Tisdag 3 Aug
Stockholm

"Jag hade bulimi i två år, men blev inte ens smal"

Stjärnorna nära att knäckas av smalhetsen. Berättar om den hårda kampen.
1 av 17
Stjärnorna nära att knäckas av smalhetsen. Berättar om den hårda kampen. Foto: Scanpix/Bilden är ett montage
Carolina Gynning har tidigare skrivit om sina ätstörningar. – Jag kan inte räkna alla tjejkompisar jag spytt tillsammans med, sa Gynning i en intervju med Svenska Dagbladet.
2 av 17
Carolina Gynning har tidigare skrivit om sina ätstörningar. – Jag kan inte räkna alla tjejkompisar jag spytt tillsammans med, sa Gynning i en intervju med Svenska Dagbladet. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Kronprinsessan Victoria, 35, var ständigt påpassad och omskriven. I pressen kallades hon för mullig och hon hade höga prestationskrav på sig själv.
3 av 17
Kronprinsessan Victoria, 35, var ständigt påpassad och omskriven. I pressen kallades hon för mullig och hon hade höga prestationskrav på sig själv. Foto: Mark Earthy/SCANPIX
Victoria drabbades av anorexia. Bilderna på en oroväckande mager Victoria kablades ut över världen.
4 av 17
Victoria drabbades av anorexia. Bilderna på en oroväckande mager Victoria kablades ut över världen. Foto: Stella Pictures / Roger Tillberg
Värst var det för Victoria år 1996.
5 av 17
Värst var det för Victoria år 1996. Foto: Jack Mikrut/Scanpix
– Jag hade ju ätstörningar och var medveten om det, min ångest var enorm. Jag hatade verkligen hur jag såg ut. Jag, Victoria, fanns inte. Det kändes som om allt i mitt liv och runt omkring mig kontrollerades av annat och andra. Det enda jag kunde styra över var maten jag stoppade i mig. Jag hatade hur jag såg ut, jag var fullkomligt medveten om hur jag såg ut...Hemsk!, berättar Victoria i boken Victoria, Victoria!
6 av 17
– Jag hade ju ätstörningar och var medveten om det, min ångest var enorm. Jag hatade verkligen hur jag såg ut. Jag, Victoria, fanns inte. Det kändes som om allt i mitt liv och runt omkring mig kontrollerades av annat och andra. Det enda jag kunde styra över var maten jag stoppade i mig. Jag hatade hur jag såg ut, jag var fullkomligt medveten om hur jag såg ut...Hemsk!, berättar Victoria i boken Victoria, Victoria!. Foto: Stella Pictures / Roger Tillberg
– Just då var kontrollen över maten ett sätt för mig att överleva. Överleva ångesten över mig själv på något sätt, berättar hon vidare. Räddningen för Victoria blev professionell hjälp i USA.
7 av 17
– Just då var kontrollen över maten ett sätt för mig att överleva. Överleva ångesten över mig själv på något sätt, berättar hon vidare. Räddningen för Victoria blev professionell hjälp i USA. Foto: Toni Sica / Toni Sica
Petra "September" Marklund, 28, drabbades av ätstörningar i sina tidiga tonår. – Jag trivdes inte med hur jag såg ut, jag tyckte att jag var för tjock. Allt var skitjobbigt i högstadiet. Alla hade ätstöringar, så jag fick också det. Jag ville vara perfekt, ville vara duktig i skolan, ville vara snygg, ville vara rolig, säger hon till Nöjesbladet.
8 av 17
Petra "September" Marklund, 28, drabbades av ätstörningar i sina tidiga tonår. – Jag trivdes inte med hur jag såg ut, jag tyckte att jag var för tjock. Allt var skitjobbigt i högstadiet. Alla hade ätstöringar, så jag fick också det. Jag ville vara perfekt, ville vara duktig i skolan, ville vara snygg, ville vara rolig, säger hon till Nöjesbladet. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
– Jag hade bulimi i två år, men jag blev inte ens smal. Att äta mycket och kräkas upp maten fungerade inte, och det var hemskt, har Marklund berättat för Nöjesbladet. Petras räddning blev enligt henne själv att hitta trygghet i sig själv.
9 av 17
– Jag hade bulimi i två år, men jag blev inte ens smal. Att äta mycket och kräkas upp maten fungerade inte, och det var hemskt, har Marklund berättat för Nöjesbladet. Petras räddning blev enligt henne själv att hitta trygghet i sig själv. Foto: Robert Eklund / Robert Eklund
Carina Berg, 35, led under sina tonår av bulimi. – Vi bytte tips om hur man skulle spy. Hur man kräks så att andra inte hör. Sjukt, men då när man är mitt uppe i det var det för flera av oss tjejer något helt naturligt, berättar Carina Berg för tidningen Elle. Efter att ha mått dåligt under en längre tid sökte Carina hjälp och kunde med tiden bli frisk.
10 av 17
Carina Berg, 35, led under sina tonår av bulimi. – Vi bytte tips om hur man skulle spy. Hur man kräks så att andra inte hör. Sjukt, men då när man är mitt uppe i det var det för flera av oss tjejer något helt naturligt, berättar Carina Berg för tidningen Elle. Efter att ha mått dåligt under en längre tid sökte Carina hjälp och kunde med tiden bli frisk. Foto: Robert Eklund / Robert Eklund
Linda Lampenius, 42, led av anorexi och bulimi i 23 års tid. Till slut började kroppen säga ifrån.
11 av 17
Linda Lampenius, 42, led av anorexi och bulimi i 23 års tid. Till slut började kroppen säga ifrån. Foto: Jack Mikrut/Scanpix
Hennes ena njure gav upp och en lunga kollapsade. Sommaren 2006 åkte hon in på sjukhus.
12 av 17
Hennes ena njure gav upp och en lunga kollapsade. Sommaren 2006 åkte hon in på sjukhus. Foto: Jack Mikrut/Scanpix
– Jag hade spytt sönder magen och hade sådana smärtor att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Jag hade så ont att jag höll på dö. De visste inte vad de skulle göra så jag var tvungen att berätta att jag spydde sju, åtta gånger per dag, berättade Lampenius för Aftonbladets Klick.
13 av 17
– Jag hade spytt sönder magen och hade sådana smärtor att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Jag hade så ont att jag höll på dö. De visste inte vad de skulle göra så jag var tvungen att berätta att jag spydde sju, åtta gånger per dag, berättade Lampenius för Aftonbladets Klick. Foto: Jan Collsiö/Scanpix
Linda fick en remiss till Stockholms centrum för ätstörningar.
14 av 17
Linda fick en remiss till Stockholms centrum för ätstörningar. Foto: Erhan G¸ner/SCANPIX
I efterhand har Linda, som idag har två barn tillsammans med sin make Martin Cullberg, konstaterat att hennes ätstörningar inte handlade om att om att bli smal eller snygg – problemen grundade sig istället i dålig självkänsla.
15 av 17
I efterhand har Linda, som idag har två barn tillsammans med sin make Martin Cullberg, konstaterat att hennes ätstörningar inte handlade om att om att bli smal eller snygg – problemen grundade sig istället i dålig självkänsla. Foto: ROGER VIKSTRöM / SCANPIX
För vissa kommer ätstörningarna senare i livet. En separation den utlösande faktorn för programledaren Jenny Strömstedt, 40, som såg maten som ett sätt att kontrollera sitt liv. Till slut gick det så långt att Jenny började tappa sitt hår.
16 av 17
För vissa kommer ätstörningarna senare i livet. En separation den utlösande faktorn för programledaren Jenny Strömstedt, 40, som såg maten som ett sätt att kontrollera sitt liv. Till slut gick det så långt att Jenny började tappa sitt hår. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
– Att hantera mat är ett sätt att ha kontroll över tillvaron. När man tappar kontrollen på vissa ställen så försöker man söka den på andra. Det här var vid tiden för skilsmässan och det var rörigt i tillvaron överhuvudtaget, sa Jenny Strömstedt till Nöjesbladet.
17 av 17
– Att hantera mat är ett sätt att ha kontroll över tillvaron. När man tappar kontrollen på vissa ställen så försöker man söka den på andra. Det här var vid tiden för skilsmässan och det var rörigt i tillvaron överhuvudtaget, sa Jenny Strömstedt till Nöjesbladet. Foto: Roger Tillberg / Roger Tillberg

