Att importera någon annans jakttroféer är förbjudet – men Herngren nekar fortfarande till anklagelserna om babianjakt
Att importera någon annans jakttroféer är förbjudet – men Herngren nekar fortfarande till anklagelserna om babianjakt - Foto: Stina Stjernkvist/Mosa'ab Elshamy/TT

Felix Herngren bemöter anklagelserna om troféjakt: "Inte skjutit någon babian"

Tidigare i våras pekades komikern och regissören Felix Herngren ut som troféjägare i en stor granskning. Nu bemöter han anklagelserna i en ny intervju, och vidhåller sin oskuld.
– Jag har inte skjutit någon babian och såklart inte heller beställt någon babiantrofé, menar han.


Tidigare i våras gick Expressen och Djurrättsalliansen ut med en granskning som anklagade flera kända, svenska kändisar för att ha sysslat med troféjakt

Bland de utpekade fanns Jan Guillou, 77, Anders Borg, 53, Zlatan Ibrahimovic, 39, och Felix Herngren, 54.

Kritiken lät sig inte vänta, och på Herngren – som anklagades för att ha exporterat två babian-troféer hem till sin bostadsadress år 2017 – var besvikelsen stor.

"Jakt är ett stort intresse"

Det har gått ett halvår sedan utpekandet, och i en ny intervju med Aftonbladet berättar Herngren mer om kärleken till jakten.

– Jakt är ett stort intresse. Jag jagar bara under ordnade jakter och enligt de lagar och regler som finns. Jag är skitnoga med det och kommer fortsätta vara det. Men jag förstår verkligen att jakt väcker starka känslor och jag har full förståelse om folk inte tycker om det, säger Herngren i intervjun.

Foto: Anders Wiklund/TT

Svär vid sin morfars grav

Men att han ska jagat babianer – det nekar han till.

Detta trots att exporttillstånden för jakttroféer är personliga, och att import av någon annans troféer är förbjudet, enligt Jordbruksverket.

Istället misstänker Felix Herngren att det skett ett misstag i något led.

– Jag känner till dokumenten, men uppenbarligen har något blivit helt fel. Jag har inte skjutit någon babian och såklart inte heller beställt någon babiantrofé. Det kan jag svära på vid min morfars grav, säger han till Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!