Edvin Ryding ser vi i Yuong Royals.
Edvin Ryding ser vi i Yuong Royals. - Foto: Stella Pictures

Edvin Ryding om ångesten: "Fick hjälp av min flickvän"

Young Royals-stjärnan Edvin Ryding öppnar upp i TV4:s Nyhetsmorgon och berättar om sin ångest.
– Vissa dagar är värre än andra, säger Edvin Ryding.


Skådespelaren Edvin Ryding, 18, har fått sitt genombrott i Netflix-serien "Young Royals". Där spelar han rollen som Wilhelm. En prins som börjar på en internatskola där han möter, Simon, som kommer från en helt annan värld, spelad av Omar Rudberg, 22.

Edvin Ryding: "Ångesten tar över"

I en intervju hos "Nyhetsmorgon" på TV4 berättar Edvin Ryding om ångesten. 

Han beskriver sig som en reflekterande, analyserande person och har bland annat hämtat inspiration från sitt eget liv till rolltolkningen, bland annat från sin ångest. 

– Då kan det bli väldigt jobbigt för det tar ju över. Jag kan inte fokusera på det som är väsentligt. Det är klart att det är viktigt att vara reflekterande ibland också, men ibland måste man lära sig att sålla det där, vad är väsentligt och inte? Det är en utmaning som jag stöter på till och från, säger Edvin Ryding.

Fick hjälp av flickvännen

Edvins Rydings dåvarande flickvän hjälpte honom till en psykolog när det var som värst. Vilket har hjälpt honom mycket.

– Det har varit superhjälpsamt. Jag har fått hjälp i hur jag ska hantera ångest och panikångest, och det är sådant jag har kunnat använda som redskap i mitt jobb, nu med Wilhelm till exempel, säger Edvin Ryding.

Edvin Ryding lever fortfarande med ångesten

Även om Edvin Ryding mår bättre, så kämpar den unge skådespelaren fortfarande med ångest ibland. Med hjälp och stöd från sin omgivning fightas han på. 

– Vissa dagar är värre än andra och det är klart att det går i perioder. Men tack vare att jag har pratat med psykolog och bett om hjälp och fått mycket stöd från vänner och familj så klarar jag mig. Men det är klart att det påverkar mig, säger Edvin Ryding.

Det är i alla fall klart vart han mår som allra bäst:

– Jag mår aldrig så bra som jag gör på inspelningar, säger Edvin Ryding.

Senaste nytt

Kiss gör som Abba – blir avatarer

3 timmar sedan

"Suits" återuppstår – i Los Angeles

igår 22:24
Samma energi och lika snygga människor som i originalet. Det utlovas när fler detaljer börjar sippra ut om en "Suits"-spinoff som ska utspelas i Los Angeles.

Harry Potter-bok kan vara värd 800 000 kronor

igår 19:14
Den första brittiska utgåvan av ""Harry Potter och de vises sten" från 1997 ska aktionernas ut. Slutbudet väntas landa på motsvarande 500 000–800 000 kronor, rapporterar BBC.

Gunilla Perssons känga till Fröken Snusk: “Fy fy fy”

igår 15:23
Gunilla Persson och Fröken Snusk är båda klara för att delta i Melodifestivalen 2024. I en intervju med Aftonbladet får Gunilla Persson frågan om vad hon känner för att tävla mot Fröken Snus.

Bianca Ingrosso tvingas lämna det egna eventet – på grund av…

igår 14:32
I helgen har Bianca Ingrosso och Lovisa Worge en pop-up butik för Ani Jewels. Men på grund av familjeomständigheter kan Bianca Ingrosso bara vara där i två timmar.

Tjuvar stal delar ur Anselm Kiefer-staty

igår 13:40
Tjuvar har stulit delar av den tyske konstnären Anselm Kiefers staty som stod i ett varuhus i Frankrike. Stölden motsvarar ett värde på omkring 10 miljoner kronor, enligt åklagaren.