Måns Zelmerlöw
2016 köpte Zelmerlöw en tomt i Båstad som han då fick rabatterad i utbyte av tjänst. - Foto: Naina Helén Jåma/TT

Måns Zelmerlöws skattesmäll – tvingas betala hundratusentals kronor

Måns Zelmerlöw har åkt på en ordentlig skattesmäll. Detta efter ett tomtköp 2016 som enligt Skatteverket inte riktigt gick till som det skulle.


Det var år 2016 som Måns Zelmerlöw, 35, köpte en tomt i Båstad som omfattade 896 kvadratmeter mark. Köpet, som uppskattades till ett värde av 750 000 kronor, resulterade i många skriverier om att Måns med sina starka Båstad-band skulle bygga sig ett nytt, mysigt hem. 

Det inte alla visste var att Zelmerlöw hade vid tidpunkten fått rabatt vid köpet som ersättning för ett artistframträdande som han gjorde vid en invigning på uppdrag av säljaren.

Vid köpet betalade Måns 50 000 kronor kontant. Resterande 700 000 som egentligen skulle betalats för tomten ska enligt lag då betraktas som en uppdragsersättning och beskattas efter det. 

Måns Zelmerlöw. Bildkälla: Naina Helén Jåma/TT

Affären gick av stapeln 2016 och Måns fick full tillgång till fastigheten då köpebrev upprättades 2018. 

När restskatten kom som ett brev på posten var inte Måns med på noterna. 

Zelmerlöw ansåg enligt dom att tomtens marknadsvärde låg på 100 000 konor vilket motsvarar 112 kronor per kvadratmeter. Skatteverket menar å andra sidan att det är lite väl lite för att köpa sig en tomt i Båstad, och de har istället uppskattat fastighetens värde till 750 000 kr, vilket snarare motsvarar 837 kr per kvadratmeter. 

Måns Zelmerlöv åker på skattesmäll

Måns önskan om att endast behöva skatta på 50 000 extra gick minst sagt i stöpet. Skatteverket har nu, trots Måns överklagan, slagit fast vid att sångarens inkomst höjs med 700 000 beskattningsåret 2016. Detta resulterar i att han behöver betala restskatt på hundratusentals kronor. 

Hur mycket summan exakt landar på, det kan bero på många olika faktorer. 

En handläggare på Skatteverket berättar för Nyheter24 att det inte bara är att ta 30 procent av 700 000 kronor utan att det kan vara mer komplicerat än så. 

– Det har att göra vilken skattetabell du har, vilken kommun du skattar i sen går det ju även upp i marginalskatten som infaller vid en viss inkomst, berättar handläggaren för Nyheter24. 

Nyheter24 har sökt Måns Zelmerlöw och hans advokat. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

1 timme sedan

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

1 timme sedan
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

1 timme sedan
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

1 timme sedan
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.

Så friade Nisse Hallberg till Emelie Uggla: "Kommer inte ihåg någonting"

2 timmar sedan
Nisse Hallberg är en svensk komiker och poddprofil. Men hur mycket vet du egentligen om stand up-stjärnan? Nyheter24 reder ut de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Hallberg.

Anders Lundins okända sjukdom: "Jobbigt, skämmande, läskigt"

2 timmar sedan
Den folkkära tv-profilen Anders Lundin fångade svenska folkets hjärtan redan på 1980-talet. Nu berättar han om tiden med okända sjukdomen. Tiden kantades av behandling som var både jobbig och skrämmande.