Tisdag 25 Jan
Stockholm

Svenska modellen till Facebookattack: "Ska jag bära burka?"

Hanni vill inte pekas ut som ett offer och har skrivit ett långt inlägg om frågorna under intervjun.
1 av 9
Hanni vill inte pekas ut som ett offer och har skrivit ett långt inlägg om frågorna under intervjun. Foto: Wicked Audio/Faksimil Facebook
Hanni har tidigare sagt att hon inte tycker att det är något fel i att tävla i skönhet.
2 av 9
Hanni har tidigare sagt att hon inte tycker att det är något fel i att tävla i skönhet. Foto: Model House
Så här såg reklambilden ut när den fanns med i ett pressmeddelande som Nyheter24 tog emot på torsdagen.
3 av 9
Så här såg reklambilden ut när den fanns med i ett pressmeddelande som Nyheter24 tog emot på torsdagen. Foto: Wicked Audio
Hanni svarar i ett långt inlägg på Facebook.
4 av 9
Hanni svarar i ett långt inlägg på Facebook. Foto: Faksimil Facebook
Hon har gjort en viktresa som hon skrivit om på bloggen.
5 av 9
Hon har gjort en viktresa som hon skrivit om på bloggen. Foto: Privat
Hon har hyllats i bloggen för att hon struntat i magra ideal i Miss Universum.
6 av 9
Hon har hyllats i bloggen för att hon struntat i magra ideal i Miss Universum. Foto: Modelhouse
Hanni kröntes till Miss Universe Sweden den 26 augusti förra året.
7 av 9
Hanni kröntes till Miss Universe Sweden den 26 augusti förra året. Foto: Model House
Hon valde sedan att gå upp i vikt lagom till den stora finalen.
8 av 9
Hon valde sedan att gå upp i vikt lagom till den stora finalen. Foto: Privat/Modelhouse
Hanni bloggar under Blondinbellas portal Spotlife.
9 av 9
Hanni bloggar under Blondinbellas portal Spotlife. Foto: Model House

Den 22-åriga modellen Hanni Beronius går till hård Facebookattack och menar att den artikel som skrivits om hennes senast reklamkamanj aldrig hade skrivits om det varit en man på bilden. – Att man säger att jag är naken bara för att man ser ett knä, det är väl sexistiskt om något, säger Hanni til Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Läs en längre del av inlägget

"Preutz hade kunnat välja att fråga om min person, min karriär, min livsstil eller precis vad som helst, men HON valde att dra fokusen till kvinnan som sexobjekt och ifrån det faktum att jag är en stark arbetande kvinna med skinn på näsan, känns som att denna konstanta jakt på offer och problematik biter sig själv i svansen och får fel outcome... 

"Åh nej där ser vi ett knä!! Skit i vem hon är, vad hon står för, vad hon gjort, hon är inget annat än en utsatt kvinna så nu jävlar ska hon få bära sexismens offerkofta!"

Fjolårets Sverigekandidat i skönhetstävlingen Miss Universum Hanni Beronius, 22, frontar hörlursmärket Wicked Audios nya kampanj som märkets nya ambassadör. När sajten Dagens Media pratar med Filip Jarl, ansvarig för marknadsföringen, ställer reportern frågan om varför man valt en sexuellt utmanande bild. 

– Det är ingen bild som vi vill förmedla. Det ska vara en tuff bild på en tuff tjej. Vi beklagar om det är en sexistisk bild vi förmedlar, svarade då Jarl.

Men Hanni själv nöjer sig inte med att bara avfärda att tanken inte var att framställa henne på ett sexistiskt vis. På sin Facebook går hon till hård attack mot artikeln.

– Jag debatterar ofta och gärna emot sexism i alla former men när journalisten Helen Preutz ska komma och försöka sätta offerstämpel på mig över ett bart knä så känns det som att det gått aningen för långt, skriver hon bland annat. 

Till Nyheter24 säger Hanni att hon tycker att det är uppenbart att man "bara letar efter något att klaga på".

Vad tycker du själv om bilden?

– Jag tycker att det är en cool och häftig bild. Att man sen säger att jag är naken bara för att man ser ett knä, det är väl sexistiskt om något.

Hur kändes responsen på Facebook?

– Jättebra. Jag tycker att det är viktigt att lyfta olika typer av debatter.

Har du pratat med journalisten?

– Nej, men jag är lite sugen på det faktiskt. Hon har skrivit utifrån ett pressmeddelande och sen väljer hon att lyfta fram mig som en sexsymbol och det är väl sexistiskt om något.

Till Nyheter24 säger journalisten Helen Preutz att hon förstår Hannis besvikelse.

– Det är en viktig fråga som är väldigt mycket i fokus just nu och den är viktig att belysa.

Tycker du själv att bilden är sexistisk? 

– Jag tycker att den är tveksam, säger Preutz till Nyheter24.

"Vilken kille som helst hade kommit undan med det"

I intervjun med Filip Jarl ställs också frågan varför Hanni inte har några byxor på sig. Svaret blir att hon bär jeansshorts – men att de inte syns på grund av vinkeln.

På två timmar har nu Hannis inlägg på Facebook fått över 40 kommentarer och fler "gilla".

– Att belysa mig på det sättet för att jag bär pösiga jeansshorts, en killtisha med avklippta ärmar och ett par converse som vilken kille som helst hade kommit undan med att bära utan att få en moralpinne upp i näsan, en dag med 30 graders tryckande hetta, bara för att jag är tjej, DET tycker jag är kränkande och diskriminerande, skriver hon i sitt inlägg.

"Ska jag bära burka?"

Många håller med Hanni men i skrivande stund pågår det också en diskussion till inlägget där Hanni själv svarar.

 Bilden representerar mig, precis som de andra bilderna representerar de andra ambassadörerna, om jag inte får visa mig själv som jag är utan att få sex stämplat på mig vet jag inte vad jag ska göra, ska jag bära en burka?, frågar hon sig.

22-åringen skriver även att hon känner sig förminskad och objektifierad av journalisten och de som håller med om att det är en sexistisk reklam.

– Jag kan knappast tro att det hade blivit någon uppståndelse om det var en kille som satt i samma kläder och samma pose. Som Joakim säger, det är sådär jag ser ut, är knappt stylad, har sköna lösa unisex kläder på mig en sommardag och kollar kaxigt mot kameran, skriver Hanni.

Struntade i hårda skönhetsideal

När Hanni i vintras deltog i Miss Universum skrev hon bland annat i sin blogg att hon hetsats till att gå ner i vikt. Något hon valde att inte lyssna på.

"Personer i branschen tyckte att jag borde gå ner ytterligare i vikt från mina 54 kilo. Jag bestämde mig för att skita i sådana ideal och har ätit upp mig runt tre till fyra kilo och känner mig kanon som jag är nu", skrev hon då.

När Nyheter24 träffade Hanni i samband med tävlingen svarade hon så här på frågan om vad hon hade som skulle kunna göra henne till Miss Universum:

– Min fördel är att jag är mig själv. Jag behöver inte skapa mig en Pageant Queen-karaktär. Jag är stark som person också.

Hanni framför kameran:


Kommentera
Kopiera länk
Dela