Nyheter24 har träffat P3 Spels Angelica Norgren för en lång intervju.
Nyheter24 har träffat P3 Spels Angelica Norgren för en lång intervju. - Foto: Michael Bergqvist / Faksimil YOUTUBE

Angelica Norgren: För lite tjejer i spelbranschen

Nyheter24 har träffat Angelica Norgren, programledare på P3 Spel, för att prata om hur fler kvinnor ska ta sig in i spelbranschen, den hårda gamingkulturen och hur det är att vara kvinna och ha spel som sitt största intresse: "Lättare att vara tyst än att prata om det."


Profiler inom svensk gaming

I söndags kunde du läsa om "Counter-Strike"-profilen Emil "HeatoN" Christensen.

Nyheter24 träffade honom för att prata om den svenska e-sporten, varför han slutade spela och om livet som världsmästare i Counter-Strike.

Angelica Norgren

Ålder:
26

Från:
Värnamo, Småland

Bor:
Stockholm

Favoritspel:
Dark Souls, Bioshock, Mass Effect 2

Arbetar med:
Programledare för P3 Spel, P3 Browser, frilans

Korta frågor/snabba svar

Har du haft avbrott i spelandet?
-  Jag spelade nog lite mindre 2006 kanske. Det var precis innan jag började blogga och innan jag köpte ett Xbox 360. PS2 hade funnits länge då så det var precis före nästa generation. Men jag har alltid spelat någonting.

Spelar du ett spel eller många?
-  Jag testar väldigt många spel på grund av jobbet. Jag måste hålla koll allt vi pratar om i programmet även om det inte är jag som recenserar. Fastnar jag för något spel så spelar jag det.

Hur mycket spelar du?
-  Det beror helt och hållet på hur jag jobbar men jag försöker spela någon timme om dagen. Jag tycker det är avslappnande att spela. Jag orkar med mer i min vardag och min yrkesroll om jag får koppla av.

Våld i spel?
 - Jag tycker inte att det är särskilt annorlunda från våld i film. Tar en människa till våld så är det så mycket annat som påverkar än bara spel. Det finns så himla många faktorer i hur en människa agerar. Sedan finns det ju åldermärkningar och de är där för en anledning.

Bästa spelminne?
-  Jag var med i en Gears of War 2-tävling precis när det släpptes som mitt lag vann. Det var jättehäftigt. Det handlade väldigt mycket om lagprestation.

Konsol eller PC?
-  Jag har ingen direkt preferens och spelar på alla möjliga plattformar beroende på spelen. Fördelen med konsol är att man kan sitta i soffan och ta det lugnt. Men spelar du på en kraftfull PC kan spelen bli jävligt snygga.

Angelica Norgren, 26, är just nu inne på sin fjärde säsong som programledare för det populära radioprogrammet P3 Spel. Trots att hon mer eller mindre har levt och andats gaming sedan hon var liten verkar hon inte ha tröttnat på att snacka om spel. Snarare tvärtom.

Angelica var fem år när hennes pappa kom hem med 80-talets succédator, en Amiga 500. En dator som var både billig och riktigt bra att spela på.

Hon fastnade snabbt bakom skärmen tillsammans med sin två år äldre bror, Niklas Norgren.

– Därefter blev det Gameboy och PC. Sedan köpte vi ett Playstation tillsammans och började vi köpa spel ihop.

Däremot var det ingen självklarhet att ha gaming som en hobby.

– Det var ganska töntigt att spela när jag gick i högstadiet och då höll man tyst om det. Bland de som spelade blev man ”tjejen som spelar”, inte ”Angelica som tycker om rollspel”.

Spelade på tåget

Angelica började så småningom på gymnasiet i Borås. Hon pendlade tre dagar i veckan från Värnamo, något hon utnyttjade till att spela.

– Rollspel var min stora grej på den tiden men sen började jag spela "First person shooters". Men jag kände mig dålig när jag spelade de spelen så jag undvek dem rätt länge.

– Det är inte roligt om man försöker lära sig spela "Counter-Strike" och hänger på ett LAN med främmande människor. Speciellt när man är tjej. Då blir man extra bedömd och folk tittar extra noga.

På grund av det valde Angelica först och främst att spela med sina vänner.

– Vi hyrde en stuga i skogen och åkte bort en vecka för att spela så mycket som möjligt. Men det var inte så tävlingsinriktat. Jag gillade inte tävlingsinriktade spel som yngre, säger Angelica och fortsätter:

– Jag tycker om utmanande spel och kan acceptera att jag är dålig i början, att det tar ett tag innan man lär sig. När jag var liten trodde att jag var dålig på spel. Jag hade dåligt spelsjälvförtroende.

Tyckte du att din bror var bättre?

– Jag vet inte om han var lite mer av en naturbegåvning än mig men jag har nog alltid tyckt att han var bättre än mig på att spela. Vi har kallat varandra både för det ena och det andra när vi varit trötta och spelat några timmar.

