Onsdag 1 Dec
Stockholm

Influencers tipsar om underlivsmassage – gynekologen varnar

Flera influencers har tipsat om underlivsmassagen som nu kritiseras hårt.
Flera influencers har tipsat om underlivsmassagen som nu kritiseras hårt. Foto: Robert Eklund/Stella Pictures och Stella Pictures

Underlivsbehandlingen yoni-massage sägs, av vissa kliniker, kunna bota sjukdomar och har uppmärksammats av influencers såsom Bianca Ingrosso och Margaux Dietz. Men nu kritiserar gynekologer behandlingen – som också skulle kunna strida mot sexköpslagen.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På tantra-kliniker runtom i Sverige erbjuds kvinnor, i utbyte mot tusentals kronor, så kallad "yoni-massage". Behandlingen innefattar massage av kundens bröst och anus, samt in- och utvändig massage av könsorganet. 

Massagen målas, av klinikerna, upp som en mirakelkur som ska kunna lindra, eller till och med bota, svåra sjukdomar såsom endometrios och vestibulit. 

Influencers har tipsat om underlivsmassagen 

Bland förespråkarna av behandlingen finns flera välkända svenska influencers. En av dem är Bianca Ingrosso, 26, som i ett avsnitt av podcasten "Alice och Bianca - Har du sagt A får du säga B" släppt 2018 berättar om behandlingen och vad den kostar.

Bianca har tidigare uppmuntrat fler att ta så kallade tantrakurser. Läs mer om det här.

Bianca Ingrosso. Foto: Stella Pictures/Instagram/biancaingrosso

Även influencern Margaux Dietz, 30, har talat varmt om behandlingen.

”Vem bestämmer vad som är rätt eller fel? Vi går ju till gynekologen och kollar att allt är bra, varför är det här mer tabu? Jag tycker det verkar ganska logiskt att vi bör lära känna oss själva bättre och så finns det proffs som kan hjälpa till.”, skriver Margaux i ett blogginlägg från 2017. 

Margaux Dietz. Foto: Robert Eklund/Stella Pictures

Andra influencers som provat underlivsmassagen är Maxinne Björk, 32, och Hanna Friberg, 26. 

Medan Maxinne, i ett blogginlägg, rekommenderar behandlingen "till alla kvinnor", beskriver Hanna i sin podcast hur massagen gjorde ont och inte gjorde någon skillnad – men att det kan grunda sig i att hon skulle vara en "stängd" människa.

Gynekologen kritisk: "Finns inga belägg"

Enligt de yoni-massörer som Expressen talat med kan man bli av med till exempel vestibulit genom att ”utsätta sig för smärtan”.

Men denna idé kritiseras hårt av gynekologen Kristin Wennmo Zuk som istället menar att det är riskfyllt att utsätta sig för sådan smärta. 

– Har man penetrativt sex trots smärta kan detta förvärra symptomen. I övrigt finns det inga belägg för att yoni-massage ska kunna bota urininkontinens, svampinfektioner, förlossningsskador eller några andra åkommor som anges, säger Wennmo Zuk till Expressen. 

Skulle kunna röra sig om köp av sexuell tjänst

Advokaten Silvia Ingolfsdottir Åkermark uppger att det är oklart huruvida behandlingen kan räknas som köp av sexuell tjänst.

– Att gå på en strippklubb räknas till exempel inte som köp av sexuell tjänst. När det gäller denna behandling så vore det intressant om det skulle prövas huruvida det rör sig om köp av sexuell tjänst eller inte och då förutsatt att man genomgår behandlingen i syfte att bli sexuellt tillfredsställd, säger hon till Expressen

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela