Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är det här årets fånigaste rättegång?

- 16/04/2013, 15:48
Mange Schmidt såg ingen annan utväg än att lätta på trycket.
1 av 2

Mange Schmidt såg ingen annan utväg än att lätta på trycket.

Stella Pictures

Mange Schmidt går upp i rätten efter sitt brott.
2 av 2

Mange Schmidt går upp i rätten efter sitt brott.

Robert Eklund / Stella Pictures

För ett år sedan stod artisten vid en buske för att lätta på blåsan. Nu sitter han i Svea Hovrätt och riskerar att fällas för offentlig urinering. Artisten själv hävdar att det inte fanns någon annan utväg.

Den 29 april förra året befann sig artisten Mange Schmidt i Uppsala för att spela in en musikvideo.

När artisten var på väg mot restaurangen Flustret vid Svandammen blev han misstänkt för brott. Eftersom han inte kunde hitta några offentliga toaletter och det var långa köer till krogen var valet enkelt. Blåsan tryckte på och enligt honom själv fanns bara två val: lätta på trycket eller pinka på sig, skriver Aftonbladet.  

Han bestämde sig för första alternativet och klämde in sig vid en buske bakom en stängd kiosk. En polis passerade platsen och uppmärksammade händelsen.

Åklagare överklagade

Eftersom Mange Schmidt inte ville ta emot ett bötesföreläggande hamnade ärendet i Uppsala tingsrätt. Där friades artisten. 

Men åklagaren bestämde sig för att överklaga och ärendet är nu i Svea Hovrätt. Förhandlingarna beräknas kosta mellan 10 000 till 15 000 kronor och leds av hovrättsrådet Joakim Zetterstedt. Under förhandlingarna visades bland annat ett flygfoto där artisten syns i svart jacka och svarta byxor ståendes vid busken. 

"Åklagaren måste ha för lite att göra"

Rapartisten, komikern och numera läkaren, Big Fred, är juridiskt ombud för Mange Schmidt. Han anser att hela processen är obegriplig, och tvivlar på att ärendet kommer gå vidare till Högsta domstolen. 

– Åklagaren måste ha för lite att göra, säger Big Fred till Aftonbladet. 

Dom meddelas den 22 april och Schmidt riskerar böter.

Mange Schmidt feat. Ken "Gömma mig"