Torsdag 27 Jan
Stockholm

Så blir livet för Runar Sögaard i fängelse: "Kommer slakta djur"

Runar Sögaard kommer jobba 35-timmarsveckor på Svartsjöanstalten väster om Stockholm
Runar Sögaard kommer jobba 35-timmarsveckor på Svartsjöanstalten väster om Stockholm. Foto: Christine Olsson/Stella Pictures

Det är knappt en månad kvar tills Runar Sögaard ska inställa sig på Svartsjöanstalten. Där hoppas han få tid att skriva klart sina påbörjade böcker – och slakta djur.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 17 november ska Runar Sögaard, 54, inställa sig på den öppna anstalten i Svartsjö för att avtjäna sitt straff för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och skattebrott. 

Han är dömd till fängelse i lite mer än ett år och åtta månader, detta sedan Högsta domstolen avslagit hans överklagan i september, och fastställt hovrättsdomen mot företagaren och före detta predikanten. 

Ursprungligen placerades Sögaard på en annan anstalt, men efter att ha vädjat om att få vara närmare sina barn gick Kriminalvården med på hans önskan.

Runar Sögaard: "Kommer få sköta djur och slakta"

Nu blickar Runar Sögaard framåt och hoppas att tiden i fängelse kan ge honom tid att skriva klart sina tre påbörjade böcker. 

Men Svartsjöanstalten väster om Stockholm har säkerhetsklass 3, den mildaste graden, och ger de antagna möjlighet till "lämplig sysselsättning".

Foto: Stella Pictures

Det kommer ge Sögaard möjlighet att arbeta inom småindustri eller jordbruk inom köttproduktion. Det sistnämnda lockar extra mycket, säger han i en intervju med Aftonbladet.

– Jag ska ju inte åka in, jag ska åka ut, ut på landet. Det är som att jag har fått en plats i ”Farmen” helt enkelt. Jag kommer få sköta djur och slakta, det jag gör bäst alltså, säger han.

Enligt en presstalesperson på Svartsjöanstalten gäller sysselsättningsplikt för alla intagna under 65 år. Den omfattar en arbetsvecka på omkring 35 timmar i veckan, med en timlön på 13 kronor. 

Det betyder att Runar Sögaards fängelselön kommer landa på omkring 1 820 kronor i månaden.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela