Nyheter24:s Gustav Holmström testade på stand up.
1 av 4
Nyheter24:s Gustav Holmström testade på stand up. - Foto: Nyheter24
Innan han klev upp på scenen var han övertygad om att han skulle svimma.
2 av 4
Innan han klev upp på scenen var han övertygad om att han skulle svimma. - Foto: Nyheter24
Av tiden på scenen minns han inte mycket.
3 av 4
Av tiden på scenen minns han inte mycket. - Foto: Nyheter24
Men han tycks ha överlevt.
4 av 4
Men han tycks ha överlevt. - Foto: Nyheter24

Skakar av nervositet: Se Nyheter24:s reporter testa stand up

Nyheter24:s Gustav Holmström tar sig vatten över huvudet och bestämmer sig för att testa på stand up inför publik. – Jag är mest glad över att jag överlevde, konstaterar han senare.Se uppträdandet nedan.


Jag darrar. Hela min kropp darrar. Jag är fett orolig för att tappa micken eller för att helt enkelt bara ramla omkull utan anledning. Jag står på scenen på puben Big Ben i Stockholm och är antagligen mer rädd än vad jag tidigare har varit i mitt liv. Hur fan kunde jag tycka att det här var en bra idé?

Svaret är att jag antagligen inte trodde att jag skulle behöva genomföra den. Då är de flesta idéer bra. 

Idén är en uppföljning på de långa långa intervjuer jag gjort under hösten då jag träffat flera komiker, som Moa Svan, Messiah Hallberg och Özz Nûjen. Det gjorde att jag fick mejl och kommentarer om att nämnda komiker var ganska dåliga på att göra sitt jobb. Något som jag bestämde mig för att motbevisa.

Jag slängde iväg ett mejl till Tomas Bonderud som driver klubben på Big Ben, och sen gick det hela väldigt fort. Helt plötsligt hade jag en tid bokad för att stå på scenen och försöka vara rolig. 

Det kändes inte speciellt roligt.

Eftersom att Tomas är en snäll snubbe erbjöd han sig att hjälpa mig lite med att fixa till mitt material. "Kanon", tänkte jag, slängde ihop några rader och åkte iväg för att möta upp Tomas. Tämligen kvickt meddelade han mig att det mesta av det som jag hade skrivit var rätt trist. Helt enkelt för att det inte innehöll några skämt.

Ett litet bakslag i det kreativa arbetet skulle man kunna säga.

Jag fick helt enkelt börja om, och skrev ihop ett material baserat på att jag hatar djur. Vilket jag väl inte riktigt gör, men ändå. Det blev förvånansvärt kul, och jag kunde andas ut.

Fram till tre dagar innan jag ska upp på scen och när min kollega Viktor meddelar mig att jag helt enkelt snott det mesta av Magnus Betnér. Det är mer eller mindre en kopia av vad han gör i Magnus Betnér Uncut. En viss panik infinner sig.

Så jag skriver om det från att hata alla djur, till att hata några djur. 

"Är oerhört förvirrad"

Kvällen innan det är dags gör jag misstaget att göra mitt bästa för att sänka mitt eget självförtroende. Det genom att se Kristoffer Appelquists föreställning "Drömmen om Amerika". Han är självklart mycket, mycket rolig. 

Efteråt går jag ut med min kompis Gustav, dricker alldeles för många öl och oroar mig för hur fan morgondagen ska gå. Jag kör igenom min rutin och min tämligen berusade vän skrattar lite lätt. 

Under dagen innan jag ska köra är jag oerhört förvirrad. Jag jobbar men har svårt att koncentrera mig. Jag börjar bli mer och mer övertygad om att jag står inför ett fiasko av episka mått.

Väl inne på Big Ben är jag än mer förvirrad än tidigare. Kvällens värd Erik Bamberg berättar att alla andra kommer att köra på engelska, det är mer folk än vad jag trodde och det är så varmt att jag knappt kan andas. Vilket är lika bra eftersom att jag ändå inte vet vad jag tänker. 

Plötsligt är det min tur och jag önskar att det var minst tio andra komiker till innan mig. Eller att det blir ett strömavbrott. Eller att någon bara spränger hela jävla Big Ben i luften.

Jag minns inte så mycket från när jag sedan var klar och gick av scenen. Mer än att jag var nervös, och att jag antagligen körde lite kortare än planerat. Men också att åtminstone några skrattade.