Angelica lämnade så småningom livet i Småland och flyttade till Stockholm. 2007 startade hon även en spelblogg, Xboxflickan och Nicke. En blogg som hon i dag driver tillsammans med sin storebror.

– Jag tror att jag var ganska tidigt ute med att blogga om spel och skriva personligt. Det fanns inte många spelbloggar då som drevs av tjejer. Det var väl lite därför som jag tyckte att den behövdes. Jag saknade kvinnliga förebilder i Sverige som skrev om spel. 

I samband med bloggen och flytten till huvudstaden blev spelandet mer än bara ett intresse. Angelica lånade en lokal från en elektronikaffär och bjöd in tjejer till en spelkväll.

– Jag kontaktade spelföretag och sa att jag ville bjuda in tjejer så att de kunde prova på spel i en bra miljö. De sponsrade oss och vi hade tävlingar.

– Då fick jag även lite kontakter och kände att jag gjorde någonting som kunde vara nyttigt för andra människor.

Angelica anordnade fler events och fick även möjlighet att föreläsa om spel på skolor och caféer.

– Sen halkade jag in på projektet när de pitchade P3 Spel på Sveriges Radio. De tyckte att min röst skulle passa till programledare och vi gjorde en pilotinspelning.

Tycker du att det är för lite tjejer i spelbranschen?

– Ja, absolut. Jag har alltid upplevt det som att det finns väldigt många tjejer som spelar men att de inte alltid outar det eller kanske inte identifierar sig som gamers. Jag har ofta känt att man som tjej måste hävda sig om man gillar spel. Då är det lättare att vara tyst än att prata om det.

Angelica berättar att hon fortfarande i dag får meddelande från tjejer som tackar henne för att hon startade sin blogg och hur den har öppnat dörrar för dem.

– Gamerkulturen kan ju vara ganska hård. För att vara en riktig gamer förväntas du ha spelat de här och de här spelen på den här svårighetsgraden. Det blir väldigt exkluderande och det är svårt att vara nyfiken och våga prova.

Kände du att du inte ”fick” spela innan din blogg?

– Om en kille är dålig på ett spel så är det han som är dålig. Men om jag är dålig på ett spel då är det ”alla tjejer är dåliga på spel”. Som om man bär alla andra tjejer samtidigt. Då är det svårt att våga vara dålig. Men jag tror att det har börjat komma en attitydförändring.

På vilket sätt?

– Genom att fler tjejer pratar om sitt intresse och bloggar om det. Många speltidningar och sajter känner nog också att de inte bara kan räkna med att det ska trilla in tjejer utan att de kanske måste söka efter dem själva.

Så det går åt rätt håll?

– Ja. Men det blir alltid ett steg tillbaka när företag släpper "tjejdatorer" eller när man klassar vissa spel som ”tjejspel”. Som att tjejer genetiskt skulle gilla något annat än vad killar gillar.

Hur får man in fler tjejer i branschen?

– En viktig faktor för att tjejer ska känna sig mer välkomna är att spelen ska se till att även inkludera tjejer. Spelar du spel i dag så är det ganska uppenbart att de är gjorda framförallt för en kille. Det finns till exempel inte så många kvinnliga huvudkaraktärer och de som finns passar ofta in i snäva fack och objektifieras.

– Manliga karaktärer är också stereotyper, men det finns fler typer av överdrivna mansroller och bara ett fåtal kvinnofack.

Hur tänker du kring det när du spelar?

– Jag gillar att kunna identifiera mig med karaktären som jag spelar. Kan jag välja en kvinnlig karaktär gör jag det. Det stör mig om kvinnorna i spelet bara är där för att vara lättklädda och snygga, säger Angelica och fortsätter:

– Jag tycker det är jättetråkigt. Det är så långt ifrån hur det är i verkligheten. Jag tror att om man får in fler kvinnor i branschen så blir det lättare att få in fler kvinnliga spelkaraktärer. Då blir det lättare för tjejer att identifiera sig i spel och fler kommer att spela.

Hur tycker du att attityden mot spel har förändrats sedan du började spela?

– Det är fler som spelar men alla identifierar sig nog inte som gamers. Genom att spela Angry Birds och Wordfeud har föräldragenerationen börjat spela utan att förstå det själva. För de som växer upp i dag så tror jag att spel är någonting som är helt naturligt och finns i vardagen.

– När jag växte upp var det ett intresse som man var tvungen att närma sig medvetet nästan. Det behöver man inte längre.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skådespelaren Louis Gossett Jr är död

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

3 timmar sedan
Författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt släpper sin andra bok i serien om programledaren Frida von Engen. Efter att den första delen "Födelsedagen" rönt stora framgångar kommer nu den fristående thriller-uppföljaren "Långfredagen".

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

3 timmar sedan
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

idag 08:42
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".