

– Det låter jättekonstigt. Jag är världens mest noggranna människa när det gäller sånt där. Min pappa är jurist, och jag betalar alltid mina fakturor. Jag ska kolla upp det här på en gång. Det händer ofta att folk skickar fakturor till mig som jag inte ska betala, säger Löwengrip till Nyheter24 på onsdagen.


Designern uppger att hon flera gånger försökt nå dig och att du bett henne, via sms, att fakturera henne, men inte fått något svar eller några pengar?

– Det låter jättekonstigt, jag kan inte minnas något sådant sms. Jättebra att någon påminner mig och som sagt, jag ska kolla upp det här på en gång, sa Löwengrip till Nyheter24 på onsdagen.

"Klänningen gick inte att använda"

Enligt designern ska hon fått besked av Löwengrips ekonomiansvarige att klänningen inte gick att använda. Trots det finns det dokumenterat på Blondinbellas blogg att hon burit det glamourösa hantverket.

– Efter påminnelser på påminnelser och ignoransen att inte svara när jag ringde eller messade henne fick jag tag på hennes ekonomiansvarige. Och nu påstår hon att klänningen inte gick att använda och att vi inte hade någon överenskommelse av betalning. Villket är lögn, det finns oförskämt mycket bilder på henne i den på hennes födelsedagsfiramde som hon själv la upp på sin blogg. Och jag har SMS där hon ber mig fakturera till sin boxadress.

Men Blondinbella vill inte kännas vid att någon annan ska ha tagit emot något samtal och yttrat sig om klänningen. Däremot menar hon att klänningen, som hon låtit sy upp, inte höll måttet.

– Faktiskt så fick jag gå hem under kvällen och byta klänning för att den gick sönder, men såklart ska jag betala ändå.

Men designer bakom klänningen är inte nöjd.

– Jag har lärt mig en läxa och kommer inte göra något jobb för henne eller hennes företag mer.

Fotnot: Efter att Nyheter24:s samtal med Löwengrip på torsdagen uppger bloggerskan att hon nu betalat fakturan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!