Jag är mest glad över att jag överlevde.

Se hur det gick här:


/
/
Relaterat
Statsminister Özz Nûjen: "Våra politiker har slutat att drömma"
Nyheter24:s Gustav Holmström träffar Özz Nûjen för att prata om politik, ensamhet och om nya förställningen "Statsminister Özz Nûjen".
Kristoffer Appelquist om nya turnén och om att uppträda i fängelse
Nyheter24:s Gustav Holmström pratar med Kristoffer Appelquist om nya turnén, att uppträda på fängelser och om att vara stand up-scenens Jonny Rödlund.
"Det gäller att inte trycka ner sina åsikter i halsen på folk"
Nyheter24:s Gustav Holmström möter Erik Löfmarck för att prata om politik, feminism och humor i allra största allmänhet.
"Jag fick det i ett mejl – att jag var en skam för Sverige"
Nyheter24:s Gustav Holmström möter Magnus Betnér och Soran Ismail för att prata om deras kommande turné "En skam för Sverige". Och en del annat.
Moa Svan är inte ute efter att provocera
Nyheter24:s Gustav Holmström möter komikern och programledaren Moa Svan för att prata om humor, terapi och när hon eldade upp en DN-recension på scen – men också om att hon inte alls gillar att provocera. Egentligen.
Kristoffer Triumf om Värvet, stand up och uppmärksamhet
Nyheter24 träffar Kristoffer Triumf och pratar om att vara först i Sverige med att bli känd genom en podcast, om att sänka garden och om sociala medier.
"Det är egentligen helt ofattbart att jag inte har en egen talkshow"
Nyheter24 pratar med Peter Wahlbeck om att vara betraktad som galen, varför han inte har en egen talkshow och om hur det känns att plötsligt vara äldst på scenen.
Zinat Pirzadeh om Norrland, att alltid svära och om fackroller
Nyheter24 pratar med Zinat Pirzadeh om att svära, vara lat och om hur det var att som ny i landet prova på fågelskådning.
"Lite som terapi faktiskt"
Nyheter24 pratar med Messiah Hallberg om firmajobb, wrestling och om att vara svartsynt och cynisk.
Bianca Kronlöf: "Jag är inte ett monster som hackar upp k*kar"
Hon har gjort uppror mot "sköna snubbar", främlingsfientlighet och kvinnohat på Youtube. Nu är hon aktuell med både en långfilm och teaterföreställning. Nyheter24 har pratat med med Bianca Kronlöf om nya filmen, sexism, upprörda män, humor och näthat. – Det finns definitivt många rasister och sexister inom kulturlivet, säger Kronlöf.
Nanna Johansson om politik, nya boken och om att reta upp läsare
Nanna Johansson pratar med Nyheter24 om politik, hennes nya bok och om att inte lusläsa kommentarsfält.
Senaste nytt

Dreamhack till Stockholm nästa år

Markus Krunegård får Taubestipendiet

1 timme sedan
Årets Taubestipendium från tidningen Vi går till Markus Krunegård. Artisten får priset för att "hans ord alltid har full fart framåt", som det bland annat heter i motiveringen.

Christer Sjögren på kyrkoturné i vår

1 timme sedan
Christer Sjögren ger sig ut på turné i vår med konserter i främst kyrkor runt om i Sverige. På repertoaren står både andliga sånger och personliga favoriter från sångarens karriär. Christer Sjögren får sällskap på turnén av sångerskan Anna Werner.

Anonym donation räddar "Batavernas trohetsed"

2 timmar sedan
Den världsunika Rembrandtmålningen "Batavernas trohetsed" får stanna kvar på Nationalmuseum. En anonym donation gör det möjligt att låta konstverket vara kvar på museet i 7,5 år framåt.

Eldkvarn åker på ny avskedsturné – "Jag lovade"

2 timmar sedan
I somras tog Eldkvarn farväl. I sommar tar de farväl en gång till. Vi ska göra en turné. Det känns skitkul, säger Plura Jonsson till TT.

"Spinal Tap" får en uppföljare

3 timmar sedan
Det är dags att skriva upp volymen till 11 igen. Snart börjar inspelningen av en uppföljare till kultklassikern "Spinal Tap". Inspelningen börjar i slutet av februari och alla är med, säger regissören Rob Reiner.