Kronprinsessan Victoria, artisten Petra "September" Marklund och programledaren Carina Berg är några av de svenska kändiskvinnor som vunnit kampen mot sina ätstörningar. Läs deras berättelser här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kändisar med ätstörningar

Andra kändisar som lidit av ätstörningar är bland annat Melanie C, som fick bulimi efter diverse skriverier om hennes kropp i media.

Paula Abdul berättade 1995 att hon haft bulimi i 17 år och anledningen sägs vara hennes konkurrerande dansare som var längre och smalare än henne. Hon går bland annat på möten hos ”anonyma hetsätare”.

Christina Ricci har lidit av både depression och anorexia. 

Lady Gaga har lidit av både anorexia och bulimi och nyligen drog hon igång en kampanj mot just detta. 

Lindsay Lohan berättade i Vanity Fair år 2006 att hon är bulimiker. Hon har pendlat i vikt genom åren och varit inne på rehab flera gånger för diverse olika missbruk.

Tidigare har Nyheter24 skrivit om "Big Brother"-deltagaren Hanna Rosensvärd, 23, som krossades av näthatet. Elaka kommentarer gjorde att Hanna åter hamnade i de ätstörningar som hon plågats av under tonåren. 

– Bägaren har väl egentligen varit full hela tiden sen i våras. Men det var fortfarande denna ständiga häxjakt på min kropp, konstant i ett halvår på diverse forum, som satte igång mina gamla vanor för ungefär en månad sedan, sa Hanna till Nyheter24 i november 2012.

Hanna Rosensvärd är inte ensam om att slåss mot ätstörningarna. Flera kända svenska kvinnor har öppet berättat om sin kamp mot sjukdomen. Prinsessan Victoria, artisten Petra "September" Marklund och programledaren Carina Berg har lyckats bekämpa sina ätstörningar.

Blev hånad av fans 

Även på andra sidan Atlanten vågar allt fler stjärnor gå ut och berätta om sin anorexia eller bulimi. Hösten 2012 blev artisten Lady Gagas viktuppgång hett stoff i tidningar världen över. 

Hon, en internationell stjärna med allas ögon på sig, kritiserades av skivbolag och hånades av fans. I stället för att lägga locket på så valde Gaga att berätta att hon lidit av ätstörningar sedan hon var 15 år, och hon startade dessutom kampanjen "A Body Revolution 2013" på Twitter. På kontot kan man läsa inspirerande berättelser från människor som vunnit kampen över ätstörningar. 

Nyheter24 vill också hylla de svenska kända profiler som kämpat hårt för att ta sig ur den mörka sjukdomen. Bläddra vidare i bildspelet ovan för att ta del av bland andra Carina Berg, "September" och prinsessan Victorias starka och gripande berättelser. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela